פופ אפ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פופ אפ או פופאפאנגלית: Pop - קופץ, Up - למעלה; המונח העברי הרווח: "חלון קופץ"; האקדמיה ללשון העברית קבעה את המונח העברי חַלּוֹן צָץ) הוא כלי המשמש בעיקר לפרסום באינטרנט. פופאפ הוא חלון דפדפן, שמוצג על פי רוב בצורה נקייה, כלומר ללא סרגלי הכלים הנמצאים בחלון דפדפן רגיל. לרוב, ייפתח החלון על חלק קטן מהמסך ולא בגודל מלא. חלונות קופצים מופעלים על ידי טכנולוגיית צד לקוח, לרוב בשפת JavaScript.

מפרסמים עושים שימוש בחלונות קופצים כיוון שריבוי הפרסומות בדף גורם למתבונן בעמוד להיות אדיש ולהתעלם מהן לחלוטין. החלון הקופץ מושך את תשומת הלב של הקורא ולכן נחשב לכלי יעיל. עם זאת, ההתנגדות לחלונות הקופצים הביאה את מפתחי הדפדפנים להוסיף לדפדפנים כלים שחוסמים את החלונות הקופצים, וכיום יעילות הפרסום בדרך זו מוטלת בספק. התחושה השלילית בציבור לגבי חלונות קופצים בד בבד עם החסימה של הדפדפנים הורידה באורח ניכר את השימוש בחלונות קופצים גם למטרות לגיטימיות.

היסטוריה

מודעת הפופ אפ הראשונה פותחה על ידי חוקר התקשורת איתן צוקרמן. בשנת 1995 עבד צוקרמן בתור אדמין ברשת האתרים tripod.com. באתרי tripod הוצגו פרסומות באנרים, שבאותן שנים של תחילת העידן הדיגיטלי היוו את טכניקת הצגת הפרסומות היחידה באתרי אינטרנט. כאשר אחת החברות שפרסמה את שירותיה ברשת האתרים התלוננה על כך שהמודעות שלה מופיעות לצד תוכן בוטה, התבקש צוקרמן לפתור את הבעיה. צוקרמן כתב שורת קוד אשר הייתה אחראית על "הקפצת" חלון דפדפן אינטרנט חדש מעל לחלון המקורי, בכל פעם שגולש היה נכנס לאתר. המודעה של המפרסם הופיעה בחלון החדש ש"הוקפץ" במקום שתופיע בצורה של מודעת באנר בתוך האתר. בשנת 2014 פרסם צוקרמן מאמר, ובו טען שלא צפה את ההשפעה השלילית של הפופאפ על האינטרנט, ואת הפיכתו לאחד הכלים "השנואים ביותר" בתעשיית הפרסום. צוקרמן התנצל במאמר זה על הקוד שכתב ב-1995, ואמר כי לו ולצוות עובדי tripod "היו כוונות טובות".[1]

סוגי חלונות קופצים

ניתן להפריד את קבוצת החלונות הקופצים לכמה סוגים:

  • חלונות קופצים בטעינת הדף - עם כניסה לעמוד אינטרנט, ייפתח החלון הקופץ מעל לחלון המרכזי.
  • חלונות קופצים ביציאה מדף - עם היציאה מהעמוד או סגירת הדפדפן לחלוטין, ייפתח החלון הקופץ.
  • חלונות קופצים בלחיצה על כפתור או קישור - חלונות קופצים מסוג זה הם בעלי שימוש לגיטימי ולרוב לא ייחסמו על ידי הדפדפן.

חלון קופץ לאחור

חלון קופץ לאחור (באנגלית: Pop Under) הוא חלון קופץ שמוסתר על ידי החלון המרכזי, ולכן לא גורם להפרעה בגלישה. לרוב מבחינים בו רק עם סגירת הדפדפן הראשי. השימוש בחלון קופץ לאחור הוא למטרות פרסום בלבד.

הפן הטכני

שפת JavaScript מאפשרת לקבוע פרמטרים רבים לגבי החלון הנפתח. בין היתר: קביעת גודל החלון שייפתח, האם ניתן יהיה לשנות את גודלו, האם תופיע שורת מצב, האם יופיעו סרגלי כלים ואילו, האם יופיעו פסי גלילה ואילו, וכמה פרמטרים נוספים.

פקודה ליצירת חלון קופץ (JavaScript)

  • חלון הנפתח ברגע הכניסה לדף יציג את העמוד one.html וגודלו יהיה 400 על 400 פיקסלים. לא יכיל סרגל כלים, יכיל שורת כתובת, לא יכיל שורת מצב ותפריטים, לא יכיל פסי גלילה ולא ניתן יהיה לשנות את גודלו:
<script type = "text/javascript">
	window.open("one.html", "", "toolbar = no, location = yes, directories = no, status = no, menubar = no, 
	scrollbars = no, resizable = no, width = 400, height = 400");
</script>
  • אותו חלון, שייפתח הפעם רק בלחיצה על קישור:
<script type = "text/javascript">
function PopUp() {
	window.open("two.html", "", "toolbar = no, location = yes, directories = no, status = no, menubar = no, scrollbars = no, 
	resizable = no, width = 400, height = 400");
}
</script>

והקישור שלחיצה עליו תפעיל את החלון

<a href = "javascript:PopUp();">Click Here!</a>

ראו גם

קישורים חיצוניים

מדריכים באנגלית על חסימת חלונות קופצים ותוכנות לחסימת חלונות קופצים:

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31325409פופ אפ