מכונת קפה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מכונת אספרסו)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
מכונת קפה במשרדי ויקימדיה

מכונת קפה או מכונת אספרסו היא מכשיר המייצר קפה אספרסו באמצעות העברת מים חמים בלחץ דרך קפה טחון. ישנן מכונות קפה המבצעות פעולות נוספות הקשורות בהכנת קפה - טחינת פולי קפה קלויים והקצפת חלב באמצעות קיטור. מפעיל מכונת קפה מקצועי נקרא בריסטה.

מכונות הקפה הראשונות יוצרו בראשית המאה ה-20. בתקופה זו התחרו בענף זה מספר מצומצם של יצרנים. הפרמטר התחרותי המרכזי היה כמות כוסות הקפה אותן ניתן להפיק בזמן נתון. חברת ויקטוריה החזיקה בשיא של 130 כוסות בשעה. בימינו נמצאות מכונות קפה בשימוש ביתי ומסחרי. קיימות מכונות מקצועיות לשימוש בבתי קפה ובמסעדות, ומכונות אוטומטיות לשירות עצמי במקומות ציבוריים או במפעלים. מחירן של מכונות קפה נע בין מאות שקלים למכונות קפה פשוטות ולא ממותגות, ועד לאלפי שקלים למכונות איכותיות של החברות המובילות בתחום.

טעם הקפה ואיכותו מושפעים ממספר גורמים: המים שמשתמשים בהם, טריות הקפה, סוג הפולים ואופן קלייתם, עובי טחינת הפולים ולחץ המים אותו מספקת המכונה. פרמטרים רבים מבדלים בין מכונות קפה שונות: איכות חלוקת החום בידית החליטה, תפוקת כוסות בשעה, איכות וביצועי הקצפת החלב, אפשרויות שליטה על הטמפרטורה ו/או על פרופיל הלחץ, פיצ׳ר הרטבת הקפה בתחילת הליך החליטה (pre infusion), פיצ׳ר שסתום תלת כיווני המשאיר את הקפה בידית לאחר החליטה (ה"עוגיה") יבש ונוח לניקוי, קיום שני דודים המאפשר הכנת אספרסו והקצפת חלב באותו זמן.

לחץ מכונת הקפה נמדד ב-בר. לחץ טוב עבור מכונת קפה נחשב בין 10 ל-18 בר.

סוגי מכונות

מכונות ידניות

במכונות קפה אלה נדחסים מים חמים דרך הקפה הטחון באמצעות הפעלת לחץ ידני דרך מנוף. מכונות אלה אינן נפצות כיום עקב המומחיות הנדרשת בהפעלתן ורמה האחידות הנמוכה של חליטת הקפה.

מכונות חצי-אוטומטיות

מכונות קפה אלה כוללות משאבה, הדוחסת בלחץ את המים החמים דרך הקפה הטחון. במכונת הקפה המים מחוממים ל-70 מעלות צלזיוס, ולאחר מכן על המפעיל נותר רק להתחיל ולהפסיק את פעולת המשאבה. קלות הפעלת ואחידות התוצר במכונות אלה הפכו אותן לפופולריות גם בבתי-קפה וגם במטבחים ביתיים.

מכונות אוטומטיות

נוסף על תכונותיהן של המכונות החצי-אוטומטיות, מכונות אוטומטיות קובעות גם את משך החליטה וכמות המים, ולמעשה את התחלת וסיום פעולת המשאבה.

מכונות סופר-אוטומטיות

נוסף על תכונותיהן של המכונות האוטומטיות, מכונות סופר-אוטומטיות גם טוחנות את פולי הקפה הקלויים, ודוחסות מנת קפה בגודל הנדרש. המפעיל צריך רק לדאוג לחיבור המכונה למים (באמצעות מילוי מיכל או חיבור קבוע לצנרת מים) והזנת פולים קלויים למיכל אגירה. שאר פעולות החליטה מתבצעות אוטומטית.

הקצפת חלב

אם כי הקצפת החלב איננה חלק מתהליך חליטת הקפה, משקאות קפה רבים, כגון קפוצ'ינו, מכילים חלב מוקצף, ולכן קיים במכונות קפה רבות מנגנון נפרד להקצפת חלב לשם הכנת קפוצ'ינו. הקצפת החלב נעשית באמצעות חימום מים לקיטור והזרמתו דרך זרבובית אל מיכל המכיל חלב קר. הקיטור מחמם את החלב תוך החדרת בועות אוויר, כך שבסופו של התהליך מתקבל חלב חם ומוקצף.

דוחסן

הדוחסן (Tamper) הוא אביזר עשוי פלסטיק, אלומיניום או עץ, שבאמצעותו דוחסים את מנת הקפה באופן אחיד במסננת. דחיסה אחידה של הקפה היא חיונית כדי לוודא מעבר אחיד של המים דרך הקפה. דחיסה לא אחידה או חזקה מידי תגרום ליצירת "פריצות" במסת הקפה, שרק דרכן יעברו המים, ולמעשה לא יחלטו את כל מסת הקפה. דוחסן צריך להיות שטוח ולהתאים בגודלו לקוטר המסננת.

הזנת קפה למכונה

קיימים מספר אמצעים להזנת המכונה במנת קפה טחון בת 7 גרם, דחוסה כנדרש.

ידית עם מסנן

אחד מחלקי המכונה הוא ידית, שבראשה מסנן מתכתי. על הבריסטה למלא את המסנן שבקצה הידית בכמות מדודה של קפה טחון, לדחוס אותו באמצעות דוחסן, ולהרכיב את הידית אל גוף המכונה. הרכבת הידית נעשית כך שהמסנן ממוקם מתחת נקודת יציאת המים החמים ונלחץ כנגד גוף המכונה כדי למנוע דליפה שלהם שלא דרך המסנן. לאחר השימוש יש לרוקן את הקפה הטחון הרטוב מהמסנן ולנקות את המסנן.

  • יתרונות השיטה: ניתן להשתמש בכל מקור של קפה טחון. עלות כוס קפה זולה יחסית לאמצעים האחרים. שימוש בקפה טרי מיד לאחר הטחינה, וכן מאפשר משחק מדויק עם עובי הטחינה.
  • חסרונות: מצריך עבודה ונסיון כדי להגיע לרמה נאותה של אספרסו. יש לנקות את המסנן לאחר כל שימוש. מנת הקפה נמדדת ונדחסת באופן ידני ונתון לטעויות.

קפסולה

קובץ:Coffee capsules - anieto2k.jpg
קפסולות משומשות של חברת Nespresso. ניתן להבחין בנקבים בחלקים העליונים והתחתונים.
קפסולות משומשות של חברת Lavazza. ניתן להבחין בנקבים בחלקים העליונים והתחתונים.

מנת קפה מדודה ודחוסה כנדרש מאוחסנת בקפסולה חד-פעמית, שבדרך כלל מסופקת על ידי יצרן המכונה. כל יצרן מכונה יכול לקבוע צורה ייחודית לקפסולה של המכונות מתוצרתו. במכונת הקפה ישנו פתח, דרכו יש להכניס את הקפסולה. לאחר הפעלת המכונה הקפסולה מנוקבת, ומעבר מים בתוכנה מבצע את תהליך חליטת הקפה. לאחר השימוש יש לזרוק את הקפסולה הריקה. במכונות מסוימות נאגרות הקפסולות המשומשות במיכל מיוחד, שאותו יש לרוקן כאשר הוא מלא.

  • יתרונות השיטה: אחידות במנת הקפה (מדודה ודחוסה). תהליך לא מלכלך מבחינת המשתמש.
  • חסרונות: יקר יחסית עקב התלות (המוחלטת לעיתים) ביצרן יחיד לאספקת קפסולות מתאימות למכונה. ניתן להשתמש לרוב רק בהיצע הקפסולות של יצרן המכונה.

פוד

קובץ:Kaffeepad Senseo.jpg
פוד קפה.

מנת קפה מדודה ודחוסה כנדרש מאוחסנת באריזת נייר-סינון חד-פעמית, העונה על תקן E.S.E. במכונת הקפה ישנו פתח, דרכו יש להכניס את הפוד, ולאחר מכן הפוד נלחץ לאורך מסלול זרימת המים ונאטם כנגד דליפות. לאחר הפעלת המכונה המים החמים עוברים דרך נייר הסינון והקפה. לאחר השימוש יש לזרוק את הפוד המשומש. תקן E.S.E הוא תקן דה-פקטו בתעשייה. קוטר הפודים בתקן זה הוא 44–45 מילימטר.

  • יתרונות השיטה: אחידות במנת הקפה (מדודה ודחוסה). תהליך לא מלכלך מבחינת המשתמש. תקן מאפשר שימוש בפודי קפה ממגוון יצרנים, בהיבט מגוון טעמים ומחירים תחרותיים.
  • חסרונות: יקר יותר משימוש בקפה טחון בתפזורת.

מבנה מכונת קפה (מסחרית)

מכונת קפה
מכונת קפה
  1. ראשי קפה, אליהם מחברים את ידית המסנן (במכונה ביתית יהיה בדרך כלל ראש יחיד)
  2. ברזי קיטור להקצפת חלב (במכונה ביתית יהיה בדרך כלל ברז קיטור יחיד, אם בכלל)
  3. שעון לחץ דוד קיטור (בדרך כלל אין במכונה ביתית)
  4. שעון לחץ דוד מים (בדרך כלל אין במכונה ביתית)
  5. מד מים בדוד (בדרך כלל אין במכונה ביתית)
  6. כפתורי חליטת אספרסו הניתנים לתכנות (נמצא גם במכונות ביתיות אוטומטיות)
  7. כפתור ברז שירות מים רותחים (בדרך כלל אין במכונה ביתית)
  8. מתג מגש חימום כוסות
  9. מתג הפעלת דוד חימום
  10. מתג מתח ראשי
  11. ברז שירות מים רותחים (בדרך כלל אין במכונה ביתית)
  12. זרבובית קיטור להקצפת חלב
  13. מגש חימום כוסות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22602660מכונת קפה