סטוביס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סטוביס
Stovies
Stovies.JPG

סטוביסאנגלית: Stovies; גם stovy tatties, stoved potatoes, stoovers או stovocks)[1][2][3] הוא מאכל סקוטי המבוסס על תפוחי אדמה.

מאפיינים

המתכונים והמרכיבים מגוונים מאוד, אך המנה מכילה תפוחי אדמה, שומן, בדרך כלל[1] בצל ולעיתים קרובות[1][2] חתיכות בשר. בגרסאות מסוימות, ניתן להוסיף גם ירקות אחרים.[4]

תפוחי האדמה מבושלים בבישול איטי בסיר סגור (צלי קדירה) עם שומן (ניתן להשתמש בשומן חזיר, בשר בקר או חמאה)[1][5] ולעיתים קרובות כמות קטנה של מים[1] או לפעמים נוזלים אחרים, כגון חלב, ציר או ג'לי בשר.[1][4] ניתן להגיש סטוביס בליווי בשר קר[1] או עוגות שיבולת שועל[6][7][8][9][10] ולפעמים עם סלק כבוש.[11][12]

"בתנור" פירושו "להתבשל" בסקוטית.[2][13][3] המונח הוא מהתואר הצרפתי étuvé[14] שמתורגם כצלוי (בתנור).[15][16] גרסאות ללא בשר עשויות להיקרא רגליים יחפות ואלה עם בשר כבעלי נעלי עקב גבוה.[3]

היסטוריה

סטוביס מוגש בסקוטלנד בדרך כלל בימי שני ולפעמים בשלישי, על כן ישנה גרסה מקומית שהמאכל הוא בעצם ניצול שאריות הבשר מיום ראשון (יום המנוחה), שכדי לנצלן מוסיפים להן תפוחי אדמה וכרוב או בצל והם נאפים בתנור או על כיריים.

סטוביס תוצרת בית, בתוספת יוצאת דופן של אפונה
סטוביס עם שאריות בקר ועוגות שיבולת שועל

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטוביס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 McNeill, F. Marian (1929). The Scots Kitchen.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 The Concise Scots Dictionary, p675, Mairi Robinson (editor) (1985)
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 "Stove". Weba.rchive.org. אורכב מ-המקור ב-2007-09-26. נבדק ב-4 בנובמבר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ 4.0 4.1 Maw Broon (2007). Maw Broon's Cookbook. Waverley Books; (18 Oct 2007) מסת"ב 1-902407-45-8, p18, 19
  5. ^ S.W.R.I. (1977). S.W.R.I. Jubilee Cookery Book. Edinburgh: Scottish Women's Rural Institutes; Reprint of 8th Edition (1968), p60
  6. ^ Humphreys, Rob; Reid, Donald (7 בפברואר 2004). The Rough Guide to Scottish Highlands & Islands. Rough Guides. ISBN 9781843532699 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  7. ^ Cameron, David Kerr (3 במרץ 2016). Willie Gavin, Crofter Man: A Portrait of a Vanished Lifestyle. Birlinn. ISBN 9780857903297 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  8. ^ Lee, Rachel. "Forres Academy welcomes all to celebrate with special 50th anniversary ceilidh". Pressandjournal.co.uk.
  9. ^ "Watch Glen Moray's Graham Coull take on a box of oatcakes". Thespiritsbusiness.com. 31 ביולי 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ Mason, Callum (10 באוקטובר 2016). "Scots chef becomes internet sensation with hilarious recipe videos". Deadlinenews.co.uk. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ Fladmark, J. M. (7 בפברואר 1998). In Search of Heritage: As Pilgrim Or Tourist?. Donhead. ISBN 9781873394243 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  12. ^ Silva, Ana Da. "Restaurant Review: Treasure trove of tasty treats at Howies, Aberdeen". Eveningexpress.co.uk.
  13. ^ "Dictionary of the Scots Language :: DOST :: Stove v." Dsl.ac.uk.
  14. ^ McNeill, F. Marian (1929). The Scots Kitchen. Edinburgh: Mercat. p. 148. STOVED: Fr. étuvé
  15. ^ "étuvée - translate French to English: Cambridge Dictionary". Dictionary.cambridge.org.
  16. ^ "English Translation of "étuvée" - Collins French-English Dictionary". Collinsdictionary.com.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0