משפחת אבאזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עזיז פאשה אבאזה

מִשְׁפַּחַת אַבַּאזַהערבית: عائلة أباظة או الأسرة الأباظية) היא משפחה מצרית ממקור צ'רקסי בעלת השפעה רבה במצרים למן שלהי המאה ה-18.

לרבים מבני המשפחה ניתנו תוארי אצולה בתקופת שושלת מוחמד עלי, דוגמת התארים פאשא וביי, ורבים גם נבחרו לפרלמנט וכיהנו כשרים. השיעור הגבוה של חברי הפרלמנט מקרב המשפחה, כמו גם מעורבותה הרבה בספרות ובתקשורת, והונה הכולל המוערך בכטריליון דולר אמריקאי, הביאו להתייחסות אליה כאל אחת המשפחות השולטות במדינה.

מקום מושבה העיקרי של משפחת אבאזה הוא במחוז א-שרקיה,[1] ואף כמה כפרים בדלתת הנילוס נקראים על שם בני המשפחה ומרוכזים סביב העיירה כפר אבאזה. במשך עשרות שנים היה למשפחה מונופול פוליטי על מספר מחוזות בחירה.

אף שלא בוצע מפקד בקרב האוכלוסייה הצ'רקסית במצרים, נאמד גודלה של המשפחה האבאזית המורחבת בכ-50 אלף נפש.

היסטוריה

הגם שאוכלוסייה צ'רקסית מתועדת במצרים החל מהמאה ה-13, תחת שלטון הממלוכים, הגירה משמעותית של צ'רקסים ואבזים למצרים אירעה כחלק מגלות הצ'רקסים במחצית השנייה של המאה ה-19. עם זאת, מספר מקורות מציינים כי משפחת אבאזה כבר התבססה בדלתת הנילוס עוד בשלהי המאה ה-18.

ישנה אמונה בקרב בני משפחת אבאזה כי המשפחה נקראת על שם אחת מהאמהות המייסדות של המשפחה או על שם מקום הולדתה. אותה אם מייסדת נישאה לצאצא השמיני באילן היוחסין של שבט אל-עאאד (العائد) עוד טרם עלייתו לשלטון של מוחמד עלי. שבט אל-עאאד היה שבט בדואי מבוסס באזור מחוז א-שרקיה. לאחר איחוד זה חל למעשה פיצול של המשפחה לשתי ענפים: בני אל-עאאד ובני אבאזה.[1]

כמה מבני המשפחה בדורות הראשונים התברגו בממשל העות'מאני במצרים במאות ה-18 וה-19, ובתקופת ח'דיוות מצרים כבר היו פעילים פוליטית ברמה הארצית. חלקם ישבו במג'לס (המועצה המייעצת) שכונן אבראהים פאשא. שושלת מוחמד עלי גם העניקה למשפחה כפרים ואדמות שאפשרו למשפחה לשגשג.

חסן פאשה אבאזה, נחשב לרוב לאב המייסד של המשפחה. הוא היה מפקח המחלקה (ناظر قسم) של ההיא (ههيا),[1] וקיבל את התואר שייח' הערבים (شيخ العرب), תואר שניתן לראשי משפחות בעלות השפעה באותה תקופה.

השפעתה של המשפחה

פוליטיקה וממשל

עוד מימי שלטונו של מוחמד עלי בני המשפחה נשאו תפקידים ברמה המקומית והלאומית, ואף כיהנו כחברי פרלמנט, לעיתים עד כדי שלושה במקביל, וכשרים.

סלימאן אבאזה מילא תפקידי שלטון מקומי במהלך המאה ה-19, ועם עלייתו במעלה דרגות השלטון כיהן במועצה המייעצת וכמפקח מחלקת החינוך.[1] וגיה אבאזה היה מוֹשלם של מספר מחוזות וחבר פעיל בתנועת הקצינים החופשיים שהביאה לביטול המלוכה במצרים. דמויות נוספות מבני המשפחה בפוליטיקה כוללות את: אבראהים דסוקי אבאזה, שכיהן במספר תפקידי שר, לרבות שר התחבורה וכהונה קצרה כשר החוץ; מאהר אבאזה, השר עם הכהונה הארוכה ביותר בהיסטוריה של מצרים, אשר היה שר החשמל והאנרגיה והיה אחראי לחיבור חלקים גדולים מן המרחב הכפרי לרשת החשמל.

בתחום הכלכלה היה פואד אבאזה איש עסקים, מנהל האגודה החקלאית המלכותית.

ספרות ועיתונות

עם בני המשפחה שתרמו תרומה משמעותית למילה הכתובה במצרים ניתן למנות את עזיז אבאזה, ששירתו עסקה בפאן-ערביות, ופיכרי אבאזה, עיתונאי שכתב רבות נגד הכיבוש הבריטי במצרים ותמך בקידום נשים. ת'רוות אבאזה היה עיתונאי וסופר שהתנגד להלאמתה של תעלת סואץ.

תרבות

השחקן רושדי אבאזה שיחק במעל 150 סרטים.

במטבח המצרי ישנה על שם המשפחה מנת עדשים – עדשים אבאזיות.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 ראובן אהרני, מהמט עלי והבדווים: כוחן של הזהויות השבטית והטריטוריאלית, המזרח החדש, כרך 47, תשס"ח, עמ' 27–52
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0