מלכה פיוטרקובסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מלכה פיוטרקובסקי
לידה 1964 (גיל: 60 בערך)

מלכה פּיוּטֶרקובסקי (נולדה בתשכ"ה, 1964) היא אשת ציבור ישראלית דתית, פעילה למען זכויות נשים, מורה ומחנכת, ממובילות תהליך לימוד התורה של נשים. מחברת הספר "מהלכת בדרכה: אתגרי החיים במבט הלכתי-ערכי".

ביוגרפיה

פיוטרקובסקי נולדה למשפחת הֶרבּסט וגדלה באשדוד. בגיל 10 עברה משפחתה לירושלים, שם למדה בתיכון הדתי לבנות "פלך" בניהולה של פרופ' אליס שלוי. שירתה כמורה חיילת בקריית שמונה.

השלימה תואר ראשון במדעי היהדות באוניברסיטת בר-אילן ותואר שני בתלמוד באוניברסיטת תל אביב. במהלך שנים אלה שימשה כמורה ומחנכת ב"פלך" וריכזה את לימודי התלמוד וההלכה במוסד. כתבה תוכניות לימוד לבגרות בתלמוד ועסקה בהנחיית מורים להוראת תושב"ע והלכה. פיוטרקובסקי עמדה בראש מדרשת לינדנבאום (מדרשת ברוריה) וכראש תוכנית ההלכה במקום. משנת תש"ע (2010), עם סיום עבודתה במדרשה, היא מלמדת במדרשת מגדל עוז, מת"ן השרון ברעננה, מדרשת עין פרת ועוד.

פיוטרקובסקי היא ממקימי "פורום תקנה" לטיפול בתלונות בנושאי צניעות בציבור הדתי-לאומי. חברת העמותה של בית ספר "מעלה" לקולנוע ותקשורת, חברה בוועדה הציבורית של "מבוי סתום" - לטיפול בעגונות ומסורבות גט, ושותפה לפעילות הארגון החברתי "מעגלי צדק". בשנת 2012 קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן. בתשע"ד (2013) מונתה לחברה בוועדת סל הבריאות של משרד הבריאות, כנציגת ציבור העוסקת בתחום ההלכה (קדם לה בתפקיד זה הרב יובל שרלו).[1] בשנת 2015 נבחרה להדליק משואה בטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות ה-67.[2]

פיוטרקובסקי מרצה בנושאי מנהיגות, יחסי דתיים וחילוניים במדינה, ההלכה כגורם משפיע בחיי הפרט והכלל במדינת ישראל ועוד. היא משיבה לשאלות הלכתיות המופנות אליה.

פיוטרקובסקי נשואה ואם לחמישה, מתגוררת בתקוע.

פעילותה ועמדותיה בתחום ההלכה

פיוטרקובסקי עוסקת בין היתר בנושאי מניעת הריון והפלות מלאכותיות. פסיקתה נחשבת לעצמאית ומקלה לעומת המקובל בפסיקה ההלכתית בציבור הדת"ל. היא מותחת ביקורת על סיטואציה נפוצה לדבריה שבה רבנים מעודדים נישואים בגיל מוקדם (מה שהיא מכנה כ"נישואי בוסר") כדרך התמודדות עם איסורים הלכתיים. לדעתה תנאי חשוב לנישואין הוא יכולת להתפרנס והתבססות כלכלית. היא סבורה שתכנון המשפחה הוא חובה קדושה ולדעתה אין להוליד ילדים ללא "רצון עז להביא ילד לעולם" ולפני שבני הזוג רכשו ביטחון בחיי הנישואין. לאחר הצגת מכלול השיקולים יש לאפשר לבני הזוג להחליט בעצמם כמה ידחו את ההיריון.[3] עמדתה, אותה הביעה בהקשר של הצבעה בוועדת סל הבריאות, היא שכל ההפלות המאושרות בידי הוועדות להפסקת הריון, מותרות לפי ההלכה.[4]

יש המכנים את פיוטרקובסקי "רבנית" או "אשת הלכה".[5]

באוגוסט 2014 יצא לאור ספרה, "מהלכת בדרכה: אתגרי החיים במבט הלכתי ערכי". הספר זכה למספר מאמרי ביקורת. ד"ר יעל לוין כתבה "הפרק על נשים ואמירת קדיש שהוציאה מתחת ידה מלכה פיוטרקובסקי לוקה בחסר, הוא בעייתי מבחינת תהליך השימוש במקורות, ויש בו שגיאות לא מעטות. מהפרק הזה עולה ומצטיירת תמונה בלתי מהימנה, ואין אפשרות להסתמך עליו".[6][7] הרב יואל קטן פרסם מאמר ביקורת חריף שבו כתב בין היתר "למרות השפה ההלכתית בחלק מהספר – זהו למעשה, בחלק מפרקיו, ספר אנטי-הלכתי, אף על פי שהמחברת חוזרת וטוענת שהיא עצמה מחויבת להלכה."[8] פיוטרקובסקי ואחרים הגיבו למאמרו בביקורת משלהם.[9] התפרסם גם כי היא מורה היתרים לנשים בנושאי טהרת המשפחה בניגוד להלכה, משיקולים שונים ובעיקר במצבים של קושי בילודה.[10] בנושא זה נמתחה עליה ביקורת נוקבת מהרב בורשטיין ראש מכון פועה.

ספרה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יונתן אוריך, ‏הרבנית מלכה פיוטרקובסקי מונתה לחברה קבועה בועדת סל התרופות, באתר כיפה, 9 באוקטובר 2013
  2. ^ איתי בלומנטל, ממציא כיפת ברזל ידליק משואה: הכרה בהישג, באתר ynet, 8 במרץ 2015
  3. ^ מלכה פיוטרקובסקי, אומנות בניית המשפחה / על נישואי בוסר, חינוך למיניות ותכנון המשפחה, באתר נאמני תורה ועבודה
  4. ^ איתי בלומנטל, הפלות ללא סיבה רפואית: "מהפכה חברתית", באתר ynet, 31 בדצמבר 2013
  5. ^ "דיון סוער בוויקיפדיה: האם הרבנית מלכה פיוטרקובסקי היא אשת הלכה?", אתר כיפה
  6. ^ יעל לוין, "מהלכת בדרכה" – על נשים ואמירת קדיש, באתר כיפה
  7. ^ יעל לוין, Mehalekhet Bi-Darka – A Review Essay, באתר The Seforim Blog
  8. ^ יואל קטן, "אין הלכה כמותה", גיליון 614 מעיתון בשבע, עמודים 60, 62, 7 באוקטובר 2014
  9. ^ פולמוס "הולכת בדרכה", בבלוג "רב צעיר"
  10. ^ התכתבות עם דפנה מאיר מצוטטת בספר "אם פתאום אמות מחר בבוקר" -מאת יפעת ארליך
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0