ספר רזיאל המלאך
גרסה מיניאטורית של הספר רזיאל המלאך, כסגולה לשמירה | |
גרסה מיניאטורית של הספר רזיאל המלאך, כסגולה לשמירה | |
מידע כללי | |
---|---|
סוגה | קבלה |
ספר רזיאל המלאך הוא ספר קבלה קדום. נדפס לראשונה בשנת תס"א באמסטרדם.
קדמות הספר
לפי ספר הזוהר,[1] לאדם הראשון נמסר ספר סודות על ידי "רזיאל" המלאך, ולפי הנאמר בהקדמת ספר "רזיאל המלאך" מדובר באותו ספר. חלקים מהספר ודאי נכתבו בתקופה מאוחרת, שכן מוזכרים בו תנאים ומושגים אחרים מאוחרים. ספר בשם "רזיאל" הוזכר כבר בימי הביניים, על ידי האבן עזרא,[2] ובעקבותיו, בספר תולדות יצחק[2] מרבי יצחק קארו. על פי דעתם של רוב חכמי ישראל הוא נכתב על ידי רבי אלעזר מוורמייזא בסביבות המאה ה-12.[3] שמו "רזיאל המלאך" ניתן לו על ידי המדפיס האמסטרדמי.
על פי דעה זו, כנוטריקון לשמו של המחבר: "רזי אלעזר".
על פי דעה אחרת, אותה מביא רבי יעקב עמדין, נכתב הספר על ידי הרב אברהם אבולעפיה המכונה בשם 'רזיאל' (כיוון ש'אברהם' בגימטריה 'רזיאל'). רבי נחמן מברסלב, קובע גם הוא כי מקור הספר איננו אדם הראשון: ”ספר רזיאל אינו מאדם הראשון, ולא זהו הספר שנתן המלאך לאדם הראשון”.[4] גם הרבי מליובאוויטש, הזכיר כי הספר נכתב "לפני מאות שנים". עם זאת, גם הוא התייחס אליו כאל סגולה[דרוש מקור].
תוכן הספר
הספר הוא מאסף של ספרים וקטעי ספרים[5] תוך השמטה של תכנים שאינם הולמים את היהדות, הוא מכיל גם ברייתות מענייני מעשה מרכבה. החוקר מרדכי מרגליות[6] חילק את הספר לשישה חלקים (דפוס אמסטרדם תס"א):
- ספר המלבוש (דפים ב-ז)
- ספר "סודי רזיא" של רבי אלעזר מוורמייזא (דפים ז-כד)
- פירוש שם המפורש (דפים כד-לג)
- ליקוט מספר הרזים (דפים לד-לה)
- ספר מעשה בראשית וספר שיעור קומה (דפים לה-מ)
- קמיעות והשבעות (דפים מ- עד הסוף)
מאגיה
בספר ישנם רעיונות חריגים רבים, שאף גובלים בדברי מינות ועבודה זרה, כגון השבעת ה' על ידי מעשים מסוימים,[7] הקרבת קרבנות ותפילה אל מלאכים,[8] וכן צורות צלב המופיעות בו (בפרט צלב אנדראס ה"קדוש"),[9] יש שהסיקו מכך כי אין בספר כל קדושה. אך יש שסברו שהספר במקורו לא כלל דברים אלו, וכי הם סופחו אליו בהמשך.[10]
הספר עשיר בקבלה מעשית, ובסופו רשומים מספר קמעות. יש שכתבו שהשתרבבו לספר הרבה טעויות, ואין לסמוך על הקמעות שבו.[11] הספר הוא מהמוקדמים במקורות היהודיים המציירים צורת כוכב משושה (הקסגרמה, המכונה מגן דוד). צורה זו מופיעה רבות בספר בשילוב מונחים קבליים.
יש המחזיקים את הספר בביתם כסגולה מפני סכנות שונות, כמו מניעת שרפה,[12] אך יש המפקפקים בסגולה, כגון רבי נחמן מברסלב.[4] סגולה נוספת המיוחסת לספר, היא הנחתו תחת ראש החולה או היולדת, על מנת להגן עליהם.[13]
קישורים חיצוניים
- ספר רזיאל המלאך, באתר היברובוקס
- קורח, שלמה בן יחיא (פי' סוד קדושים), רזיאל המלאך עם פי' סוד קדושים, תשנ"ט, באתר אוצר החכמה
הערות שוליים
- ^ ספר הזוהר, חלק א, דף נ"ה, עמוד ב'; זוהר חדש, תיקונים, חלק ב',דף ס"ב, עמוד א'.
- ^ 2.0 2.1 שמות, פרק י"ד, פסוק י"ט.
- ^ ראו סיכום הדעות אצל הרב שלום ווייס, מבוא לספר "סודי רזיא", עמ' 7.
- ^ 4.0 4.1 חיי מוהר"ן תעח
- ^ הרב יעקב משה הלל, שו"ת וישב הים, חלק א', סימן י"ג.
- ^ ספר הרזים הוצאת מרדכי מרגליות מבוא עמוד 44
- ^ חיד"א, מעגל טוב
- ^ דף ג'
- ^ הרב מאיר איזנשטט, שו"ת פנים מאירות, חלק א', סימן מ"ה.
- ^ הרב מאיר איזנשטט, שו"ת פנים מאירות, חלק א', סימן מ"ה; הרב חנוך הניך טייטלבוים, שו"ת מפענח נעלמים, סימן ג'; הרב יעקב הלל, שו"ת וישב הים, חלק א', סימן י"ג; רפאל המלאך דף נ"ח, עמוד א'.
- ^ רבי חיים ויטאל, עץ חיים, שער רוח הקודש, שער ז', ובשולחן ערוך האר"י.
- ^ כך לפי שער הספר.
- ^ שו"ת דברי מלכיאל, חלק ה', סימן קס"ו.
ספר רזיאל המלאך27921046