מנוף מסילתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנוף מסילתי מס' 916 מתוצרת Little Giant בשימוש רכבת ישראל
מנוף מסילתי דגם 810, עם כושר הרמה 100 טון, מס' 918 מתוצרת Kirow בשימוש רכבת ישראל
קרונית מנוף מס' 981 של רכבת ישראל מתוצרת Geismar ועליה מנוף מתוצרת Effer

מנוף מסילתי הוא מנוף המותקן על קרון רכבת או ישירות על חוגונים כך שניתן לניידו על מסילת רכבת לצורך עבודות לאורך המסילה הכרוכות בהנפת משאות כבדים. קיימים מנופים מסילתיים בעלי הנעה עצמית המותקנים על קרונית ומנופים חסרי הנעה עצמית הנגררים על ידי קטר כחלק מרכבת עבודה.

שימושים

קיימים מנופים מסילתיים מסוגים שונים על פי היעוד שלהם:

מנופי תחזוקה

מנופים אלו משמשים לתחזוקת המסילה: הצבת ציוד איתות או אמצעי בטיחות אחרים לאורך המסילה, הזזת קטעי מסילה, מסוטים או אדנים לצורך תיקונים או הנחת קטעי מסילה קצרים והעמסה ופריקה של ציוד תחזוקה אחר המוסע על גבי רכבת משא אל מקום העבודות. מנופים אלו הם בדרך כלל קטנים יחסית ובעלי כושר נשיאה בינוני.

מנופי חילוץ

מנופים אלו משמשים לחילוץ ציוד נייד שנשמט ולהשבתו אל המסילה. מנופים אלו הם בעלי כושר נשיאה גבוה מאוד, שכן קטרים עשויים להגיע למשקל של עשרות טונות. במקרים מסוימים יש צורך בשני מנופים על מנת לחלץ ציוד כבד במיוחד.

מנופי סחורות

מנופים אלו משמשים להטענה ולפריקה של סחורות מרכבות משא במקומות בהם אין מנופים קבועים לצורך זה. אלו בדרך כלל מנופים קטנים יחסית, ועם התרחבות השימוש במנופים ניידים על גבי משאיות, השימוש בהם הולך ופוחת.

מבנה

מנוף מסילתי הוא לרוב מנוף מסוג שני. בדרך כלל יש לו בסיס מסתובב, הממוקם על גבי קרון שטוח המיועד למשאות כבדים. עליו מותקנת זרוע המנוף. הבסיס יכול להסתובב 360° ובכך מאפשר לזרוע המנוף להגיע לכל נקודה לאורך המסילה ומצדדיה. הזרוע ניתנת להרמה ולהורדה ובסופה תלוי וו הרמה הניתן להרמה ולהורדה בנפרד מהזרוע באמצעות כבלים. מנופים מסוימים כוללים יחידת הארכה לזרוע המנוף, הנישאת על גבי קרון שטוח נוסף, ומאפשרת הנפה של עצמים המרוחקים מהמסילה. מנופים למשאות כבדים מצוידים לעיתים ברגלי תמיכה הניתנות להורדה ומאפשרות הרמה של משאות כבדים ורחוקים מבסיס המנוף מבלי לגרום להתהפכותו.

מנופים הממוקמים על גבי קרוניות תחזוקה דומים למנופים ניידים של משאיות ובנויים בדרך כלל מזרוע בת 2-3 פרקים הניתנים לפתיחה ולסגירה בנפרד ובאופן זה מרימים ומורידים את קצה הזרוע.

מנופים מסילתיים בשימוש רכבת ישראל

מנוף מסילתי 200 טון מתוצרת Orton שהיה בעבר בשימוש רכבת ישראל

רכבת ישראל משתמשת בחמישה מנופים מסילתיים מתוצרת Little Giant, בשלושה מנופים מתוצרת Kirow, דגם 810, עם כושר הרמה 100 טון. כמו כן נמצאות בשימוש שמונה קרוניות מנוף מתוצרת Geismar ושתים מתוצרת Matisa.

ב-2012 נרכשו על ידי רכבת ישראל חמש קרוניות מנוף מתוצרת חברת Plasser & Theurer האוסטרית:

  • קרוניות 960-962 - 3 קרוניות מנוף דו-סרניות רגילות מדגם OBW-10.319. שתי קרוניות מוצבות בצפון: חיפה ונתניה, והשלישית מוצבת בלוד. אורך של הקרונית 11.94 מ', מפתח סרנים 6.5 מ' ומשקל 36 טון. המהירות המרבית היא 80 קמ"ש, הן מצוידות במנוף Palfinger PK15002, ויכולות לשאת בטנדר מטען של 5 טון.
  • קרונית 964 - קרונית מנוף חוגונית מדגם OBW-100.209/1, מיועדת לביצוע גיזום ומוצבת בתחנת בית שמש. אורך של הקרונית 16.74 מ', מפתח מרכזוני החוגונים הוא 10.5 מ' ומפתח הסרנים בכל חוגון דו-סרני הוא 1.8 מ' ומשקל 53 טון. המהירות המרבית היא 80 קמ"ש, בעלת המנוף מתוצרת Palfinger. תא המפעיל של המנוף בנוי כצריח. משטח הטעינה בנוי ל-5 טון.
  • קרונית 965 - קרונית מנוף חוגונית מדגם OBW-100.211, בעלת מנוף מיוחד המיועד לבדיקת גשרים. מוצבת בלוד. בעלת נתונים טכנים דומים לקרונית 964.

בשנת 2019 נרכשו על ידי רכבת ישראל שש קרוניות מנוף דגם OBW-10, תוצרת של חברת Plasser & Theurer, מספרים 970-966, 981.

כל הקרוניות החדשות יכולות לגרור קרונות רגילים וגם ולהיגרר במערך רכבת, והן מצוידות בבלם אוויר רגיל.

בשנת 2019 נרכשו על ידי רכבת ישראל ארבעה מנופי Kirow, מתוכם 3 מדגם 250 עם כושר הרמה של 25 טון ואחד עם כושר הרמה של 150 טון. המנופים מותאמים לעבודה בקווים מחושמלים ובמנהרות רכבת[1].

בעבר היה בשימוש רכבת ישראל גם מנוף מתוצרת Orton של 200 טון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנוף מסילתי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מנוף מסילתי32665216Q2142500