פקועה דו-נבגית
פקועה דו-נבגית | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | פטריות |
מערכה: | פטריות בסיסה |
מחלקה: | פטריות הינומיות |
תת־מחלקה: | Homobasidiomycetidae |
סדרה: | פקועאים |
משפחה: | פקועיים |
סוג: | פקועה |
מין: | פקועה דו-נבגית |
שם מדעי | |
Agaricus bisporus Jakob Emanuel Lange, Emil J. Imbach |
פקועה דו-נבגית (שם מדעי: Agaricus bisporus) מוכרת כשמפיניון, פורטובלו או פורטובלה היא מין של פטריית בסיסה אכילה. הפטרייה גדלה באופן טבעי באירופה וצפון אמריקה, מגודלת באופן מסחרי במעל 70 מדינות, והיא אחת הפטריות הנצרכות ביותר בעולם.
הפטריות מהוות מקור מצוין למינרלים וויטמינים רבים (ראו טבלה) זאת בעודן דלות קלוריות ומלאות מים. ב-100 גרם פטריות שמפניון טריות לבנות ניתן למצוא ויטמינים מקבוצת B - ריבופלאבין, ניאצין וחומצה פנטוטנית (בסך של כ-19% מהצריכה היומית המומלצת).
כשהיא גדלה בר, כובע הפטרייה חום-אפור חיוור, ובעל קשקשים רחבים ושטוחים, הכהים מן הרקע ואשר פונים לכיוון חוץ הכובע. הזן התרבותי לבן. תחילה הכובע כדורי והופך שטוח יותר עם הבשלת הפטרייה. קוטר הכובע הסופי כ-5-10 ס"מ. אורך הרגל עד 6 ס"מ ועליה טבעת. החלק הפנימי של הפטרייה לבן ומרקמו בשרי ביחס לפטריות אחרות.
הפטרייה גדלה בשדות ובכרי דשא אחרי גשמים החל מהאביב ועד הסתיו.
במשקים מודרניים גידול הפטריה נחשב לחקלאות היי-טק מכיוון שהוא אינו דורש קרקע ומים אלא ציוד מתאים וידע. לצורך גידול הפטריות מקימים מבנים מיוחדים בהם הפטריות מגודלות במשטחי קומפוסט בכמה קומות. למבנים יחידות בקרה השומרות על התנאים האופטימליים לגידול- לחות, אוורור וטמפרטורה.
למרות מספרם המועט של המגדלים בישראל (בין 15 ל-20) כושר הייצור גדול משמעותית הודות לשיטות הגידול המתקדמות הנהוגות כיום במשק.
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
מים | 92.45 ג' |
---|---|
קלוריות | 22 קק"ל |
חלבונים | 3.09 ג' |
פחמימות | 3.26 ג' |
שומן | 0.34 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין B1 | 0.081 מ"ג |
‑ ויטמין B2 | 0.402 מ"ג |
‑ ויטמין B3 | 3.607 מ"ג |
‑ ויטמין B6 | 0.104 מ"ג |
‑ ויטמין B9 | 17 מק"ג |
‑ ויטמין C | 2.1 מ"ג |
ברזל | 0.5 מ"ג |
סידן | 26 מ"ג |
מגנזיום | 9 מ"ג |
זרחן | 86 מ"ג |
אשלגן | 318 מ"ג |
נתרן | 3 מ"ג |
מקור: משרד החקלאות האמריקני |
קישורים חיצוניים
31006118פקועה דו-נבגית