משבר הצוללות באוסטרליה
משבר הצוללות באוסטרליה (וידוע בשם משבר הצוללות האוסטרליות ומשבר הצוללות בין אוסטרליה וצרפת) הוא משבר דיפלומטי בין אוסטרליה לצרפת וכן במידה פחותה בין צרפת לארצות הברית, בשל ביטול מפתיע של חוזה לפיתוח צוללות תקיפה קונבנציונליות מסדרת Attack בין ממשלת אוסטרליה ל-Naval Group הצרפתית. ההכרזה לביטול הפרויקט באה במקביל להכרזה על ברית AUKUS, ולהכרזה על תוכנית פיתוח וייצור לצוללות גרעיניות על ידי אוסטרליה בסיוע והעברת טכנולוגיה של ארצות הברית.
ההכרזה הביאה לתגובה נזעמת של ממשלת צרפת על המהלך, ולהחזרת השגרירים של צרפת באוסטרליה ובארצות הברית.[1]
הרקע למשבר
בשנת 2016 נחתם חוזה בין ממשלת אוסטרליה ו-Naval Group (DCNS) הצרפתית בנפח של 34.4 מיליארד יורו (מאוחר יותר הוערך ב-56 מיליארד יורו), לפיתוח ויצור של 12 צוללות שהן גרסה בעלת הנעה קונבצניונלית של צוללת התקיפה הגרעיניות מסדרת ברקודה שהייתה אז בפיתוח ב-Naval Group. הצוללות מסדרה זאת שכונתה Attack היו אמורות להחליף את ששת הצוללות מסדרת קולינס המזדקנות. החוזה כלל ייצור של הצוללות במספנות באוסטרליה, וכן פיתוח מערכת בקרת ירי על ידי חברת לוקהיד מרטין. לשם כך הוקצו משאבים רבים לשדרוג המספנות והכשרה של כוח אדם באוסטרליה על ידי מומחים מצרפת וארצות הברית.
עם העלייה במחיר התוכנית, והתעכבות בתכנון הצוללות על ידי Naval Group נוצר פער ניכר ביכולות של הצי המלכותי האוסטרלי שתכנן להוציא את הצוללות מסדרת קולינס משירות החל משנת 2025.
ב-16 בספטמבר 2021 ממשלת אוסטרליה הכריזה שהיא משנה את סדר העדיפויות שלה ומפנה אותן לפיתוח צוללות גרעיניות בעזרת ארצות הברית כחלק מברית AUKUS, ולכן היא מבטלת את החוזה עם Naval Group לפיתוח סדרת Attack.[2]
ראו גם
הערות שוליים
- ^ משבר דיפלומטי: צרפת החזירה את השגרירים מארה"ב ואוסטרליה, באתר ynet, 18 בספטמבר 2021
- ^ AUSTRALIA TO PURSUE NUCLEAR-POWERED SUBMARINES THROUGH NEW TRILATERAL ENHANCED SECURITY PARTNERSHIP, pm.gov.au, 16 בספטמבר 2021 (באנגלית)
משבר הצוללות באוסטרליה32935203Q108616627