כוס (כלי)
כוס היא כלי לשתייה. הכוס צרה יחסית לגובהה, בניגוד לקערה שהיא רחבה כגובהה או יותר מכך.
כוס נבדלת מספל בכך שלספל יש ידית ואילו הכוס צרה בהרבה וכך נוחה יותר לאחיזה בלא ידית. הכוס נבדלת מגביע השתייה בכך שאין לה רגל.
מאפיינים
כוס קטנה קרויה כוֹסית. הנפח של כוסית נפוצה הוא כרבע או כחמישית מנפחה של כוס נפוצה. עקב נפחה הקטן משמשת הכוסית בעיקר לשתיית משקאות חריפים. כוס קטנה המשמשת לשתיית משקה בלגימה אחת מהירה קרויה כוס-שוטים.
בעת ההגשה, כוסות מונחות לעיתים על צלוחית תואמת, במטרה להגן על השולחן שעליו הן מוצבות. בפאבים נהוגה הגשת כוסות בירה ומשקאות חריפים אחרים על גבי תחתית העשויה משעם, נייר וכדומה.
המילה 'כוס' בשפה העברית יכולה להתקיים הן בצורת זכר והן בצורת נקבה[1].
שימושים
כוסות נבדלות גם בשימוש שנעשה בנוזל המוכל בהן:
- כוס פלסטית אשר צינורית הצמודה לדופנה מהווה חלק אינטגרלי ממנה, להשקיית פעוטות.
- כוס מידה, המצוידת בשנתות לצורך ציון נפח הנוזל או האבקה שבתוכה. עשויות להיות על הכוס מספר שנתות, המתרגמות את הנפח למשקל עבור חומרי בישול נפוצים בצפיפויות שונות.
כוסות לשתיית משקאות שונים
מקובל לשתות בכוסות שונות משקאות שונים. לעיצוב הכוס חלק בהנאה מן המשקה, בעיקר בהבאת המשקה לטמפרטורה המתאימה, באצירת הארומה ובהצגת גונו של המשקה (בכוסות שקופות).
- יין בגביע (כוס בעלת רגל דקה וארוכה)
- שתייה קלה בכוס ארוכה. המשקה ממלא חלק ניכר מן הכוס.
- משקאות חריפים בלתי מהולים בכוס אולד פאשן או בכוס ויסקי גלנקיירן שגובהה מעט יותר מקוטרה. המשקה ממלא חלק קטן מן הכוס.
- בירה בכוס גבוהה המכילה 1/3 או 1/2 ליטר, לעיתים בעלת ידית.
- תה בכוס תה ייעודית, המהווה שילוב בין ספל לכוס. מדובר בכוס זכוכית, אשר התה אינו מותיר בה סימנים, ואשר מבודדת מן היד האוחזת בה באמצעות אוזן פלסטית או מתכתית המורכבת על הכוס.
גביע
- ערך מורחב – גביע (כלי)
גביע הוא כוס בעלת רגל דקה וארוכה. לרוב הגביע עשוי זכוכית, אך ניתן למצוא גם גביעי מתכת (בעיקר כסף) או חרסינה. גביעים בצורות שונות משמשים למגוון משקאות, ביניהם - גביע שמפניה, גביע יין וגביע מרטיני.
שימוש חד פעמי
קיימות גם כוסות חד-פעמיות מקלקר, נייר או פלסטיק.
כוס נייר
- ערך מורחב – כוס נייר
כוס נייר היא כלי קיבול לשתייה העשוי מנייר. על פי רוב כוס נייר מיועדת לשימוש חד פעמי למנת שתייה עבור אדם אחד. לרוב כוס הנייר מכוסה בחלק הפנימי בחומר המונע מהנוזל המאוחסן בה להיספג בנייר או לדלוף. חומר זה יכול להיות שעווה או פלסטיק.
כוס תרמית
כוס תרמית או ספל תרמי היא כוס בעלת דפנות כפולות, עשויות פלסטיק או נירוסטה, שביניהן אוויר, ולה מכסה שבו פתח הניתן לפתיחה וסגירה. מבנה זה מספק בידוד תרמי, המאפשר לכוס לשמור על הטמפרטורה של הנוזל שבכוס למשך שעות אחדות, בדומה לתרמוס.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: כוס |
ציטוטים בוויקיציטוט: כוס (כלי) |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: כוסות |
- דיוויד סלע, כוסות מאלומיניום צבעוני, באתר ישראל היום, 2 אוגוסט 2019
הערות שוליים
- ^ גם זכר גם נקבה באתר "השפה העברית"
33713133כוס (כלי)