סימן מים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פיליגרן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סימן מים על בול מאחת המושבות הבריטיות בדרום אפריקה

סימן מים (בלועזית, "Water Mark" ומקובל גם כמילה בודדת, "watermark") המוטבע בשטרות כסף, ניירות ערך ובבולים שימש ומשמש כאמצעי לזיהוי זיופים על ידי יצירת סימון שלא רואים אותו ממבט ראשון ויצירתו מצריכה טיפול בנייר לפני הדפסתו.

סימני המים דומים במראה שלהם לעבודות אמנות של צורפים העובדים עם חוטים דקים מאוד של מתכת יקרה, עבודות הנושאות את השם פיליגרן ומשום כך דבק השם פיליגרן גם בסימני המים המוטבעים בנייר.

סימני מים בנייר נוצרו לראשונה בבולוניה, ב-1242. קיימים שני סוגים של סימני מים, סימני מים המוטבעים במהלך ייצור הנייר ומכונים "סימני מים אמיתיים" וסימני מים המוטבעים בנייר לאחר שתהליך ייצורו הושלם ומכונים "סימני מים מלאכותיים". סימני המים האמיתיים נוצרים על ידי הפעלת לחץ על נקודות מסוימות בעיסת הנייר לפני התייבשותה (ומכאן מקור השם סימן מים). אחרי התייבשות הנייר המקומות שנלחצו הם דקים יותר, לכן מאפשרים חדירה טובה יותר לקרני האור. את סימני המים המלאכותיים יוצרים על ידי צביעת הנייר בצבע לבן או לקה מבריקה - את סימני המים המלאכותיים רואים רק בצד אחד של הנייר, בניגוד לסימני המים האמיתיים, שאפשר להבחין בהם משני צדדי הנייר[1].

בהשאלה, בשנות האלפיים, המונח "סימן מים" משמש גם כמונח המתייחס לכיתוב ובו פרטי הצלם, שחלק מהצלמים המקצועיים נוהגים לשבץ על גבי תמונה דיגיטלית, על-פיו רוב בתחתיתה, כדי לוודא שהקובץ שיצרו יישאר מקושר אליהם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סימן מים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ איך יוצרי סימני מים בנייר? דניאל באתר של מכון ויצמן למדע
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סימן מים32666320Q43065