מרצל קדושה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. מרצל קדושה (במקור מור קריסהאבר[1] עד 1899, בהונגרית: Kadosa Marcell ; קישקונהלש, 7 באפריל 1874גרמניה, לאחר 20 באוקטובר 1944) היה עורך דין, עיתונאי לוחם, סופר, יהודי-הונגרי. בשל יהדותו ספריו נאסרו ונגרסו בתקופת מלחמת העולם השנייה והוא נכלל על ידי המשטר בתוך רשימת הסופרים האסורים.

ביוגרפיה

מור קריסהאבר נולד במשפחה יהודית בורגנית בקישקונהלש. הוא למד משפטים באוניברסיטת בודפשט (שמה היום אוניברסיטת אטווש לוראנד). פתח משרד עורכי דין בעיר הולדתו ולאחר מכן בבודפשט. הוא כתב ועסק בפוליטיקה הן בתקופת הדואליזם והן בתקופה בין שתי מלחמות העולם. הוא היה חבר פעיל בחיים הציבוריים של בירת הונגריה. כיהודי גורש למחנה ריכוז ב-1944 ולא שרד שם את השואה.

פעילותו

קדושה הצטרף מוקדם מאוד ל"מפלגה הדמוקרטית האזרחית" של וילמוש ואז'וניי. יחד עם ואז'וני, הוא ערך את העיתון השבועי "אוי סאזאד", כלומר "מאה חדשה" (Új Század), לאחר מכן מ-1905 את "נפ" כלומר "העם" (Nép), ולבסוף מ-1910 עם ינה לאנצי (במקור לווינגר) את כתב העת "סקירת המדיניות החברתית" (Szociálpolitikai Szemle). כתביו הפוליטיים, הספרותיים והסוציולוגיים פורסמו במגוון עיתונים ובכתבי עת מהשורה הראשונה כמו:

  • "וילאג" (Világ)
  • "מאדיאר הירלפ" (Magyar Hírlap)
  • ניוגט
  • "העיתון העצמאי" (Független Újság)

ובכתבי עת מיוחדים אחרים.

יצירותיו

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרצל קדושה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ A Belügyminisztérium 1899. évi 38558. sz. rendelete.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37254535מרצל קדושה