מנעול אלקטרו מגנטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: כתוב בצורה לא אנציקלופדית וחסר מקורות.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: כתוב בצורה לא אנציקלופדית וחסר מקורות.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

מנעול אלקטרומגנטי הוא מנעול שהנעילה שלו מתבצעת על ידי אלקטרומגנט שתופס את הלוחית הנגדית כאשר עובר בו זרם, הזרם שומר על הדלת נעולה. פתיחת הדלת מתבצעת באמצעות פעולה אקטיבית בעת הפסקת הזרם החשמלי.

המנעול האלקטרומגנטי מורכב משני חלקים: אלקטרומגנט שמתחבר למשקוף לחשמל לוחית ברזל נגדית מחוברת לדלת, כאשר מעבירים זרם חשמלי באלקטרומגנט הוא מתמגנט ותופס את הלוחית הנגדית ושומר על הדלת נעולה. הדלת נפתחת כאשר נפסק הזרם החשמלי. המנעולים האלקטרומגנטיים עובדים על מתח נמוך של 12 או 24 וולט בזרם ישיר.

היסטוריה

המנעול האלקטרומגנטי הראשון הומצא בקנדה בעיר מונטריאול בשנת 1969. בעיר היה חשש לנעילת דלתות במקומות המוניים עקב שריפות שעלולות להתפרץ. ועלה הצורך במציאת פתרון לספק הגנה ואבטחה באופן שוטף, אך בעת שרפה תתאפשר פתיחת דלתות באופן מיידי. לאחר פיתוח אב טיפוס ראשוני התבצעו פיתוחים נוספים עבור מוצרים משלימים לפתיחת הדלתות.

עקרון פעולה

אלקטרומגנט הוא סוג של מגנט שבו השדה המגנטי מופק באמצעות זרם חשמלי המועבר מסביב לליבת מתכת, ובו השדה המגנטי מתפוגג כאשר הזרם החשמלי נפסק.

למנעול האלקטרו מגנטי קיים מגוון רחב של גדלים וסוגים.

מסווגים את המנעולים האלקטרו מגנטים לפי כוח ההחזקה שלהם, ועל פי מאפייניהם השונים.

השוואה טכנית

מנעולים אלקטרו מגנטיים הם שדרוג ביחס למנעול חשמלי רגיל.

יתרונות

  • ניתן לשליטה מרחוק.
  • ללא חלקים נעים מה שמבטיח עמידות לאורך זמן ומספר תקלות נמוך יותר.
  • המנעול חזק יותר ומספק אבטחה ברמת גבוהה ממנעול חשמלי יותר בעקבות מנעד סוגי המשקלים.

חסרונות

  • מנעול חשמלי רגיל מאפשר לפתוח בצורה חשמלית או מכנית.
  • יקר יותר ממנעול רגיל.
  • מנעול חשמלי בלבד הגורם לבעיה לשומרי השבת.

סוגי אלקטרו מגנטים

  • אלקטרו מגנט להתקנה חיצונית – תנאי פנים זהו אלקטרו מגנט מתלבש על משקוף הדלת העליון ומולו לוחית נגדית, גוף המנעול המגנטי עשוי אלומיניום נגד חלודה. מנעול מסוג זה הוא הנפוץ ביותר ומגיע במגוון גדלים. המשקלים הנפוצים הם 60, 150, 300, 600 ו-750 ק"ג. מנעולים אלו משמשים לפי משקלם וצרכיהם החל ממגירות וארונות הקיים בהם צורך לשליטה מרחוק כגון לוקרים, לדלתות משרד פנימיות הדורשות מידור פנימי בלבד ועד לדלתות כניסה למשרדים ובניינים או פלדלת עבור דלתות פלדלת ואש גדולות.
  • אלקטרו מגנט התקנה חיצונית בתנאי חוץ בנוי – כמו המנעול המגנטי הקודם רק שהמעטפת שלו עשויה מנירוסטה, הכרטיס האלקטרוני שלו יצוק כדי למנוע חדירת מים, משמש לשערים ודלתות חיצוניות.
  • אלקטרו מגנט שקוע – האלקטרו מגנט שקוע במסגרת הדלת בתוך המשקוף ו הנגדי, צמוד לדלת וכך אינו נראה. מתאים במיוחד לדלתות הזזה, דלתות אלומיניום וברזל.
  • אלקטרו מגנט שרלוק – זהו אלקטרו מגנט שקוע אך הכוח המגנטי גורם לפין הנעילה להיכנס וכך מושגת נעילה מכנית, לכן כח ההחזקה של מנעול שרלוק הוא גבוה בהרבה אך מצריך התקנה מדויקת, מנעול זה הוא מותאם למקומות הדורשים אבטחה כבדה ורמת ביטחון גבוהה.
  • אלקטרו מגנט לדלתות זכוכית – לדלתות זכוכית קיימים אביזרים שונים לצורך פתיחה באמצעות מנעול אלקטרו מגנטיים. דלת זכוכית עם משקוף רגיל מוסיפים חובק לזכוכית, החובק מתחבר באמצעות התקנה סטנדרטית של דלת זכוכית עם משקוף שאינו מזכוכית. המגנט מתחבר למשקוף כרגיל ו הלוחית הנגדית מתחברת לדלת זכוכית בעזרת החובק. החובק מתאים לדלתות של 150 ו-300 ק"ג בדרך כלל. אם מדובר בדלת זכוכית עם קיר זכוכית מעליה יש להשתמש בחובק כפול, לצורך פתרון אסתטי ייחודי לדלת זכוכית עם משקוף זכוכית.

מוצרים משלימים לפתיחת מנעולים אלקטרו מגנטיים

לכל מנעול אלקטרו מגנטי מתווספים רכיבים חשובים והם מוצרים משלים לצורך פתיחת הדלת - מכיוון שהפתיחה היא חשמלית בלבד יש להשתמש באמצעי פתיחה משני צידי הדלת! בניגוד למנעול חשמלי שהיציאה היא בדרך כלל עם ידית מבפנים. לצורך פתיחה משני צידי הדלת ניתן לשלב בין המוצרים השונים לנוחות מקסימלית ולפי הצרכים במקום ההתקנה.

  • מקודדים דיגיטליים לדלת – מקודדים עובדים בצורת הקלדת קוד בין 4 ספרות בדרך כלל לבחירת הלקוח, במקודדים אלו קיימים מגוון רחב המאפשרים קידוד של מספר קודים רחב לכל משתמש, שילוב של קורא כרטיסים מותאם לכל עובד לצורך שליטה ובקרה על הכניסה או אפשרות כניסה באמצעות טביעת אצבע במקום קוד.
  • לחצנים – לחצן מאפשר פעולה פשוטה המאפשר ניתוק הזרם בצורה קלה לצורך פתיחה. קיימים דגמים התלויים בגדלים של הלחצן ובתאורה שעל גביו.
  • פתיחה מרחוק – לצורך פתיחה מרחוק ישנם מקומות השולטים על הדלתות באמצעות חדרי בקרה דרושים טכנולוגיה הקיימת למומחים בנושא.

בנוסף ישנם אפשרויות לפתיחת שערים/דלתות מרחוק באמצעות "שיחה" לצורך ניתוק המגנט ופתיחת הדלת/השער שהמכשיר מחובר. אפשרות זו היא יחסית זולה לטכנולוגיה זו ומגיעה עם סים כלול ואפשרות פתיחת טלפון באמצעות חיוג למספרים שונים או ב הגבלת הכמות הכניסה פר אדם כך מאפשר בקרה מלאה אחר הדבר.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32200262מנעול אלקטרו מגנטי