סימולטור לגלישה במגלשיים ובסנובורד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

סימולטור הסקי (המוכר גם בכינוי העברי "סקימולטור" [הלחם של "סקי" ו"סימולטור"]) הוא סימולטור המדמה גלישה במדרון מושלג. הסימולטור נועד כדי ליצור תנאים הדומים לגלישה על שלג, כך שיאפשר למתאמנים לפתח טכניקה, לשפר מיומנויות מוטוריות וקוגניטיביות, וליצור תגובות אינסטינקטיביות למקרי קיצון בעת הגלישה, לקראת גלישה על שלג אמיתי.

רקע

אימון בסימולטור לגלישה נועד לאמן את הגוף ואת התת-מודע להתנהלות במרחב: הכנה גופנית ומנטלית, לימוד ותרגול תפיסת מרחב ותנועה שונים.

האימון בסימולטור מתאים לאימוני גלישה בסקי או בגלשן שלג ומתאים לכל רמות הגולשים. ברוב הסימולטורים ניתן לשלוט על זווית מדרון הגלישה ומהירות הגלישה. פרמטרים אלו מותאמים לרמת המתאמן ובאמצעותם יכול המדריך לסייע למתאמן במקרה של איבוד שיווי משקל וחשש לנפילה. האימון לגולשים מתקדמים יכול לכלול גם סימולטור למסלול סלאלום. בחלק מהסימולטורים קיימות מערכת למעקב אחר התקדמות הגולש ולתחקור הגלישה. מערכות אלו מאפשרות גם לימוד תאורטי והסתכלות מן הצד לפני, אחרי ובמהלך האימון.

מכשירים

ישנם שני סוגי סימולטורים לגלישה:

  • מסוע שבו המשטח נע ומדמה את התנועה על גבי מדרונות שלג. המסוע דומה בצורתו למסילת כושר, אולם שונה באופן תפקודו. גודלו כ-50 מ"ר, והוא מצופים בשטיח מבד סינתטי היכול לצבור מים על-מנת ליצור תחושה הדומה לגלישה על שלג. במכשיר זה האימון מתבצע בנעלי סקי וסנובורד ומגלשיים זהים לציוד המשמש לגלישה במדרונות אמיתיים.
  • מסילה ועליה משטח נע, דמוי מכשיר אליפטי. המכשיר מאפשר אימון לתנועות וטכניקות שונות.

מסלול סלאלום

בגלישה בשלג מתחרי גלישת הסלאלום גולשים במדרון בין מקלות ודגלים שנעוצים במגוון מרווחים ובמגוון מסלולי הגלישה: סלאלום, ג'יינט סלאלום, סופר ג'יינט סלאלום, דאון היל. המטרה לגלוש בין הדגלים ולסיים את המסלול בזמן הקצר ביותר וזאת על ידי שימוש בטכניקה מושלמת.

מכונת הסלאלום בסימולטור הגלישה מדמה את אותם דגלונים ומקלות והגולש על מדרון הגלישה (הסימולטור), יכול באמצעותה לשפר את הרמה המקצועית שלו במיומנויות הגלישה, מהירות תגובה (זריזות), לעזור לו להתמודד עם "הפתעות" קיצוניות. על הגולש מוטלת האחריות לגלוש בפניות חדות, במקצב ובתזמון נכונים תוך חזרה פעמים רבות על אותן התנועות במהירויות משתנות ובזוויות מדרון משתנות, המקלות מופעלים על ידי מנוע במהירויות משתנו בהתאם לרמת הגולש.

האימון מדגיש את היכולת להתמודד עם מצבים משתנים במרחב.

ההבדל בין הסימולטור לגלישה בשלג

הגלישה בסימולטורים שונה מהגלישה על מדרונות מושלגים במספר היבטים:

  • קיימים מספר חומרים המשמשים את הסימולטור כמשטח לדימוי השלג, אך אין שימוש בשלג אמיתי.
  • רוחב מסלול הגלישה בסימולטור מוגבל בהשוואה למסלולים לרמת המתחילים באתרי הסקי.
  • בגלל שהמסלול הוא מחזורי, ניתן לבצע תכנון של אופן הגלישה וקביעת מטרות רק לטווח הקצר, ואי אפשר להביט על כל המדרון על מנת לבצע תכנון וקביעת מטרות של מסלול הגלישה.
  • בחלק מהסימולטורים קיימות מראות המאפשרות למתאמן לראות את עצמו בגלישה בזמן אמת, ולתקן את תנועתו ואת טכניקת הגלישה על פי הנחיות המדריך, אך הסתכלות רבה מידי אל המראה עלולה להביא להרגלי יציבה שאינם מתאימים למדרונות אמיתיים.
  • בסימולטור קיים מעקה אשר לא קיים באתר הגלישה האמיתי, והוא מאפשר כניסה נוחה לסימולטור, הקניית הרגלי יציבה נכונים עבור גולשים מתחילים, ולצורכי הדגמה של המדריך.
  • המדריך עומד בסמוך לגולש ויכול לזהות ניואנסים קטנים שבעת הגלישה אינו יכול לזהותם, משום שהוא והגולש נמצאים בתנועה.

בשל ההבדלים האלו, קיימת ביקורת על האימון בסימולטורים אלו, תוך הטלת ספק באפקטיביות האימונים: גולשים מתחילים אשר לא חוו מספיק את השלג האמיתי עלולים להתקבע על אופי הגלישה בסימולטור, ולגלות קשיים במעבר למדרונות שלג אמיתיים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0