עמק סן גבריאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרי סן גבריאל, נשקפים מפסדינה

עמק סן גבריאלאנגלית: San Gabriel Valley) הוא עמק בדרום מדינת קליפורניה שבארצות הברית. הוא ממוקם מזרחית ללוס אנג'לס ודרומית להרי סן גבריאל. העמק קרוי על שם נהר סן גבריאל הזורם בחלקו הדרומי של העמק (על שם הנהר נקראים גם ההרים מצפון לעמק). רוב שטחו של העמק מיושב בפרברים של לוס אנג'לס, השייכים למטרופולין שלה. פסדינה היא העיר הגדולה ביותר השוכנת בעמק, וחיים בה כ-150 אלף תושבים.

ערים נוספות בעלות חשיבות בעמק הן:

בשנת 2008 פרסם מגזין פורבס את רשימת 500 הערים היקרות לגור בהן בארצות הברית, מתוכן 9 ערים היו מעמק סן גבריאל.

רצף אירועים חשובים שהתרחשו בעמק

  • שנת 1771 - נבנה מיסיון 'סן גבריאל ארחנגל', מיסיון קתולי שהוקם על ידי הספרדים והיה לאחד הראשונים באזור שהיה שומם עד אז. במקום גם פעל בית חולים הראשון של אלטה קליפורניה.
  • שנת 1847 - 'הקרב על נהר סן גבריאל'. קרב עקוב מדם במהלך מלחמת ארצות הברית-מקסיקו שלאחר יומיים המקסיקנים נחלו תבוסה קשה ונאלצו לסגת מאלטה קליפורניה.
  • שנת 1886 - פסדינה הופכת לעיר והיא העיר הראשונה במחוז לוס אנג'לס.
  • שנת 1920 - מוקם המכון הטכנולוגי של קליפורניה בפסדינה.
  • שנת 1941 - נפתח כביש המהיר הראשון בארצות הברית (כביש 110) שחיבר את פסדינה ללוס אנג'לס. (כאשר הוקם הוא היה כביש מודרני אך כיום הוא נחשב לכביש מסוכן).
  • במהלך שנות ה-40 וה-50 של המאה ה-20 עמק סן גבריאל הפך מאזור חקלאי לאזור עירוני.
  • במהלך המאה ה-20 נבנו הרבה ערים ועיירות בכל רחבי העמק ובכך הפכו את רובו לאזור מאוכלס.

אוכלוסייה

רוב רובה של האוכלוסייה בעמק סן גבריאל היא היספנית ומזרח-אסיאתית. במהלך שנות ה-70 וה-80 הגיעו לעמק מהגרים רבים מטאיוואן, והחל משנות ה-80 ועד היום מגיעים לאזור יותר ויותר מהגרים סינים. כיום בעמק סן גבריאל חיה האוכלוסייה הגדולה ביותר של סינים בארצות הברית. האוכלוסייה הלבנה בעמק מרוכזת בעיקר בפסדינה, גלנדורה, מונרוביה, סיירה מנדרה וצ'רטר אוק. כמות האפרו-אמריקאים בעמק נמוכה יחסית.

אקלים

כמו שאר אזור לוס אנג'לס, גם בעמק סן גבריאל שורר אקלים ים תיכוני ומזג אוויר חם וקיצי. שלג הוא נדיר באזור, אך מדי פעם יורד בחורף בהרי סן גבריאל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עמק סן גבריאל בוויקישיתוף