פורום המזרח התיכון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דניאל פייפס, מייסד "פורום המזרח התיכון"

פורום המזרח התיכוןאנגלית: Middle East Forum, נוסד ב-1990) הוא מרכז חשיבה שמרני אמריקאי, שבסיסו בפילדלפיה. הוקם על ידי דניאל פייפס, המשמש עד היום (2014) כנשיאו. בין פעילויותיו העיקריות, הוצאתו לאור של הרבעון Middle East Quarterly.

ייסוד הפורום

הסופר וההיסטוריון היהודי אמריקאי דניאל פייפס הקים את "פורום המזרח התיכון" ב-1990. פייפס היה בשנים 19861993 מנהל המכון לחקר מדיניות חוץ – FPRI, שבפילדלפיה, פנסילבניה ועורך הרבעון אורביס, שמכון זה מוציא לאור. ב-1990 הוא הקים את ה"מידל איסט פורום" – MEF, כיחידה פנימית בלבד, בתוך ה-FPRI. הפורום הפך מהר מאד לעצמאי וב-1994 ייסדו פייפס וה-MEF את הרבעון "מידל איסט קווארטרלי" ופייפס היה גם לעורכו הראשון.

פעילותו

בראש הפורום עד היום (2014) עומד דניאל פייפס, המכהן כעת כנשיאו. לצידו מכהנת ועדה מבצעת, מעין דירקטוריון שבראשו סטיבן לוי וכן חבר נאמנים, ביניהם רוברט אברמס, לשעבר התובע הכללי של מדינת ניו יורק, ואחרים.

מטרתו המוצהרת של ה-MEF היא "להגדיר ולקדם את האינטרסים האמריקאים במזרח התיכון ולהגן על הערכים המערביים מפני האיומים המתרגשים עליהם מכיוון זה". האינטרסים האמריקאים במזרח בתיכון לפי ה-MEF הם, בין השאר, לחימה באסלאם הרדיקלי, קידום ההכרה הפלסטינית במדינת ישראל, הצרת צעדיה של איראן, עצירת התקדמותו של האסלאם בטורקיה, ועוד.

פורום המזרח התיכון פועל לקידום מטרות אלה, בשלוש דרכים עיקריות:

  • אינטלקטואלית - באמצעות הרבעון שלו, היוצא לאור מאז 1994, וכן על ידי המאמרים והספרים שכותבים החברים בפורום, הרצאות שהם נותנים, ועידות ואירועים שהוא מארגן ועוד. הפורום מספק רקע, תובנות והמלצות למדיניות.
העורכים הראשיים של ה-Middle East Quarterly, מאז נוסד היו: דניאל פייפס (Daniel Pipes) בשנים 1994 - 2000, מרטין קריימר (Martin Kramer) בשנים 2001 - 2004, מיכאל רובין (Michael Rubin) בשנים 2004 - 2009, דניס מק'יואן (Denis MacEoin) בשנים 2009 - 2010, ומ-2010 עד היום אפרים קארש (Efraim Karsh).
  • מעשית - הפורום מפעיל באמצעות הפרויקטים השונים שלו, השפעה על קובעי המדיניות. בין הפרויקטים הללו: "קמפוס ווטש" (Campus Watch), "איסלמיסט ווטש" (Islamist Watch), "הפרויקט המשפטי" (The Legal Project), "פרויקט וושינגטון" (The Washington Project), ותוכנית שילמן / גינסבורג למחקר.
פרויקט "Campus Watch" של ה-MEF, נוסד ב-2002 במטרה לעקוב אחר לימודי המזרח התיכון בכל רחבי אמריקה הצפונית, מתוך כוונה לשפרם. גופים אסלאמיים ושמאליים שונים טענו כנגדו, שהוא ימני מדי ופרו ישראלי. ראש הפרויקט כיום (2014) הוא וינפילד מאיירס[1].
פרויקט "Islamist Watch" של ה-MEF נוסד ב-2006 במטרה להיאבק באסלאם הרדיקלי הלא אלים בארצות הברית ובמערב כולו, לחשוף את מטרותיהם ארוכות הטווח של האסלאמיסטים והאסלאמיזם, להפחית מכוחם ולהגדיל מנגד את כוחם של המוסלמים המתונים[2].
הפרויקט המשפטי נוסד על ידי ה-MEF במטרה להגן על חוקרים ואנליסטים, העוסקים בחקר הטרור, מימון הטרור ואסלאם רדיקלי, מפני תביעות משפטיות, שכל מטרתן להשתיקם ולפגוע בחופש הדיבור שלהם[3].
פרויקט וושינגטון בראשותו של סטיבן רוזן מנסה להשפיע על מדיניותה של ארצות הברית במזרח התיכון, לכיוון יותר פרו ישראלי ויותר אנטי אסלאמיסטי, על ידי מחקרים, פרסומים של מידע, ופגישות אישיות עם קובעי המדיניות ואלה שמשפיעים עליהם[4].
  • הדרך השלישית היא הדרך הכלכלית - הפורום תורם מדי שנה כ-1.5 מיליון דולר באמצעות קרן חינוך מיוחדת שהקים ב-2008, כדי לסייע לחוקרים, סופרים, מוסלמים מתונים ופעילים שונים ברחבי העולם, למען קידום האינטרסים האמריקאים ומלחמה באסלאמיזם[5].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0