ניהול הטיפול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ניהול הטיפולאנגלית: Case Management, וגם ניהול החולה או ניהול המקרה) הוא תהליך המשלב אומדן, תכנון, יישום, תיאום, ניטור והערכה של שירותים, במטרה לספק צרכים בריאותיים של מטופל, באמצעות התקשרויות וניצול משאבים נתונים, ובאמצעות שילוב כלים ניהוליים, שיובילו לתוצאות איכותיות ויעילות[1].

משרד הבריאות הישראלי הכיר בחשיבות של התפקיד, ואף משקיע משאבים כדי לקדם תפקיד של מנהל טיפול בבתי החולים. משרד הבריאות מחייב בתי חולים למנות מנהל טיפול ל: מטופלים עם מורכבות רפואית רב-תחומית, מטופלים מורכבים המאושפזים בטיפול נמרץ כללי וחולים מאושפזים במחלקה אחרת מזו שאחראית על הטיפול הרפואי בהם[2][3].

רקע

שורשיו של ניהול הטיפול נמצא בתחום בריאות הנפש ובעיקר בטיפולם של חולים כרוניים בעלי צרכי טיפול לטווח ארוך. [4].

ניהול הטיפול התפתח כתגובה פרקטית לצורך במציאת פתרון לבעיית המשאבים המוגבלים במקרים כרוניים וארוכי טווח. בשנות ה-60' וה-70' הייתה בתחום זה תנועת התרחקות מהטיפול הפרטני ומעבר לניהול טיפול רב תחומי שמטרתו לייצב את המצב עד כמה שניתן באותם אנשים הזקוקים לטיפול מורכב ומתמשך [5].

בעשורים האחרונים, מגמות ודפוסי התחלואה והתמותה בעולם ובארץ מושפעים במידה רבה מתהליך העלייה המשמעותי בשיעור החולים הכרוניים במערכת האישפוז ובקהילה[6]. נתוני ארגון הבריאות העולמי מעידים על כך כי מחלות כרוניות מהוות כ-60% מהגורמים לתמותה בעולם. מגמה זו מגבירה את הצורך בטיפול רפואי מיטבי לניצול משאבים באופן יעיל ולניסיון לשליטה בעלייה בהוצאה הלאומית לבריאות [7].

בישראל מתואר כי ההוצאה לנפש מתוקננת, לחולה כרוני גדולה פי 2.5 מההוצאה לנפש מתוקננת, לעומת ההוצאה לאדם ללא מחלות כרוניות. מוסכם כי חולה המתמודד עם מחלה או מספר מחלות כרוניות יקבל טיפול טוב יותר ומאורגן נכון יותר במידה ומחלתו או מחלותיו ינוהלו ע"י איש מקצוע ייעודי[8]..

למעשה, המפתח לניצול משאבים נכון, ועל ידי כך שיפור בשירות הרפואי בבית החולים או בקהילה, יגיע עם שיפור בכל הקשור לניהול רצף הטיפול ותיאום מלא בין הגורמים המטפלים הקליניים, מערכות איבחון ומערכת הרווחה.

באמצעות ניהול הטיפול, מקטינים את הסיכון לניצול משאבים לא יעיל, בעזרת שליטה ובקרה על הוצאות הטיפול בחולים הכרוניים ושיפור איכות הטיפול ושביעות הרצון של המטופלים[9]..

אחד האמצעים להשגת מטרה זו הוא מינוי מנהל טיפול (Case Manager) האחראי לתיאום הטיפול בחולה עם הגורמים השונים ובכפוף לפרוטוקולים טיפוליים. שיטה זו מיושמת במספר מדינות במודלים שונים ומופעלת בעיקר על ידי אחיות, ובחלק מהמקרים על ידי עובדים סוציאליים, רופאים ועובדי בריאות אחרים באישפוז ובקהילה.

הגדרה

ניהול הטיפול או תיאום טיפול (באנגלית Case Management) הוא פתרון כוללני, הרואה את המערכת כולה ומעניק טיפול וליווי מקצועים ורב תחומים למטופלים כרוניים הזקוקים לשירות[5].

בפועל מדובר בריכוז כל הפעולות הדרושות למטופל בידי גורם מקצועי המטפל בכל צרכיו של המטופל.

התהליך כולל תיכנון תוכנית טיפול מקצועית, אשר נבנית בשיתוף המטופל ומשפחתו, תוך זיהוי הצרכים הקליניים, חברתיים וריגשיים, ניתוח אפשרויות הטיפול וקביעת סדרי עדיפויות להתערבות. הפעלת התוכנית על ידי מנהל הטיפול דורשת תיאום בין הגורמים השונים. ניהול הטיפול מאפשר ריכוז כל הפעולות הדרושות למטופל בידי גורם מקצועי ואמין המטפל בכל צרכיו של מקבל השירות[10].

מודלים של ניהול הטיפול

החל משנות ה-70, הוצעו מודלים חלופיים לארגון ומימון אספקת שירותי בריאות לחולים כרוניים וחולים מורכבים. הנחת היסוד הייתה כי ארגון ובקרה יזומה של התהליך, על מורכבותו, יתרמו להשגת שיפור באיכות הטיפול כמו גם שיפור ביעילות וניצול המשאבים.

המודל האלטרנטיבי שיושם, חוצה גבולות גיאוגרפיים וחברתיים בין ספקי הבריאות, והוא המכונה "המודל המשולב האינטגרטיבי - Integrated Delivery System". המודל מוגדר כ"סביבה ארגונית (Integrated Delivery System) - המספקת רצף של שירותים מתואמים לאוכלוסייה מוגדרת, ותוך פירוט התוצאות הבריאותיות של האוכלוסיה". במודל זה, מסלולי הטיפול מוגדרים ומכוונים לשלוט על הוצאות ועלויות באמצעות בקרה על צורך באשפוזים ומשכם, מעקב על מספר הביקורים אצל הרופא המטפל, בקרה על פרוטוקולים של הטיפולים הקליניים והצבת קריטריונים של זכאות לנגישות לשירותים ולטיפול תרופתי.

המודל המשולב-האינטגרטיבי מאפשר לארגונים ולספקים להגיע לאחידות יחסית בתהליך הייצור, ולבקרה על הוצאות ואיכות טיפול. השינויים העיקריים שהוא מציע, הם שינויים מבניים וארגוניים, הבאים לידי ביטוי בעיקר במינוי מנהל טיפול לחולים עם צרכים רפואיים מורכבים.

באמצעות "מפת דרך" המשמשת כתוכנית טיפול, ניתן לזהות ולתעד אירועים שעשויים להתרחש בתהליך הטיפול בקבוצת חולים מוגדרת, בפרק זמן מוגדר.

עבור מטופלים המוגדרים כחולים כרוניים וחולים מורכבים, המטרות המרכזיות של ניהול טיפול הן[11]:

  1. לשמור על קשר עם הגופים המספקים שירותים שונים.
  2. למנוע מצב של אי ספיקה של חולי, עקב רצון להימנע מאשפוז.
  3. להפחית את אורך האשפוז כאשר מתגלה צורך בו.
  4. לספק שיקום אשר יקדם את האדם עד הרמה הגבוהה ביותר לה הוא מסוגל.
  5. לשפר את איכות חייו של האדם בעל המוגבלות ואת איכות החיים של בני משפחתו[10][5].

יתרונות ניהול הטיפול

ניהול הטיפול (Case Management)[4] הוא אחד הפתרונות הטובים ביותר לטיפול בנושא החשוב של העלאת איכות הטיפול ושביעות רצון המטופלים, תוך שליטה ובקרה על הוצאות הטיפול בחולים הכרוניים[12].

מערכות הבריאות המתקדמות הן מורכבות ומסובכות, והניווט בין מרכיביהן השונים מחייב התמצאות לא פשוטה.

מינוי מנהל טיפול האחראי לטיפול בחולה כרוני ותיאום באופן אישי עם הגורמים השונים בנושאים הרפואיים, המשפחתיים, החברתיים והפסיכולוגיים בהתאם למשאבים הכלכליים, הוא המפתח לאספקת שירות בריאות איכותי, הפחתת חלוקה בין השירותים, קידום איכות החיים של המטופל ובקרת ההוצאות. שיטה זו מיושמת בהצלחה במספר מדינות במודלים שונים, ומופעלת בעיקר על ידי אחיות ובחלק מהמקרים על ידי רופאים, רוקחים, מרפאים בעיסוק, עובדים סוציאליים ואחרים.

התלונה השכיחה ביותר הנשמעת ממטופלים ובני-משפחותיהם היא שאין מי שרואה את התמונה הכוללת ובעיקר מי שיכוון אותם בנבכי המערכת. לכן, ניהול הטיפול, משמעותו, בראש ובראשונה לקיחת אחריות ואכפתיות לאורך זמן[13].

לצוותים המטפלים קושי רב לקחת על עצמם אחריות זו בעיקר מפאת עומס המשימות ולכן חשוב לבחור בקפידה את החולים המתאימים ואת הטיימינג הנכון לעזור להם בניהול המחלה[14].

כמו כן, חשוב גם לקחת בחשבון שהמטופל והמטפל העיקרי יכולים בעצמם להיות שחקני מפתח בלקיחת אחריות זו. חשוב לא פחות לזכור שהאמצעים הטכנולוגיים הזמינים לכולנו כיום מהווים הזדמנות פז לפתח את התחום ולייצר Scale שאי-אפשר היה להגיע אליו בעבר.

כל חולה כרוני הוא "פרויקט" בפני עצמו בשלל ההיבטים, הרפואי, המשפחתי, הפסיכולוגי והסביבתי. לכן, ניהול הטיפול מייצר מתודולוגיה סדורה לניהול המשימות, תיעדופן וביצוען ביעילות מרבית. כל זאת, כמובן, בליווי אמפתיה, יכולות בינאישיות ותקשורתיות גבוהות[15].

תפקידי מנהל הטיפול

מנהלי טיפול כיום נדרשים להיות מנהלים בעלי קישורים וידע בניצול משאבים קיימים ויכולת הבנת צרכי הלקוח, סביבתו הקרובה ומאפייניו.

תפקיד מנהל הטיפול כולל[16]:

  • פיתוח וזיהוי השירותים הרלוונטיים לניהול עבור המטופל על ידי מנהל הטיפול
  • פיתוח חוזי ההתקשרות בין השירותים. Developing & Network
  • אומדן הצרכים והיכולות של המטופל
  • פיתוח תוכנית הטיפול - מנהל הטיפול, יחד עם הלקוח ומשפחתו, מגיעים להסכמה על מטרות הטיפול. המנהל מתעד כיצד יבוצעו הפעולות המשיגות את המטרות, מי יבצע אותן ובאיזה עיתוי.
  • יישום תוכנית הטיפול- הפניית המטופל לשירות הנדרש, תוך מתן תמיכה מתאימה.
  • הערכת השירותים- תיעוד ואימות אספקת השירות במסגרת הזמן שהוקצב ובעלות שהוקצבה.
  • סגירה וסיום - בשלב זה סיים המטופל לקבל את השירותים שנקבעו לו במסגרת הזמן והתקציב הנתון.
  • מנהל הטיפול מפנה את המטופל למערכות תמיכה אחרות, במידה ויש צורך בכך.

יתרונות תפקיד מנהל הטיפול

מנהל אחד לניהול הטיפול, יקל במידה רבה את העומס המוטל על המטופל ומשפחתו, אשר מקבלים שירות ממגוון מטפלים, לעיתים מעבירים את האינפורמציה בין המטפלים השונים ועליהם להחליט באופן עצמאי על נגישות לשירותי הבריאות, לאו דווקא בהתאם למצב הקליני האובייקטיבי, בשל חוסר ידע.

יכולתו של מנהל הטיפול להעריך את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר לכל מטופל בזמן נתון, לעומת ההערכה המקוטעת, שנעשית על פי רוב לאחר שנוצלו משאבים שלא לצורך.

לימוד ניהול הטיפול

מקצוע ניהול הטיפול נלמד באוניברסיטאות ברחבי העולם[17], ובישראל, בקריה האקדמית אונו[18].

במהלך הלימודים, מוקנים לאנשי צוותים רפואיים העקרונות התאורטיים והיישומיים של ניהול הטיפול בחולה הכרוני והמבוגר בהיבט רב מערכתי הכולל תיאום קליני, בקרה ותקציב על רצף שירותי הבריאות.

הסטודנטים לומדים את ניהול הטיפול בתהליך המשלב אמדן, תכנון, יישום, תיאום, ניטור והערכה של שירותים במטרה לספק צרכים בריאותיים של מטופל, באמצעות התקשרויות וניצול משאבים נתונים ובאמצעות שילוב כלים ניהוליים, שיובילו לתוצאות איכותיות ויעילות.

נושאי הלימוד מותאמים למרכיבים הנדרשים בניהול יעיל ומבוסס ראיות של חולים כרוניים בעידן הקצאת משאבים. תוכנית הלימודים מקיפה את הנושאים העוסקים בניהול הטיפול בחולים הכרוניים במערכות הבריאות ומובנית באופן הדרגתי כך שבסיום הפרק התאורטי מתנסה הסטודנט באופן פעיל בניהול הטיפול בקבוצת חולים כרוניים תוך ליווי והדרכה צמודים של מנחים מומחים בשירותי הבריאות.

ראו גם

לקריאה נוספת

ניהול תכנית טיפול באשפוז, באתר משרד הבריאות

  • Corrigan, K. T. Mueser, G. R. Bond, R. E. Drake, & P. Solomon (Eds.), Principles and Practice of Psychiatric Rehabilitation. New York, NY: Guilford Press.
  • Kanter, J. (1989). "Clinical Case Management: Definit ion, Principles, Components." Hospital and Communit y Psychiatry, Vol. 40, No. 4, Apr, pp. 361-369.
  • Kanter, J. (1996). Case management wit h long term patients: A comprehensive approach. In S.M. Soreff (Ed.), Handbook for the treatment of the seriously mentally ill (pp. 257-277). Ashland, OH: Hogrefe & Huber Publishers.
  • Surber, Robert. (Ed.) (1994).Clinical Case Management - A Guide to Comprehensive Treatment of Serious Mental Illness. A Sage Focus Edit ion.
  • Walsh, Joseph. (2000). Clinical Case Management with Persons having Mental Illness. Wadsworth, Brooks\Cole. Canada. 3-21

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הגדרת ניהול הטיפול, מאת CMSA האיגוד האמריקני לניהול הטיפול Case Management Society of America
  2. ^ ד"ר אשר ברק, גם משרד הבריאות קובע: חייבים מנהל מקרה, באתר medix, ‏01/12/2011
  3. ^ JJ (case מינוי "מנהל טיפול (case manager)" רפואי למטופל המאושפז בבית החולים, באתר משרד הבריאות
  4. ^ 4.0 4.1 מנהל מקרה - case-manager, באתר משרד העבודה והרווחה
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 Maguire L. (2002). Chapter 4: Case Management. In, Clinical Social Work: Beyond Generalist Practice with Individuals, Groups & Families. Brooks/Cole. pp. 94-119
  6. ^ תמר פיליפס, שיטת ניהול טיפול case management, באתר doctors
  7. ^ ניהול טיפול למשפחה המזדקנת, באתר בשיבה בריאה
  8. ^ אלי ציפורי, ‏"מערכת הבריאות תקרוס בתוך כעשור: איחרנו את הרכבת - חולים יאושפזו במחסנים, בחדרי האוכל ובפרוזדורים", באתר גלובס פרופ' שמר מדבר על כך שכבר כיום פעולים case manager באסותא אשדוד
  9. ^ הילה שבורון, תיאום טיפול וניהול תיק case management, באתר על הספה
  10. ^ 10.0 10.1 Antony,W., Cohen, M. & Frankas. M. Psychiatric Rehabilitation. 1990
  11. ^ נדב בנדל, מבחירת הטיפול ועד להחלמה: הכל על ניהול טיפול, באתר infomed
  12. ^ ניהול מקרה רפואי אישי, באתר קונסיליום
  13. ^ רות נווה, מנהל מחלה: למה אתם צריכים את זה?, באתר ynet, 27 באוקטובר 2014
  14. ^ אתר למנויים בלבד ברי דנינו, לא צריך ערב התרמה, צריך "מנהל מקרה", באתר הארץ, 12 בנובמבר 2019
  15. ^ רוני לינדר, "הייתי המומה מהבשורה הקשה": האנשים שמציעים לנהל לכם את המחלה - תמורת 9,000 שקל, באתר TheMarker
  16. ^ ניהול טיפול (Case management), באתר infomed
  17. ^ למשל, באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו [1], באוניברסיטת דרום אינדיאנה(אנ') [2], באוניברסיטת סינסינטי(אנ') [3], באוניברסיטת דבנפורט(אנ') [4], באוניברסיטת גריפית(אנ') [5] ועוד
  18. ^ .M.A בניהול הטיפול Case Manager, באתר הקריה האקדמית אונו
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0