פוגאצ'ה
פוגאצ'ה (בהונגרית: Pogácsa) היא סוג של עוגייה קטנה, עגולה, בדרך כלל לא מתוקה, אבל יש גם גרסה מתוקה. הפוגאצ'ה הוא מוצר טיפוסי של המישור הפאנוני, כלומר של אגן הקרפטים, של מטבחי חבל הבלקן ושל המטבח הטורקי. הגרסאות הפופולריות שלו הן של תפוחי אדמה, חמאה, פיסות קטנות של גלדי שומן, גבינת כבשים וכרוב. הפוגאצ'ה איננו ממולא, אלא החומרים הנ"ל מוטמעים בתוך הבצק. הוא ידוע בשמות דומים בקרב עמי אגן הקרפטים והבלקן (בסלובקית pagáč, בגרמנית אוסטרית Pogatsche, בסלובנית ובקרואטית, Pogača בסרבית, погача), בטורקיה הוא נקרא גם כן (בטורקית poğaça).
מקור השם
השם בא מהמילה הלטינית focus (אש), focacea (פסטה מטוגנת) עם תיווך מהשפה האיטלקית. עד היום קיים באיטליה לחם שטוח בשם פוקצ'ה (Focaccia). סוג לחם דומה אך מעט שונה הוא הפוגאס (Fougasse) בצרפת והוגזה (Hogaza) בספרד.
המילה הגיעה להונגרית מהשפות סלאביות דרומיות (סרבית, קרואטית, סלובנית - pogača).[1]
פוגאצ'ה במתכונים
הונגריים ישנים
ספר הבישול של הנזיר הפיאריסטי קרישטוף שימאי שנכתב בשלמצבאניה בין 1795 לבין 1799 מכיל סוגים רבים של פוגאצ'ה: פוגאצ'ה דבש, פוגאצ'ה חמאה, פוגאצ'ה מתובלת חריפה, פוגאצ'ה שוקולד ועוד.[2]
במטבח ההונגרי היום
הגרסאות הנפוצות ביותר היום הן תפוחי אדמה, גבינה צהובה, גלדי שומן, שמנת חמוצה, גבינת כבשים וכרוב. הוא מוגש בדרך כלל לאחר הארוחה או עם מרקים משמעותיים יותר (למשל גולאש) במקום לחם.
פוגאצ'ה אפוי באפר
את מאכלי הגיבור הנודד בסיפורי העם ההונגריים אופה לו בדרך כלל אמו. גם התלמידים של פעם קיבלו פוגאצ'ה לדרך כשיצאו מבית הספר ומכאן המנהג ההונגרי לשים פוגאצ'ה בתרמילי בוגרי בתי הספר בטקס הפרידה של הכיתה האחרונה. כיום זהו למעשה תפוח אדמה שנאפה בקליפתו מעל גחלי אש.
לקריאה נוספת
- מילון פרשנות השפה ההונגרית, כרך ה' (מו-ש), 1966, הוצאה לאור אקדמית
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ "A MAGYAR NYELV SZÓTÁRA". osnyelv.hu. נבדק ב-2022-03-28.
- ^ Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011.