מכון בוצריוס לחקר החברה וההיסטוריה הגרמנית בת זמננו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכון בוצריוס לחקר החברה וההיסטוריה הגרמנית בת זמננו
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

מכון בוצריוס לחקר החברה וההיסטוריה הגרמנית בת זמננואנגלית: Bucerius Institute for Research of Contemporary German History and Society) באוניברסיטת חיפה נוסד ב-2001 על ידי Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius ויושב ראש שלו, פרופ' מנפרד לאנשטיין[1]. המכון עוסק בהיסטוריה בת זמננו וכן בנושאים חברתיים, פוליטיים ותרבותיים בגרמניה של היום. המייסדת והמנהלת הראשונה של המכון הייתה פרופ' יפעת וייס. מ־2008 מנהל את מכון בוצריוס ד"ר עמוס מוריס-רייך.

מחקר

המכון מקדם מחקר בתחום ההיסטוריה בת זמננו ועל המציאות החברתית, התרבותית והפוליטית של גרמניה ופועל להביא להבנה טובה יותר של גרמניה המודרנית בקרב הקהילה האקדמית. כמו כן הוא מסייע לחילופים בין גרמניה, אירופה וישראל. מבחינה תמאטית ומתודולוגית עסק המכון, בעשור האחרון, בזהות, הגירה, אינטגרציה, רב-תרבותיות, אזרחות וליברליזם וכן בנושאים "גזע", "היסטוריה ויזואלית" ותולדות המדעים בהקשר גרמני, ישראלי ואירופי. המכון שואף לשתף דיסציפלינות מרקעים שונים ומתודולוגיות שונות, תקופות היסטוריות והקשרים גאוגרפיים כדי להציב בחזית אספקטים של גרמניה המודרנית והיסטוריה יהודית היכולים לגלות פנים מורכבות של ההיסטוריה המסובכת של גרמניה המודרנית. המכון הפך למקור חשוב של מידע על התפתחויות מסוימות בגרמניה של אחרי המלחמה ובאירופה בכלל. במידע זה משתמשים, באופן קבוע, סטודנטים וחוקרים באוניברסיטת חיפה וכן הציבור הרחב.

פעילויות אקדמיות וציבוריות

המכון מארגן מדי שנה בשנה כנסים, סדנאות והרצאות אורח כמו "מושג הגזע בהיסטוריה של מדעי הרוח." ("Concepts of "Race" in the Humanities"). המכון עוסק בטווח רחב של נושאים במסגרת תחום ההתעניינות שלו ותורם בייזום דיונים מחקריים. בנוסף לכך דמויות ציבוריות גרמניות כמו ריטה זיסמות (Rita Süssmuth), יוזף יופֶה (Josef Joffe) ווולף בירמן[2] הרצו בו בערבים מיוחדים.

מדי פעם מארגן המכון ערבים מיוחדים כמו פסטיבלי סרטים והופעות מוזיקליות המושכים קהל גדול מחוץ לאוניברסיטה. ב־2007 נטל המכון חלק בארגון פסטיבל הקולנוע DEFA/GDR שהתייחס לנושא "הקולנוע הגרמני שמאחורי מסך הברזל".

מלגות וחילופים אקדמיים

למכון בוצריוס יש תוכנית חילופי סטודנטים פעילה לתלמידים לתואר שני ושלישי עם מענקים ומלגות. מספר רב של חוקרים אורחים הרצו והעבירו סמינרים בחסות המכון. למכון בוצריוס יש שותפויות עם כמה מכוני מחקר בינלאומיים כמו מכון ליאו בק, הקרן הגרמנית-ישראלית למחקר מדעי (German-Israeli Foundation for Scientific Research (GIF), מכון שמעון דובנוב להיסטוריה ותרבות יהודית (Simon Dubnow Institut für Jüdische Geschichte und Kultur), מכון להיסטוריה של יהודי גרמניה (Institut für die Geschichte der deutschen Juden), מכון המבורג למחקר חברתי (Hamburger Institut für Sozialforschung), קבוצת הדיון "דידקטיקה של הביולוגיה" של אוניברסיטת ינה, ארגונים גרמניים שונים בישראל ומוסדות אקדמיים אחרים בגרמניה ובישראל.

פרסומים

במרץ 2005 פרסם מכון בוצריוס את הקובץ "זיכרון ושכחה: גרמניה והשואה" (Memory and Amnesia: The Holocaust in Germany) שנערך על ידי יפעת וייס וגלעד מרגלית (בעברית)[3]. כרך זה מציג את המוצר הסופי של סדנה שבועית שאורגנה על ידי מכון בוצריוס בשנים 2001/2002 והשתתפו בה חוקרים מובילים של השואה מישראל, גרמניה, אירופה וארצות הברית. בסדנה השתמשו בהיסטוריוגרפיה, במחקר ספרותי ובמחקר קולנוע כדי לנתח את הנרטיבים המרכזיים של הקרבן, של הפושע ושל העומד מן הצד ביצירות העוסקות בשואה. כמה מן המאמרים שפורסמו בעקבות הוועידה "אירופה וישראל: מה הלאה?" (?Europe and Israel: What Next) ועסקו בחזרה לגרמניה, נכללו בשנתון לאון בק לשנת 2004[4]. בנוסף לכך פרסמה פרופ' יפעת וייס מאמר בשם "כשהשכן דופק בדלתך"[5] יחד עם פרופ' אולריך בילפלד (Ulrich Bielefeld), והוא פורסם בכתב העת Mittelweg מס' 36, כתב העת של מכון המבורג למחקרים חברתיים, שנה 13, אוקטובר/נובמבר 2004.

פרסומי המכון עוסקים בין היתר בהיסטוריה העכשווית של גרמניה וביחסים בין יהודים ולא יהודים בגרמניה, באירופה ובישראל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Newsletter der Universität Haifa, 03/2001, p. 3, in German
  2. ^ Newsletter der Universität Haifa, 01/2007, p. 11, in German
  3. ^ זיכרון ושכחה: גרמניה והשואה. יפעת וייס, גלעד מרגלית (עורכים), תל אביב: הקיבוץ המאוחד, 2005.
  4. ^ Leo Baeck Institute Yearbook. 49, 2004.
  5. ^ Wenn der Nachbar von einst an deine Tür klopft, in: Mittelweg 36, 13 Jg. Oktober/November 2004, pp. 23-33.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29500480מכון בוצריוס לחקר החברה וההיסטוריה הגרמנית בת זמננו