מכינת עמי-חי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

מכינת עמי-חי היא מכינה קדם-צבאית מעורבת השוכנת בקיבוץ כרמים שבצפון הנגב. המכינה מיועדת לבוגרי כיתה י"ב בנות ובנים, חילונים, דתיים ומסורתיים.

רקע והיסטוריה

מכינת עמי-חי הוקמה בשנת 2000 על ידי המועצה הציונית בישראל[1] במושב ארגמן שבבקעת הירדן. המכינה הוקמה בסיוע קרן אביחי, המועצה האזורית והמועצה הציונית ובראשה עמד מתי חי.

בשנת 2008 עברה המכינה מבקעת הירדן אל קיבוץ כרמים שבצפון הנגב.

מאז שנת 2011 בראשות המכינה עומד חונן חיים, נשוי לחגית ואב לשלושה ילדים. חבר קיבוץ כרמים. סרן במיל'. בוגר תואר ראשון במדעי המדינה ויחסים בין לאומיים מהאוניברסיטה הפתוחה, ותואר שני במדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית. בעבר ניהל את תחום הנוער ב"המועצה הציונית בישראל" שכלל ארגון הנוער ושנת השירות צמר"ת.

מתחילת הדרך בשותפות עם ראש המכינה נמצא המנהל החינוכי, יאיר טיקטין, נשוי לענת, ואב שלושה ילדים. חבר קיבוץ כרמים. בוגר ישיבת ההסדר בעתניאל. רב-סרן במיל'. בוגר תוכנית פכ"מ - פילוסופיה כלכלה ומדע המדינה, לימודי תעודת הוראה במחשבת ישראל ומקרא ותואר שני בחינוך אזרחי ודמוקרטיה.

בשנת 2016 הקימה המכינה את תוכנית "רתמים" לפיתוח מנהיגות צעירה בנגב.

בשנת 2017 הוקמה למכינה תוכנית המשך, שנה ב' אשר לומדת ופועלת בעיר ערד.

קווים מנחים של התוכנית החינוכית

מכינת עמי-חי למנהיגות ציונית חברתית מציעה לתלמידים בוגרי כיתה י"ב לבנות ובנים, חילונים מסורתיים ודתיים לדחות את גיוסם הצבאי בשנה ולקחת חלק בתוכנית מעצימה, חווייתית ומשמעותית כאחד של העמקת הזהות הציונית, אהבת הארץ, לימוד מעמיק, עבודת מידות, עשייה חברתית, חלוציות, הקשבה, מצוינות, והכנה לשירות משמעותי.

המכינה שואפת לקיים חברת מופת בזעיר אנפין, בה חיים ביחד חניכים בעלי מגוון דעות והשקפות, שנפגשים זה עם זה במפגש כנה ואמיתי, מתוך ענווה והקשבה זה לזה ומתוך עין טובה ועזרה הדדית. העמקת הזהות היהודית והישראלית על ידי לימוד המקורות המכוננים של זהותנו המשותפת. בירור רעיוני ופיתוח דעה אישית מנומקת על ידי מפגש עם מגוון דעות, מקורות ואנשים. העמקת אהבת הארץ על ידי טיולים וסיורים לאורכה ולרוחבה של הארץ.. הכנה מנטלית ופיזית לשירות צבאי משמעותי.  פיתוח יכולת מנהיגות ואחריות מתוך כוונה לתרום לחברה בישראל, נטיעת תחושת השליחות בלב חניכי המכינה ועידוד להגשמה.


הפרקים העיקריים בתוכנית החינוכית

שבעת עמודי המכינה

חוויה לימודית: העמקת הזהות היהודית והישראלית על ידי לימוד המקורות המכוננים של זהותנו המשותפת. בירור רעיוני ופיתוח דעה אישית מנומקת על ידי מפגש עם מגוון דעות, מקורות ואנשים מעוררי השראה. חניכי המכינה נפגשים ורוכשים ידע בתחומים הבאים: ציונות, יהדות, מנהיגות, חברה וכלכלה, חוק ומשפט, חוסן לאומי, פילוסופיה, מחשבה מדינית, ידיעת הארץ, ספרות ושירה, תולדות עם ישראל, דמוקרטיה, גאופוליטיקה, מזרחנות, תקשורת, אקטואליה, הכנה לצבא (+עזרה ראשונה) ועבודת המידות.

ניהול עצמי: תחומי החיים במכינה מנוהלים ברובם על ידי החניכים עצמם. כל חניך במכינה חבר בוועדה אחת שקשורה לאורח החיים ודרכה הוא מוביל תחום במכינה מתוך רצון לפיתוח אישי במהלך השנה.

בין הוועדות נמנות – ועדת תכנים, ועדת תרבות, ועדת שבת וחגי ישראל, ועדת מעורבות חברתית, ועדת מלאכות ועוד. במרכז הניהול העצמי עומד המונח "מליאה" בו אחת לשבוע החניכים מקבלים החלטות בצורה דמוקרטית. אנו מאמינים שהדרך למנהיגות עוברת דרך לקיחת אחריות אישית וקבוצתית ועל כן המכינה משקיעה זמן רב בליווי הניהול העצמי של החניכים.

התנדבות: המכינה דוגלת באיזון בין קבלה לנתינה באמצעות תרומה לקהילה מתוך אמונה "שגדול לימוד שמביא לידי מעשה". חניכי המכינה מתנדבים באופן קבוע בקיבוץ, ביישובי המועצה האזורית "בני שמעון" ובעיר באר שבע. ההתנדבות השבועית מתבססת על מפגש שבועי אנושי, בין החניכים לזולת – זקנים, ילדים עם צרכים מיוחדים, נוער בסיכון ועולים חדשים.

הכנה לשירות משמעותי בצה"ל: ההכנה כוללת מפגש שבועי לימודי בנושא מורשת צה"ל ומורשת הקרבות. כמו כן, מפגשים עם חיילים ומפקדים וחשיפת תפקידים ויחידות צבאיות מגוונות. בנוסף,  התמקצעות בתחום הניווטים, אימוני כושר, פיתוח חוסן מנטלי ויכולות הישרדות בשטח.

עבודת כפיים: מתוך אמונה שיש לחבר את הלימוד אל עבודה פיזית ממשית ולחזק את הקשר שבין האדם לטבע, חניכי המכינה מתנסים בעבודת כפיים בשדה, בגינת ירק, ובמרחב המגורים של החניכים במסגרת משבצת "מלאכות" שאורכת כ 6 שעות מרוכזות פעם בשבוע.

חיי הקבוצה: המכינה שואפת לקיים חברת מופת המאמינה בשוויון ערך האדם, המובילה שינוי תפיסתי ותרבותי ויוצרת חברה בה חיים ביחד אנשים בעלי מגוון דעות והשקפות, שנפגשים זה עם זה במפגש כנה ואמיתי מתוך ענווה והקשבה ומתוך עין טובה ועזרה הדדית, למען עתיד משותף טוב יותר.

מסעות וסדרות חינוכיות: בכל חודש מתקיים שבוע מחוץ למכינה שבמסגרתו יוצאים למסעות וסדרות חינוכיות. מטרת היציאה מהמכינה הינה - הכרת הארץ לאורכה ולרחבה, ניווטים וסיורים מודרכים, פעילות אתגר ותושיית שדה. במהלך הסדרות החינוכיות פוגשים חניכי המכינה את אנשי המעש והחזון של החברה הישראלית, לומדים מהם את אתגרי החברה וסופגים השראה.

כל שבעת עמודי המכינה באים לידי ביטוי בתוכנית השבועית והשנתית של המכינה.

בתוכנית השנתית הושקעה המון מחשבה מתוך רצון לקיים את כלל הערכים שבהם המכינה מאמינה.

האיזונים משתנים כל שנה על פי בחירת החניכים (כחלק מהניהול העצמי) אך באופן כללי יש במכינה שלושה שבועות של למידה ואחריהם שבוע "חוץ" של טיול או סדרה (כל טיול במכינה הנו טיול של שבוע שלם). בכל שבוע של למידה במכינה מוקדש יום אחד להתנדבות ויום נוסף לעבודת כפיים. כמו כן, מתקיים ערב תרבות אחת לשבוע, וכמובן ציון של שבתות וחגי ישראל באופן משמעותי, חוויתי, משותף ועוצמתי.

תוכנית רתמים

בשנת 2016 הוקמה במסגרת המכינה תוכנית רתמים[2] - לפיתוח מנהיגות צעירה בנגב

התוכנית מנוהלת על ידי מייסדת התוכנית, עינב יצחקי ומופעלת על ידי צוות מדריכים המוכשר מחניכי המכינה.

רתמים היא תוכנית דו שנתית לכיתות י"א ו-י"ב (מעורבת דתיים וחילוניים) מערי הדרום. התוכנית מורכבת משמונה סמינרים ברחבי הארץ הכוללים מפגש עם החברה הישראלית ועם אנשים מקומיים.

משתתפי התוכנית פוגשים אנשי חזון ומעש ממקומות שונים בישראל, לומדים לעומק סוגיות אקטואליות ואתגרים בחברה הישראלית ומקיימים שיח מעמיק בנושאי זהות. מטרות התוכנית הן פיתוח מנהיגות צעירה מקומית בישובי הדרום, פיתוח השליחות והמחויבות להגשמה חברתית עתידית תוך חיזוק הזהות היהודית-ציונית-ישראלית, היכרות עם החברה הישראלית לגווניה השונים, הכנה משמעותית לצבא, פיתוח סקרנות ולקיחת אחריות. מדריכי התוכנית הם חניכי מכינת עמי-חי, האחראים על בניית הסמינרים והליווי האישי בתוכנית ומהווים דמויות של "אחים בוגרים" לחניכי רתמים.  באופן זה התוכנית מאפשרת למדריכי התוכנית (חניכי המכינה) הזדמנות לעשייה משמעותית, ופיתוח כלים חשובים להמשך.

בשנת 2018 בשנה השלישית לפעילות ולאחר תוצאות מרשימות זכתה התוכנית להכרה ונתמכה על ידי האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון, מועצת המכינות הקדם צבאיות ותוכנית השגרירים של קרן רוטשילד.

על המקום

מתוך רצון לגבות את האמירה הרוחנית במעשה ממשי של חיזוק הנגב והפריפריה החליטה המכינה לעבור לקיבוץ מתחדש בצפון הנגב- לקיבוץ כרמים. הקיבוץ מהווה חלק משמעותי מהתהליך החינוכי של השנה בהיותו קיבוץ מעורב של דתיים וחילונים (בדומה להרכב המכינה) שחיים חיי חלוציות ושיתוף ומתוך מיקומו של הקיבוץ בהיותו ישוב שנמצא על צומת דרכים גאוגרפית ואנושית. צומת דרכים בין המדבר לארץ הנושבת, בין ההר לבקעה, בין הנגב לשדרת ההר, בין אתרים ארכאולוגים ליישוב מתחדש. צומת של מפגש אנושי בין התק"ם להתנחלות, בין עיירות בדואיות לקיבוץ יהודי, בין חקלאים לנוודים ובין דתיים וחילונים. מפגשים אלו מסייעים לחניכי המכינה בגיבוש זהות אישית מנומקת שתסייע להם בעתיד לקחת ואחריות מתוך כוונה לתרום לחברה בישראל וזאת מתוך ערכי הפשטות והצניעות.

כרמים הוא הקיבוץ המעורב היחידי בארץ. עובדה זו משפיעה גם על המכינה, ועוטפת אותה במודל של חיים משותפים. לחניכים יש בקיבוץ משפחות מאמצות, והמכינה נוטלת חלק פעיל בתרבות של הקיבוץ.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המועצה הציונית היא הזרוע הביצועית בישראל של ההסתדרות הציונית העולמית
  2. ^ תכנית רתמים, באתר www.facebook.com
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25733845מכינת עמי-חי