סיומי רגלים (שחמט)
הרגלי, כפי שפילידור ניסח זאת, הוא הנשמה של השחמט, ובסיום המשחק לרגלי חלק עיקרי במרבית המשחקים.
סיומי רגלים ומלך כוללים אך ורק רגלים בצד אחד או בשני הצדדים. כל סיום עם כלים ורגלים בפוטנציה יהפוך לסיום רגלים. בסיומים אלו יתרון של רגלי מבטיח זכייה בכ-90% מהמקרים (מקס אויבה). השגת רגלי מעבר היא חיונית (רגלי מעבר הוא רגלי שאין מולו, או בטור סמוך, רגלי של הצד היריב כך ששום דבר לא מפריע לו בדרכו להכתרה).
אופוזיציה היא טכניקה חשובה שבה נעשה שימוש כדי להשיג יתרון. כאשר שני מלכים נמצאים על אותו טור (או שורה) עם משבצת ריקה שמפרידה ביניהם. הצד שתורו לשחק מפסיד את האופוזיציה. הוא צריך להזיז את מלכו ולאפשר למלך היריב להתקדם. המטרה של האופוזיציה היא לחדור למחנה היריב. אם התוקף מצליח לחדור ללא האופוזיציה, עליו לעשות זאת. הטקטיקה של הטריאנגולציה והצוגצוואנג וכן התאוריה של המשבצות המתאימות הן מכריעות לעיתים קרובות.
בניגוד לעמדות רבות, סיומי מלך ורגלים ניתנים בדרך כלל לניתוח עד ההכרעה הסופית, בהינתן די זמן. טעות בסיום מלך ורגלי כמעט תמיד תהפוך עמדה זכויה לתיקו, או עמדת שוויון להפסד, כמעט שאין סיכוי לתיקון הטעות. הדיוק בסיומים אלו חשוב ביותר.
ישנם שלושה רעיונות בסיסיים בסיומים אלו: אופוזיציה, טריאנגולציה ותמרון רטי.
חוק הריבוע
הדבר הראשון שיש לברר הוא האם הרגלי יוכל להגיע לעמדת ההכתרה ללא סיוע מהמלך, על ידי התקדמות למשבצת ההכתרה לפני שהמלך היריב ילכוד אותו או יחסום את הרגלי. חוק הריבוע מועיל כדי לקבוע האם המלך יכול לעצור את הרגלי. בעמדה המודגמת הרגלי נמצא במשבצת החמישית מההכתרה (כולל המשבצת עליה הוא נמצא כעת). יש לדמיין ריבוע של 5*5 כאשר משבצת ההכתרה היא אחת הפינות והמשבצת שעליה נמצא הרגלי בפינה הנגדית. דרך פשוטה ליצור את הריבוע הוא לדמיין אלכסון מהמשבצת בה נמצא הרגלי עד לשורה האחרונה. אם המלך היריב יכול להיכנס לריבוע זה, הוא יכול לעצור את הרגלי, אחרת הרגלי יוכתר.
בעמדה המוצגת, אם תור השחור הוא ילך ל-ב4 וייכנס לריבוע ולכן יעצור את הרגלי, אם תור הלבן הרגלי יתקדם, הריבוע יקטן ל-4*4 והמלך לא יספיק להיכנס לריבוע, ולכן הרגלי יוכתר.
|
בדוגמה מטה, מתוך ספרו של פישביין, המלך המגן יכול להיכנס לריבוע, אבל המלך התוקף יכול לחסום אותו.
1... מה4 (נכנס לריבוע) 2. מב4 מד5 3. מב5 מד6 4. מב6 מד7 5. מב7 מד6 6. א5 מג5 7. א6 מב5 8. א7 ומכתיר.
|