ספר משחק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ספר משחק הוא ספר בעל קו עלילה מתפצל, המאפשר לקורא לשלוט בסיפור וליצור סיפורים חדשים בכל קריאה חוזרת.

מבנה

ספר משחק מחולק לקטעים ממוספרים, המסתיימים בהפניה לקטע חדש או בשורה של בחירות. חלק מספרי המשחק משלבים בתוכם גם טכניקות של משחקי תפקידים, ולוקחים בחשבון גורמים כמו יכולותיו של הגיבור, החפצים שהוא סוחב עמו ומידת הקושי של פעולותיו. לרוב מתבקש הקורא לבצע מעקב מתמשך אחר דמותו: מצב בריאותה (בנקודות בריאות), מיומנותה בכשרונות שונים, החפצים שברשותה, ועוד. המעקב מתבצע באמצעות דף דמות. ספרי משחק כוללים סופים שונים:

  • לפחות סוף אחד טוב, בו הקורא מגיע לפתרון הרצוי: הגיבור משיג את מטרתו.
  • סופים של כישלון, בהם הגיבור בדרך כלל מת. לעיתים קטעים כאלו ינחו את הקורא להתחיל את הספר מחדש.
  • סופים שאינם הפתרון האידיאלי, אך מהווים סיום לסיפור.

ספרי המשחק בעברית

חלק קטן מספרי המשחק שיצאו לאור בארצות-הברית תורגם לעברית. עד היום תורגמו כעשרים ספרים מסדרת בחר את דרכך, כמה עשרות מתוך סדרת "עשה לעצמך צמרמורת" (ספרי משחק מסוגת האימה תחת הלוגו של סדרת "צמרמורת" של ר.ל. סטיין), שני ספרים מסדרת "אתגר בחלל", שני ספרים ראשונים מסדרת "הזאב הבודד" וארבעה ספרים מסדרת הארצות הקסומות של דייב מוריס וג'אמי טומסון. (מתוך שישה אשר נכתבו באנגלית ושנים עשר מתוכננים).

בארצות הברית, תחת המותג Fighting Fantasy, יצאו לאור כמה עשרות ספרים שתורגמו לעברית תחת שתי הוצאות שונות. "המכשף מפסגת הר האש", "מסעות החללית 'הנודד'", "מסעות החללית 'הנודד' 2", "מאבק הנסיכים" ו"רוצח בחלל" יצאו לאור תחת הוצאת עם עובד. לעומת זאת, סדרת הספין אוף של סטיב ג'קסון שנקראה "Sorcery!" ולה ארבעה ספרים המתארים הרפתקה אחת בהמשכים, יצאה לאור בעברית תחת הוצאת "אופוס" והמותג כישוף! תחת אותה סדרה בעברית, תורגמו שבעה ספרי משחק נוספים של Fighting Fantasy העומדים בפני עצמם ואף שיטת משחקי תפקידים של Fighting Fantasy, שתורגמה לספרים מספר 6 ו-7 של כישוף!.

כמה ספרי משחק מקוריים יצאו לאור בעברית, הראשון הוא "האבן השחורה מקברי הקודש" מאת ערן רביב ויואב ירסקי, השני הוא  "שכחו אותי במדבר - אתה הגיבור 3" מאת אבנר גפני ובשנת 2006 יצא ספר משחק ישראלי רחב יריעה (776 קטעים), הנקרא "לשחק באור המנסרה", מאת דסי אלבר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0