נפשאטל (גבינה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נושאטל (גבינה))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נפשאטל
Neufchâtel

נפשאטל (בצרפתית: Neufchâtel) היא גבינה רכה, מעט פירורית, המבשילה בעובש, ווגבינה זו בעלת מרקמים רכים, קרמיים וטעמי חמאה מיוצרת באזור נפשאטל-אן-ברי (Neufchâtel-en-Bray) בנורמנדי. היא אחד מסוגי הגבינה העתיקים ביותר בצרפת. מאמינים שייצורו מתוארך עוד למאה ה-6 לספירה, עוד באימפריה הפרנקית. היא נראית דומה לקממבר ולברי, עם קליפה יבשה, לבנה ואכילה, אבל טעמה מלוח וחד יותר.[1] שלא כמו גבינות אחרות רכות-לבנות-קליפה, לנפשאטל יש מרקם גרגירי.[2] היא נמכרת בדרך כלל בצורות לב אבל מיוצרת גם בצורות אחרות, כמו בולי עץ וקופסאות. היא מתבגרת בדרך כלל במשך 8–10 שבועות ומשקל כיכר הוא בסביבות 100–600 גרם.

אין לבלבל את מוצר AOC זה עם הגרסה האמריקאית של הגבינה, שהיא גבינה המיוצרת באחוז שומן נמוך יותר, תכולת לחות גבוהה יותר, חלופה לא מיושנת לגבינת שמנת האמריקאית.

היסטוריה

נפשאטל היא העתיקה ביותר מבין הגבינות הנורמניות, שכנראה יוצרה כבר במאה ה-6,[3] וידוע כי יוצרה בין 1050[4] לבין 1543.[3] סיפורים מספרים שנערות צעירות הציעו גבינות בצורת לב לחיילים אנגלים כדי להראות את חיבתן בתקופת פסטיבלי סוף השנה במהלך מלחמת מאה השנים. במהלך המאה ה-17 היא נשלחה לפריז ורואן, ויוצאה לבריטניה הגדולה.

בשנת 1880, איסידור לפבר, חקלאי, בנה מחלבה בנסל-הודנג בצפון מערב צרפת, שם יכול היה לעצב ולהבשיל גבינות מתוצרת החקלאים בסביבה. בין המפיצים של לפבר היו חנויות כמו הרודס.

תו איכות הוענק לנפשאטל מ-1949 עד 1953. בשנת 1957 הקימה האספה החקלאית של מחוז נפשאטל פדרציה להגנה על איכות הגבינה, ופעלה לדרישה לקבלת appellation d'origine contrôlée (AOC, "כינוי מקור מבוקר"). הדבר הוכנס לחוק ב-3 במאי 1969 ושונה ב-29 בדצמבר 1986.[5] ה-AOC נבדק שוב ב-2006 תחת בדיקה מעמיקה יותר, ומאז נדרש ש-65% מהפרות מפיקות החלב לגבינה זו תהיינה מגזע נורמנד.

ייצור הגבינה ירד לאחר מלחמת העולם השנייה. בשנת 1993 היו 31 חוות ומפעל אחד שייצר 45% מכלל גבינת הנפשאטל. 

צורות

ישנן שש צורות שונות של נפשאטל:[3]

  • Carré-קארה (בצורת ריבוע), (100 גרם)
  • Briquette-לבנה (בצורת לבנה), (100 גרם)
  • בונדון או בונד (בצורת צריבה או תקע), (100 גרם)
  • לב-Cœur (בצורת לב), (200 גרם)
  • בונד כפול (בצורת תקע כפול, כפול ממשקל בונדון), (400 גרם)
  • Grand cœur או gros cœur (בצורת לב גדול, פי שלושה ממשקל ה- cœur), (600 גרם)

"נפשאטל" בארצות הברית

בשנת 1872, וויליאם לורנס, רפתן ניו יורקי מהעיירה צ'סטר, יצר את גבינת השמנת האמריקאית הראשונה כתוצאה מהוספת שמנת למתכון המסורתי של נפשאטל.[6]

נפשאטל האמריקאית רכה יותר מגבינת שמנת רגילה בשל השומן הנמוך ב-33% בערך ותכולת הלחות הגבוהה שלה.[7] [8] בשל תכולת שומן מופחתת זו היא נמצאת ברוב חנויות המכולת כחלופה מופחתת שומן לגבינת שמנת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נפשאטל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Guru, Cheesy (21 ביוני 2020). "All You Need to Know About Neufchâtel Cheese". אורכב מ-המקור ב-13 באפריל 2021. נבדק ב-13 באפריל 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Neufchatel". Cheese.com. נבדק ב-2021-04-09.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 Christian Janier, Le fromage, Lyon, Stéphane Bachès, 2014, 175 p. (מסת"ב 978-2-35752-180-3), p. 130.
  4. ^ Le Boués-Jaun no 27 septembre 1978
  5. ^ "Le fromage de Neufchâtel". www.patrimoine-normand.com (בצרפתית). נבדק ב-2022-04-12.
  6. ^ Jeffrey A. Marx, "The Days Had Come of Curds and Cream": The Origins and Development of Cream Cheese in America, in Journal of Food, Culture and Society, Vol. 15, Issue 2, June 2012.
  7. ^ "Definition of Neufchatel". www.merriam-webster.com.. Shows it contains less fat and more moisture.
  8. ^ "Kraft website showing Philadelphia brand Neufchatel and indicating it has 1/3 less fat". אורכב מ-המקור ב-2009-05-18.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38519462נפשאטל (גבינה)