עקרב הראשון (פרעה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה. עקרב הראשון היה שליט מצרי במצרים העליונה בתקופה הקדם-שושלתית (נקאדה 3), בסביבות שנת 3200 לפנה"ס.

שמו

שמו מכיל את סימן העקרב בלבד. ייתכן שהגיית השם היא "סרק" או "סלק", אך אין לכך כל עדות ממשית, ולכן נעשה שימוש זמני בשם "עקרב".

ייתכן כי השם עקרב מתייחס לאלילת העקרב סרקת, אם כי הממצאים מראים שהאלילה סרקת זכתה לפופולריות רק בתקופת ממלכה העתיקה, ולא בהכרח הייתה ראויה להתייחסות בתקופתו של עקרב הראשון.

קבר U-j

בבית הקברות U באום אל געב באבידוס, נמצאו מספר סימני סרך, כולם ללא שם מלבד אחד, שניתן על פי חלק מהפרשנויות לזהות אותו כשמו של המלך עקרב.

הקבר המיוחס למלך עקרב, שקיבל את השם U-j, מתוארך לסביבות 3200 לפנה"ס ונתגלה על ידי משלחת גרמנית ב-1988. הקבר אמנם נשדד כבר בעת העתיקה, אולם עדיין נמצאו בו, מלבד רהיטים, גם מאה וחמישים תויות מחוררות שלפי ההשערה היו מחוברות לחבילות בדים יקרות שהושארו שם. על התוויות הופיעו ציורים בסגנון הירוגליפי, אשר משערים כי סימלו את שמות היישובים מהן הגיעו המנחות. הכיתוב על שתיים מן הלוחיות מתפרש כציון לערים הצפוניות פי-בסת (בובאסתיס) ופר ווג'ת (בוטו), ומעיד כי צבאו של עקרב הראשון הגיע אל הדלתא של הנילוס.

בנוסף נמצאו בקבר גם שבע מאות כדים שמקורם באזור ארץ ישראל, אלף כדי יין ובירה, ושבר של מטה הקא, סמל השלטון במצרים. בספר מ-2016 טענו האגיפטולוגים אגו ומורנו-גרסיה כי על אחד מכדי החרס היה מצויר בדיו עקרב, אולם הם לא הכריעו בשאלה למה הציור מתייחס, ובפרט האם הוא מתייחס לבעל הקבר, או לאזור בו ייצרו את תוכנו של הכד.

מסקנה ברורה מן הממצאים בקבר היא כי הכתב המצרי היה בשימוש עוד לפני איחוד הממלכה, משמע, לפני 3150 לפנה"ס, וייתכן אף שכיבושיו של עקרב הראשון הם שיצרו צורך בפיתוח כתב מצרי על מנת לנהל רישומים בהקשר של הכיבושים. ובכל מקרה, עושר הממצאים האפיגרפיים על לוחיות השנהב, העצם וההובנה, ונוכחותם בקבר של אצילים לא השאירו ספק באשר לקיומה של מערכת כתב מורכבת כבר בתקופה זו.[דרוש מקור]

קברו של עקרב הראשון נודע בעדות האפשרית שהוא מספק לצריכת יין במצרים העתיקה. עשרות מהכדים שנמצאו בקבר הכילו משקע צהוב אופייני ליין, שתוארך לסביבות 3150 לפנה"ס. ניתוח כימי של המשקע העלה שיירים של עשבים, שרף עצים וחומרים טבעיים אחרים. כמו כן נמצאו בקבר גרעיני ענבים, קליפות ענבים ועיסה יבשה.

ב-2015 העלתה האגיפטולוגית גוונולה גראף טענה כי המדובר למעשה בקברו של המלך עקרב השלישי.[1]

תחריט גבל ג'אוטי

ב-1995, במסגרת סקר כביש מדבר תבי גילו האגיפטולוגים ג'ון קולמן דארנל ודבורה דארנל תחריט סלע בגבל ג'אוטי המתאר ניצחון של המלך עקרב על שליט אחר, לידו הופיע סימן של ראש פר, בדומה לסימנים מקבר U-j. ייתכן כי מדובר במלך פר, מלך נקאדה.[2] התחריטים פורסמו ב-2002.[3] בכל מקרה, הניצחון של עקרב על מלך נקאדה איחד את מצרים העליונה.[4]

שלטונו

עקרב הראשון חי לפי הערכות בתיניס, מאה או מאתיים שנה לפני המלך עקרב השני מנחן, והוא כנראה המלך הראשון שממש שלט על מצרים העליונה. על ראשו של המלך עקרב הראשון נמצא כבר הכתר הלבן של מצריים העליונה, אם כי יש גם המחשיבים אותו למלך הראשון של מצרים המאוחדת, עוד לפני נערמר, בטענה כי המנהיגים המקומיים היו נאמנים לו.

בממצא מנחן נראה העקרב, צמוד לסימן הורוס המלכותי, חופר תעלה לצד הנילוס.

עקרב הראשון הכניע בדרום את הנובים ואת ממלכת תא סתי שהחזיקה בנקרופוליס בקוסטול, ושימשה מאוחר יותר כמחוז באזור הגבול הדרומי של מצרים. בצפון הפגין שליטה פעילה בארץ ישראל באמצעות הקמת מוצבים צבאיים ומסחריים.

הנס וולפגנג הלק מאמין שאחריו עלה לשלטון ירי-חור. תאוריה אחרת מציבה אחריו את נערמר, אם כי גינטר דרייר מציב את נערמר אחרי חור אחע מהשושלת הראשונה, ולא אחרי עקרב.

הערות שוליים

  1. ^ Gwenola Graff, "Predynastic Egyptian iconography: Contributions and relations with the hieroglyphic system's origin", Anna Margherita Jasink (editor) Judith Weingarten(editor) Silvia Ferrara (editor), Non-scribal Communication Media in the Bronze Age Aegean and Surrounding Areas: The semantics of a-literate and proto-literate media (seals, potmarks, mason’s marks, seal-impressed pottery, ideograms and logograms, and related systems), Firenze University Press, 2018, p. 221
  2. ^ "Before the Pharaohs: Ancient Egypt Was Ruled by a Scorpion King, Reveals Ancient Text". Curiosmos. 23 בדצמבר 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ https://nelc.yale.edu/people/john-coleman-darnell כפי שנצפה ב-23.12.2020
  4. ^ "Before the Pharaohs: Ancient Egypt Was Ruled by a Scorpion King, Reveals Ancient Text". Curiosmos. 3 באפריל 2019. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0