עמותת מאבק לחיים
מאבק לחיים היא עמותה שעוסקת בגיוס תורמי מח עצם עבור חולי לוקמיה.
הרקע להקמת העמותה
עמותת “מאבק לחיים” הוקמה בשנת 1999 בעקבות מחלתו של אלי אלקובי[1][2] שנאבק בלוקמיה במשך שנה. אלקובי נפטר לבסוף ב-10 בפברואר 2000. מאבקו של אלקובי חשף את המחסור בתרומות מח עצם שיכול היה להציל את חייהם של ילדים ובוגרים רבים בארץ ובעולם. אלי הצליח להביא מודעות לסוג סרטן זה (לוקמיה) בקרב הציבור בארץ, ההד התקשורתי למאבקו הביא רבים לסייע ולגייס תורמים מקרב בני העדה המרוקאית בתקווה שיימצא קרוב לא מוכר שיהיה מתאים מבחינה גנטית. עד אז ההתייחסות בקרב הציבור הרחב נעה בין רתיעה לאדישות מתוך אי הבנה של התהליך לאיתור התורם המתאים. אלי ואשתו עפרה הצליחו במאבקם להביא למודעות הציבור בדבר המחלה והקושי בטיפול; אמצעי התקשורת נרתמו למשימה והקדישו לכך שעות רבות של שידורים ברדיו ובטלוויזיה, כך לדוגמה השדרן ירון אנוש[3] בתוכניתו ברדיו ברשת ב' מדי יום שישי, וגלי צה"ל שהקדישו שידורים לדיווח על מצבו של אלי ועל המאבק העיקש למציאת תורם מתאים. בראיון בגלי צה"ל סיפר אלקובי על מצבו, לאחר שיצא לראשונה מהחדר בו שהה שישה שבועות בבידוד: "לומר שההצלחה מלאה יהיה מוגזם. אני מעדיף לשמור על אופטימיות זהירה", אמר. "דברים עוד יכולים להשתנות, אבל הסימנים בהחלט טובים. מח העצם נקלט, והסרטן למעשה מוגר"[4]
מטרות
מטרת העמותה היא להגיע למצב בו ימצא לרוב החולים בארץ תורם מתאים בשלבים הראשונים של המחלה, ובכך ייחסך סבל רב מהם ומבני משפחתם.
עמותת מאבק לחיים משתפת פעולה עם מאגר מח עצם הדסה, ומסייעת בגיוס תורמי מח עצם פוטנציאלים למאגר.
מעת לעת מתקיימים מבצעים לגיוס תורמים פוטנציאלים על ידי מתן דגימות. בנוסף ניתנת אפשרות לתרומה כספית במידה והתורם אינו עומד בקריטריונים למתן דגימה (כמו מגבלת גיל 45 או מוצא עדתי שאינו קרוב לחולה עבורו מתקיים המבצע).
תהליך מציאת התורם המתאים ומבצעים
כיום בדיקת התאמה לתרומת מח עצם פשוטה ביותר ונעשית על ידי דגימת רוק שנלקחת מחלל הפה, דגימה זו נשלחת למעבדה שם נקבע המבנה הגנטי של התורם ומשם למאגר מח עצם.
הדגימות מצילות החיים נשלחות למעבדה לפענוח DNA בחו"ל, דבר שכרוך בעלויות כספיות גבוהות. מאז הקמת עמותת “מאבק לחיים” על שם אלי אלקובי ז”ל, נוספו למאגרי מח העצם בישראל מעל 250,000 דגימות.
בספטמבר 2016 התפרסם סיפורו של אדם גומון, פעוט בן שנתיים וחצי שחלה בתסמונת המיאלודיספלסטית (Myelodisplastic syndrome – MDS), שאחד הטיפולים היחידים בה הוא השתלת מח עצם. "המחלה כרגע מתבטאת במערכת חיסון ירודה, מלבד זאת מדובר בילד רגיל שאוהב לרוץ, להשתולל ולשחק", אמרה לדבר ראשון אוקסנה גומון, אמו של אדם. בסוף ספטמבר יצאה עמותת "מאבק לחיים", בשיתוף בית החולים הדסה עין כרם, למבצע התרמה למאגר מח העצם, בתקווה למציאת תורם מתאים לאגם. 40 אלף דגימות של תורמים נאספו במהלך המבצע, אך התרומות הכספיות לא הספיקו למימון בדיקתן של כל הדגימות. הדגימות שנאספות ואינן מתאימות לחולה ספציפי, נעשה בהן שימוש עבור חולים אחרים.
ב-2017 פתחו המשפחה ו"מאבק לחיים" במבצע גיוס כספים, שיאפשר להשלים את בדיקת הדגימות.[5]
הערות שוליים
- ^ ענת באלינט, סרט על מאבקו של אלי אלקובי בלוקמיה בערוץ 2, באתר הארץ, 17 במרץ 2004
- ^ מערכת וואלה! NEWS, אלי אלקובי נפטר היום, באתר וואלה!, 10 בפברואר 2000
- ^ קול שישי עם ירון אנוש ברשת ב`. - פורום רדיו, באתר תפוז אנשים
- ^ מערכת וואלה! NEWS, אלי אלקובי ניצח את הסרטן, באתר וואלה!, 22 בינואר 2000
- ^ טל כרמון עדכון אחרון: 05.02.2017, 17:12, הצלת חיים יד מושטת, באתר ynet, 05.02.2017, 17:12
עמותת מאבק לחיים34253819Q68797167