פגיעות רגשית
פגיעוּת רגשית (באנגלית: emotional vulnerability) היא מדד למידה בה אירועים וחוויות משפיעים ומפעילים רגשות. המדד הוא למנעד רחב של רגשות - בין אם רגשות הנתפסים כשליליים כפחד ובושה, ובין אם רגשות חיוביים כשמחה ועונג. משמעותה של פגיעות רגשית נמוכה היא כי להפעלת הרגשות נדרשת עוצמת אירועים גבוהה, ואילו פגיעות רגשית גבוהה מעידה על הפעלת רגשות כתוצאה מאירועים מינוריים. המדד מניח כי הפגיעות הרגשית של אדם אחידה עבור כל מנעד הרגשות, כלומר לא ייתכן שהפגיעות הרגשית אצל פרט ספציפי עבור רגש מסוים תהיה שונה מהפגיעות עבור רגש אחר אצל אותו הפרט.
ההפך מפגיעות רגשית היא העמידות הרגשית: עמידות רגשית גבוהה מובילה לחוסר אמפתיה.
הפגיעות הרגשית ניתנת לשינוי בהחלטה עצמית. לעיתים, אנשים שאינם מוכנים להתמודד עם רמת פגיעות גבוהה נוטים להקהות את פגיעותם על ידי שימוש והתמכרות לאמצעים חיצוניים - אכילה, צריכת אלכוהול וסמים. לעיתים קרובות המאבק העצמי בפגיעות מביא לכעס שהוא בעצם דרך לפורקן של כאב, ולחוסר סובלנות.
דווקא האנשים שמוכנים להתמודד עם רמת פגיעות גבוהה הם אנשים בעלי תחושה של ערך עצמי, שיש להם תחושה חזקה של אהבה ושייכות, מאמינים שהם ראויים לכך ומתנהלים בלב שלם. יש להם את האומץ להיות לא מושלמים, חמלה עצמית וכתוצאה מכך גם חמלה כלפי אחרים.
קישורים חיצוניים
- כוחה של הפגיעות, הרצאת TED של החוקרת ברנה בראון (אנ')
- אלינער פרדס, על הבושה והעוצמה שבפגיעות, הרצאה שניתנה באוניברסיטת תל אביב ב-4 ביוני 2013
- גבריאל רעם ואסף יעקובי על פגיעות רגשית להבדיל מפגיעה רגשית
- יהודית כץ, האומץ להיות פגיעים, באתר הארץ, 8 ביוני 2017
29640276פגיעות רגשית