פורטל:החלב/מאמר נבחר/11
אלכוהול הנעשה ממי חלב - הרב חנוך בלייער, מחבר ספר 'חלב ישראל כהלכתו'
שמעתי לפני כמה שנים, שיש השגחה אחת הנותנת הכשר לאלכוהול המיוצר ממי גבינה, וכותבים עליו שהוא כשר פרווה. ונימוקם עימם, שמי הגבינה עברו תהליך ונשתנו להיות זיעה בעלמא, שאין בה לא טעמו ולא ריחו ולא ממשו של חלב, ועל כן אמרינן פנים חדשות באו לכאן, ונחשב כמאכל חדש שהוא פרווה. ויש לעיין אם נכונים הדברים.
א. אם זיעת המאכל נחשבת כמאכל עצמו
ההקדמה לנידון זה, צריכה להיות בירור בגדר חשיבותה של זיעה ,אם הזיעה נחשבת כמאכל עצמו, או שהיא נחשבת רק כשלב שני מן המאכל (והמאכל – העיקר, נשאר במקומו, והוי כאילו טעם שנפרד מן העיקר). ועוד צריך לברר אם יש לדמות מילתא למילתא, דין זיעה באיסורים לדין זיעה בהלכות ברכות במשקין היוצאין מפירות שנחשבים "זיעה בעלמא". ואבאר: כתב הרא"ש (שו"ת כלל כ' סימן כ"ו) אם מונחת קדירה רותחת מלאה חלב בכירה, והיא למטה מקדירה של בשר, אסורה "כי הזיעה העולה מן האילפס (קדירה) הוא כמו חלב". וכדבריו נפסק בשו"ע (יו"ד סימן צ"ב סעיף ח', וע' שם בפרי מגדים משבצ"ז ס"ק כ"ט ד"ה והנה) דזיעה כממשו, כלומר שזיעה נחשבת כאוכל ממש. ולא מצינו בכל הלכות איסור והיתר, סברא להקל בזיעה יותר מן האוכל גופא (אם לא מכח סיבות צדדיות, כגון במקום פתוח שהזיעה מתפשטת או מחמת שנתקררה).