מתקפת ההאקרים על סרטי סוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משרדי חברת "סרטי סוני", בקלבר סיטי שבקליפורניה.

מתקפת ההאקרים על חברת סרטי סוני (Sony Pictures Entertainment, SPE) הייתה תקיפת מחשב משולבת רחבה על תשתיות המידע של חברת סרטי סוני ותכתובות דוא"ל של עובדיה,[1] שנערכה ב-24 בנובמבר 2014. המתקפה הביאה לחשיפת מידע חסוי (מידע של החברה כגון גובה השכר של בכירי החברה, תוכניות עסקיות וחוזים עם רשתות טלוויזיה; מידע אישי כדוגמת פרטים רפואיים, תעודות זהות, כרטיסי אשראי של עובדי החברה ונחשפו שמות בדויים ששימשו כוכבים לצורך רישום למלונות), העתקים של סרטים שטרם הופצו כדוגמת הסרט "אנני" ומידע אחר שנחשף על ידי קבוצת האקרים שהזדהתה כ"שומרי השלום". כמו כן מערך ההפקות של סוני הושבת עקב פגיעה במערכת התשלומים וכן הושבתו מחשבי העובדים. המידע החסוי שהודלף שוחרר בחלקים בפרק זמן קבוע, באופן המזכיר את פעילות האתר ויקיליקס בחשיפות מפורסמות שנערכו באמצעותו (מה שנתן לפרשה את הכינוי "פרשת הוויקיליקס של עולם הקולנוע").

לאחר הפריצה וההדלפות לאינטרנט, שער המניות של סוני ירד בלמעלה מ-10%.[2] נכון ל-19 דצמבר 2014, הנזק לסוני הוערך כ-100 מיליון דולר. בנוסף, תכתובות המיילים שנחשפו (שכללו התבטאויות מביכות כלפי דמויות שונות בתעשיית הבידור וכן התבטאויות המתייחסות לנשיא ברק אובמה, שתוארו כגזעניות) גרמו לפגיעה בקריירה ויחסים אישיים של בעלי תפקיד בחברה (ובפרט ליו"ר אולפני סוני, איימי פסקל) ושל דמויות שונות, ברובן מתעשיית הבידור בארצות הברית. כמו כן נחשף מיזם המשותף לסוני ואולפנים אחרים בהוליווד למיזם משפטי-פוליטי כנגד ענקית טכנולוגיה המכונה "גוליית", ככל הנראה גוגל[3].

ב-16 בדצמבר 2014 קבוצת ההאקרים פרסמה אזהרה לצופים המתכננים להגיע להקרנת הבכורה של הסרט "ראיון סוף", ובכלל לכל בית קולנוע אחר שיקרין את הסרט.[4] קבוצת ההאקרים פרסמה את הודעת האזהרה הבאה:

אנחנו נציג לכם בבירור בזמן ובמקומות ש"ראיון סוף" יוקרן, כולל הקרנת הבכורה, לאיזה גורל צריך להיות נידון אדם שמחפש כיף בטרור. בקרוב כל העולם ייראה מה הסרט הנורא של סוני עשה. העולם כולו יהיה מלא בפחד. זכרו את ה-11 בספטמבר 2001. אנחנו ממליצים לכם להיות רחוקים מהמקומות שיקרינו את הסרט באותו הזמן (אם הבית שלכם נמצא בקרבת מקום, מוטב שתעזבו).[4]

עקב זאת החליטה "סרטי סוני" בתחילה לגנוז את הסרט ולא להפיצו.[5] אך חזרה בה מהחלטתה לבסוף והצהירה כי הסרט יופץ ב-25 בדצמבר 2014 בבתי הקולנוע בארצות הברית.

ההאקרים

קבוצת "שומרי השלום" הוא הכינוי לקבוצת ההאקרים שאיימה לבצע פיגועי טרור בסגנון 11 בספטמבר באולמות הקולנוע שבהם יוקרן הסרט "ראיון סוף". לדעת קהילת המודיעין האמריקאית מדובר בקבוצת האקרים הנתמכת על ידי ממשלת קוריאה הצפונית ואולי אף לשכה 121 או לשכה 91 של לשכת הסיור המרכזית בקוריאה הצפונית (הסוכנויות הממשלתיות ללוחמת סייבר חשאית וכפופה לצבא קוריאה הצפונית)

המניע האפשרי לתקיפת מחשבי החברה הוא הפצת הסרט "ראיון סוף" שהופק על ידי סרטי סוני ומגולל עלילה בדיונית בדבר ניסיונותיהם של שני עיתונאים אמריקאים להתנקש בחייו של מנהיג קוריאה הצפונית, קים ג'ונג-און. בכירים צפון קוריאניים כבר הביעו בעבר שאט נפש מהפצתו המתוכננת של הסרט. בדצמבר 2014 ממשלת ארצות הברית האשימה את קוריאה הצפונית באחריות למתקפה והנשיא ברק אובמה אף האשים את קוריאה הצפונית בניסיון לכפות צנזורה על ארצות הברית ולמנוע הפצת סרט בידורי ותו לא.

לשכת החקירות הפדרלית בארצות הברית קישרה באופן רשמי בין ממשלת קוריאה הצפונית למתקפות הסייבר חרף דחייתה של קוריאה הצפונית האשמות מסוג זה. הממשל בקוריאה הצפונית אף הציע לנהל חקירה משותפת בנושא.

יותר מחודש לאחר המתקפה פרסמה חברה לאבטחת מידע חשד לפיו מאחורי המתקפה עומדת עובדת לשעבר בסרטי סוני שכעסה על פיטוריה מהחברה.[6]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0