מנהל אמנותי
מנהל אמנותי אחראי על הזהות האמנותית ותרבותית של ארגון העוסק באמנויות, הוא אחד המנהלים בלהקות תיאטרון, מחול, פסטיבלים, תערוכות, סרטים ועוד. הוא אחראי על הניהול האמנותי של הארגון. [1][2][3] המנהל האמנותי בדרך כלל בעל יכולות הפקה או בימוי. המנהל האמנותי של להקת תיאטרון הוא בעל הסמכות האמנותית בבחירות צוות ההפקה של התיאטרון, בבחירות הבמאים ובעל החזון האמנותי הכולל של התיאטרון. בתיאטראות קטנים, המנהל האמנותי עשוי להיות מייסד התיאטרון והמנהל הראשי של מחזותיו. בתיאטראות גדולים המנהל האמנותי עשוי להתמנות על ידי מועצת המנהלים של הארגונים. [4]
סקירה כללית
תפקיד המנהל האמנותי של להקת מחול או מופע, דומה לתפקיד המנהל המוזיקלי של תזמורת, הוא האחראי העיקרי על תכנון העונה של הלהקה. תחומי האחריות של המנהל האמנותי יכולים לכלול (אך לא רק) בחירת המחזות שיעלו בעונה, שכירת אנשי יצירה/הפקה (כגון במאים ), ונושא במשימות אחרות של ניהול התיאטרון. המנהלים האמנותיים עשויים גם לביים הפקות עבור הארגון. מנהלים אמנותיים עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם המנהל הכללי של התיאטרון, הם תורמים להערכה אמנותית של הפרויקטים וההפקות שייכללו במוצרי קידום המכירות, המימון והעיתונות. המנהל האמנותי משמש גם כיועץ ותומך, במידת הצורך, לבמאים שפועלים להעלות הפקות התיאטרון תוך תשומה לב לצד אמנותי. [5] המנהל האמנותי בדרך כלל מוכן לקחת על עצמו את ההפקה אם הבמאי לא יוכל למלא את התחייבויותיו. מנהלים אמנותיים נחשבים לעיתים קרובות כנציגים האמנותיים של להקות תיאטרון ולעיתים קרובות הם הדוברים של התיאטרון שלהם לעיתונות. בארצות הברית, למנהלים אמנותיים יש בדרך כלל גם אחריות לגיוס הכספים וההתרמות.
מנהלים אמנותיים נכללים בתפקידי: מנצחים, כוריאוגרפים, במובן הרחב יותר גם במאים, דרמטורגים או אוצרים; האחריות משתנה בהתאם לתחום המגזר:
- בתחום הניו מדיה מדובר בעיקר בבמאים, ארט דירקטורים ומפתחי משחקים.
- בתחום הגרפיקה הפרסומית ותקשורת חזותית: הם נושאים בתפקידי ניהולי חלקי.
- בתחום ההוצאה לאור, במיוחד בהוצאת מגזינים: הם נושאים תפקידים ניהוליים בתחום עיצוב העריכה (בדומה לעורך הראשי לתוכן).
- בתחום הפקת הסרטים: הם נושאים תפקידים ניהוליים בכל הקשור לציוד האמנותי (במיוחד עיצוב תפאורה) או עיצוב אביזרים בסט, מנהלי תוכן והתקשרויות עם אמנים. [6]
- בתחום השידור: הם ממלאים תפקידים כמנהלי תוכן ראשיים האחראיים על בחירת התוכניות.
בחלק מהחברות המנהל האמנותי אחראי על גיוס האמנים, שישמשו כמאגר כישרונות להפקות של הארגון .[7] האנסמבל עשוי לכלול שחקנים ואמנים מדיסציפלינות שונות .[8] על המנהל האמנותי לתפקד כמנהיג של האנסמבל.
בלהקות בלט המנהל האמנותי הוא ראש להקת הבלט. למנהלים האמנותיים יש את האחריות הכוללת להכשרת הרקדנים, כמו גם בבחירת והעלאת הפקות. הם כמעט תמיד רקדנים בדימוס. לעיתים קרובות הם גם הכוריאוגרפיים של חלק מהפקות של הארגון.
בחלק מהארגונים, המנהל האמנותי עשוי גם להיות מנהל התפעול השוטף של הארגון, אך בחברות רבות (במיוחד הגדולות יותר), המנהל האמנותי פטור פעמים רבות מתפקידי ניהול שגרתיים, מה שמאפשר לו להתרכז באמנות. באותם מקרים, ההחלטות בנושאי אדמיניסטרציה, נושאים עסקיים, כספים, גיוס כספים, קשרי דירקטוריון, קשרי תורמים, פרסום ושיווק, האחריות בנושאים אלה עוברת לאחריות המנהל הכללי, סמנכ"ל התפעול, המנכ"ל וכדומה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- מי הוא המנהל האמנותי ואיזה מיומנויות הוא צריך? (באיטלקית)
- תיאור תפקידיו של המנהל האמנותי (בצרפתית)
הערות שוליים
- ^ Stanislavski, Constantin (1936). An Actor Prepares. Theatre Arts Inc. New York.
- ^ Rudnitsky, Konstantin, Transl. G. Petrov (1981). Meyerhold the Director. Ardis, Ann Arbor, MI.
- ^ Brook, Peter (1972). The Empty Space. Harmondsworth, UK: Pelican.
- ^ Arts Alive | The stage is yours., nac-cna.ca (ב־Canadian English)
- ^ Lanipekun, Jennifer (2011). Communication in Theatre Directing and Performance from rehearsal to production. Cambria Press, New York. pp. Appendix I: Interview with Director 1, Artistic Director of Opera Company 1.
- ^ Michael Rizzo, The Art Direction Handbook for Film, op. cit., 2005 p. 3-5.
- ^ Directeur artistique, www.orientation-education.com (בצרפתית)
- ^ Directeur Artistique aux Editions Musicales, EMIC Paris (ב־)
33135817מנהל אמנותי