פורטל
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הערך נערך ושונה על ידי אחד העורכים, ולאחר עריכתו נדרשת עריכה מסיבית, תיקונים, ושכתוב חלקים גדולים ממנו.
| ||
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הערך נערך ושונה על ידי אחד העורכים, ולאחר עריכתו נדרשת עריכה מסיבית, תיקונים, ושכתוב חלקים גדולים ממנו. |
פּוֹרְטַל (מאנגלית: web portal; על־פי קביעת האקדמיה ללשון העברית: פּוֹרְטָן) הוא אתר אינטרנט אשר מספק נקודת התחלה או שער למקורות אחרים ברשת האינטרנט או האינטראנט. פורטלים ברוב המקרים מספקים אפשרויות של התאמה אישית למשתמשיהם. פורטלים למטרות פנים ארגוניות (אינטראנט) מכונים בדרך כלל "פורטל ארגוני" או "פורטל מקצועי".
הגדרה
הגדרה מילונית- (באנגלית: PORTAL)[1]אתר באינטרנט המשמש כ'שער' כניסה לרשת. הוא מכיל בדרך כלל מנוע חיפוש, אינדקס של אתרים לפי נושאים, וכן מגוון של שירותים נוספים המיועדים למשוך אליו את הגולשים, כגון תיבות דואר אלקטרוני, פריטי מידע עדכניים, משחקי רשת ועוד. חלופה עברית שקבעה האקדמיה: פּוֹרְטָן.
הפורטל מאפשר מנגנון צפייה מקדימה, הצגת תוצאות חיפוש מתקדמות, שילוב מערכת Google Mini ו – Google Search Appliance, ניהול תוכן-כולל תוכן, הקצאת הרשאות והתממשקות למערכות חיצוניות.
בנוסף ניתן להשתמש בפורטל על מנת לצפות בדו"חות חיפוש, להציג תכנים בפורטל על פי זהות המשתמש, ממשקים לקובצי Office, שליחת מסמכים ודפי תוכן מתוך הפורטל לנמעני דואר, השוואה בין אובייקטים זהים במערכת חיפוש טקסטואלי בקבצים.
יתרה מזאת בפורטל ישנה יכולת העתקת פריטי מידע וקטגוריות מידע, הצגת מידע שונה לקבוצות משתמשים רלוונטיות, מערך הרשאות רחב למשתמשי המערכת, שילוב נוח ומהיר של תבניות תצוגה, פיתוח ושילוב מהיר של תבניות תצוגה חדשות וממשק משתמש ייחודי ונוח לתפעול.
[ההגדרה הקיימת כיום בוויקיפדיה- פּוֹרְטַל (מאנגלית: web portal; על־פי קביעת האקדמיה ללשון העברית: פּוֹרְטָן)[2] הוא אתר אינטרנט אשר מספק נקודת התחלה או שער למקורות אחרים ברשת האינטרנט או האינטראנט. פורטלים בדרך כלל מספקים אפשרויות של התאמה אישית למשתמשיהם. פורטלים למטרות פנים ארגוניות (אינטראנט) מכונים בדרך כלל "פורטל ארגוני" או "פורטל מקצועי".]
סוגי פורטל
פורטלי ווב לעיתים מסווגים כאופקיים או אנכים. פורטל אופקי משמש כפלטפורמה למספר חברות באותו ענף כלכלי לאותם סוגים של יצרנים ומפיצים. פורטל אנכי (הידוע גם כ"vortal") הוא נקודת כניסה ספציפית לשוק ספציפי או לתעשיית נישה, אזור נושא או עניין. חלק מפורטלים אנכיים ידועים כ"פורטלי מידע אנכיים" (v.i.p). אתרי v.i.p. מספקים חדשות, תוכן העורך, פרסומים דיגיטליים ומסחר אלקטרוני. בניגוד לפורטלים מסורתיים אנכיים, v.i.p. מספקים גם אפליקציות מולטימדיה הכוללת רשתות חברתיות, פרסומי וידאו ובלוגים
פורטל אנכי[3]
באינטרנט, פורטל אנכי (לעיתים נקרא vortal) הוא אתר אינטרנט המספק שער למידע הקשור ספציפית לענף מסוים כמו שירותי בריאות, ביטוח, רכב או ייצור מזון.(תעשייה אנכית מתמקדת בקשת צרה יחסית של סחורות ושירותים בעוד שתעשייה אופקית מכוונת לספק קשת רחבה של מוצרים ושירותים. מכיוון שרוב התעשיות נוטות להתמחות בנושא ספציפי רוב התעשיות נוטות להיות אנכיות). מונח נוסף שיכול להיות בשימוש הוא "אתר אינטרנט חברתי" וזאת מכיוון שכל תעשייה אנכית מפגישה אנשים החולקים אינטרס קניה, מכירה או החלפת מידע בנוגע לענף מסוים. פורטלים אנכיים נראים גם כקהילות עסקים-לעסקים, לדוגמה, אנשי עסקים קטנים עם משרדי ביתיים עלולים להימשך אל פורטל אנכי שמציע רעיונות ומוצרי מידע הקשורים בהקמה ותחזוקה של משרד ביתי.
פורטל קולי
פורטל קולי[4] (לפעמים נקרא vortal) הוא פורטל שניתן לגשת אליו אך ורק על ידי הקול. באופן אידיאלי כל סוג של מידע, שירות או עסקה ניתן למצוא באינטרנט על ידי פורטל קולי. משתמש סלולרי עם טלפון סלולרי עלול לחייג לפורטל קולי ולבקש מידע באמצעות תוכנת קול מיוחדת באתר האינטרנט. אינטראקציית פורטל קולית עשויה להיות כרוכה בזיהוי קולי או ממשק מקשה של הטלפון. בהתאם לצורכי המשתמש, פורטלי קול יכולים לגשת למידע ממגוון מקורות (קובץ שטוח, מסדי נתונים רבי ממדים ותוכן דפי האינטרנט). ישנן שתי קטגוריות עיקריות: פורטל קול הצרכן מספק גישה כללית למידע; פורטל קול מספק גישה מותאמת אישית ותמיכת לקוחות. פורטלי קול לצרכן הופיעו בסוף 1990. רשתות TEELME ו-QUACK.COM היו בין הספקים הראשונים לשירותים משולבים זיהוי דיבור והפיכת דיבור לטקסט. דבר זה נעשה על ידי יכולת טכנולוגית מבוססת אינטרנט כגון מסדי נתונים ושרתי יישומים. AOL רכשה את QUACK בשנת 2000 והשיקה מחדש את השירות כמו AOL באמצעות הטלפון. סוגי המידע הניתנים לגישה על ידי פורטל קולי כוללים מזג אוויר, תוצאות ספורט ושערי מניות.
פורטל האינטרנט - פורטלים אופקיים ואנכיים
מטרת פורטלים אופקיים[5] היא למקד את קהילת האינטרנט כולה. אתרים אלה, המכונים לעיתים קרובות "megaportals" מכילים בדרך כלל מנועי חיפוש ומאפשרים למשתמש להתאים אישית את הדף על ידי הצעת מסלולים שונים (ישנה גישה למידע נוסף כמו – מזג אוויר מקומי, שערי מניות או עדכוני חדשות). YAHOO ו-LYCOS נחשבים “maga portals” . פורטלים אלה מהווים גם שערים למידע ושירותים של מציעים אחרים.
פורטל ארגוני
- ערך מורחב – פורטל ארגוני
פורטל ארגוני הוא אתר אינטרנט או אינטראנט, המשמש כשער כניסה למקורות אחרים ברשת עבור כלל עובדי ארגון או חברה, ומתמקד בנושאי תקשורת פנים-ארגונית, משאבי אנוש, רווחה ומאגד בתוכו מידע שימושי לעובד.
לצד הפורטל הארגוני (ולעיתים משולב בתוכו), פועל בדרך כלל פורטל מקצועי, שער למידע מקצועי המשותף לבעלי עניין בתוך הארגון. הפורטל המקצועי מאפשר למשתמש גישה ושיתוף של מסמכים מקצועיים, דעות, תובנות, טיפים ודיונים בתחום המקצועי וביצוע פעולות בצורה התומכת בקבלת החלטות עסקיות.
הפורטל הארגוני משקף את מבנה הארגון, הוא מורכב מדף בית של הקבוצה כולה, אתרים לחברות השונות ותתי-אתרים לסניפים ולחברות בנות, והמידע הכלול בהם מוצג ברמה הרלוונטית.
אתרי הפורטל מספקים עדכונים לגבי דיני עבודה, נהלים ארגוניים, הודעות על ביקורת בסניפים, מידע אודות קורסים, מצגות מקצועיות, ספר טלפונים ארגוני מלא, יומן אירועים, פורמטים לביצוע סקרים ועוד - מרביתם כקובצי Office. מנהלי הסניפים מדווחים באמצעות הפורטל על מהלכי מכירה.
מגה פורטלים מספקים מגוון רחב של אפשרויות, שירותים, תוכן ושותפים מסחריים, דוגמאות לכך בם: יאהו ונטסקייפ.
פורטלים בישראל
בישראל קמו פורטלים רבים, אם כי בהצלחה פחותה מזו של עמיתיהם האמריקאיים. בהם ניתן לציין את "וואלה!", הפורטל הישראלי לו נתוני החשיפה הגבוהים ביותר, "נענע 10", "תפוז אנשים" וכן, הגרסה העברית של MSN. פורטל "נטקינג" נסגר באמצע שנת 2001 ו-"IOL" (ראשי התיבות של "ישראל און ליין") מוזג עם וואלה!.
קיימים עשרות אתרים קטנים יותר, המגדירים עצמם "פורטלים". הגולשים באתרים אלה מעטים יותר ושירותיהם דלים יותר. ביניהם:
- a - הפורטל הראשון בו ניתן היה לבצע חיפוש משולב במספר מנועי חיפוש. מופעל כיום (2009) על ידי חברת massmedia.
- start - הוקם בשנת 1997 כאחד מפורטלי האינטרנט הראשונים בעברית, בהתחלה איפשר חיפוש במספר מנועי חיפוש במקביל, והתפתח אחרי שמייסדיו קלטו את הפוטנציאל המסחרי שבו. הפורטל איפשר כבר בהתחלה פרסונליזיה, כלומר התאמת האתר לצרכיו האישיים של הגולש, וזאת על ידי אפשרות לקבוע באיזה מנוע חיפוש ייעשה שימוש, איזה תיבות שיחה יופיעו ואיזה לא, והאם יוצגו גם נתוני ספורט/מזג אוויר/פנאי/כלכלה וכדומה. בשנת 2001 נחתם הסכם שיתוף פעולה בין אתר סטארט (שהיה אז מקבוצת זאבי) ובין MSN וכתוצאה שונתה כתובתו הראשית של הפורטל ל: start.msn.co.il.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ פורטל. בתוך המילון העברי העדכני והמקיף ביותר ברשת. אוחזר ב- 12 בינואר, 2017, באתר רב-מילים
- ^ "מאגר המונחים" של האקדמיה ללשון העברית
- ^ Rouse, M. (2007). Vertical portal. Retrieved from
- ^ [voice-portal Rouse, M. (2007). Voice portal. Retrieved from]
- ^ [Default.aspx Winker, R. Product Design Center, SAP AG. What is a Web Portal. Retrieved from]
30683528פורטל