רבי נחום זאב זיו
הרב נחום זאב זיו (תרי"ז, 1857 - ב' בשבט תרע"ו, 1916) היה איש תנועת המוסר, מנהל[1] ה"תלמוד תורה" בקלם, בנו של "הסבא מקלם".
ביוגרפיה
נולד לרב שמחה זיסל זיו, ה"סבא מקלם". בנערותו למד בבית התלמוד בקלם. עבר עם אביו לגרובין ולאחר מכן שב עמו לקלם. תקופה מסוימת שהה באיישישוק. לאחר נישואיו עם בת העיירה סרדניק התגורר סמוך לחותנו בסרדניק ועסק במסחר. כעבור זמן עבר להתגורר בקניגסברג וניהל מסחר ענף בתחום העצים. כל אותן שנים הנהיג את אורחות חייו בשיטת קלם. מדי יום היה משכים לקום בשעה שלוש לפנות בוקר כדי ללמוד עד תפילת שחרית. בשעה קבועה היה עוזב את עסקיו ופונה לבית המדרש לעסוק בתורה. היה מדקדק מאד בדיבורו ומקפיד על מידת האמת. הרבה במעשי חסד, בין השאר נהג לבקר בקביעות את החולים היהודים בקניגסברג, אך דאג לעשות זאת בצנעה.
עוד בהיותו עם אביו בגרובין, כאשר הסבא מקלם היה חולה, נטל על עצמו לסייע לאביו החולה בניהול התלמוד תורה. כעבור שנים, בסוף שנת תר"ע (1911), עבר להתגורר בקלם והצטרף להנהלת התלמוד תורה יחד עם גיסו הרב צבי הירש ברוידא. לאחר פטירת הרב ברוידא, בשנת תרע"ג (1913), הוטל עליו כל עול ניהול התלמוד תורה. את עסקיו ניהל בשעות הבוקר ולאחר מכן הקדיש את כל זמנו לניהול התלמוד תורה. הוא מסר שיחות לתלמידים והדריך אותם בתורה ומוסר, על פי שיטת אביו.
בשנות מלחמת העולם הראשונה, לאחר שהצבא הגרמני כבש את קלם, המשיך רבי נחום זאב זיו לנהל את התלמוד תורה, תוך הקפדה על שמירת הסדרים הקבועים. בשנת תרע"ו (1916) חלה והתייסר, אך שמר על איפוק ושלוות הנפש עד יומו האחרון.
רבי ירוחם ליבוביץ, שנמנה עם תלמידיו המובהקים, העיד כי הסבא מקלם אמר על בנו נחום זאב כי הוא הכלי המפואר ביותר שעשו ידיו.
משפחתו
שלוש בנותיו של הרב נחום זאב זיו נישאו לאחר פטירתו לתלמידי חכמים מחניכי קלם:
- בתו חיה נישאה לרב דניאל מובשוביץ
- בתו פרידא נישאה לרב גרשון מיאדניק
- בתו בלומה נישאה לרב אליהו אליעזר דסלר
קישורים חיצוניים
- 'זיו, ר' נחום־זאב ב"ר שמחה־זיסל', בתוך: דב ליפץ (מרכז המערכת), נתן גורן [ואחרים] (מערכת), יהדות ליטא, כרך ג, ספר א: "אישים", תל אביב: עם הספר, תשכ"ז, עמ' 48 (ספר יזכור לקהילת ליטא, בספריית העיר ניו יורק, תמונה 1246).
הערות שוליים
- ^ התואר 'מנהל התלמוד תורה' בקלם לא היה תפקיד ניהולי-אדמיניסטרטיבי אלא שם נרדף ל'ראש ישיבה' ואף למעלה מכך, בהיותו האישיות המרכזית שהשפיעה וחינכה את תלמידי המוסד המוסרי הייחודי שהקים הסבא מקלם.