מי כסף
מי כסף (כסף קולואידי - Colloidal silver) הם קולואיד של חלקיקי כסף במים. מי כסף נמכרים כתרופה אלטרנטיבית בעלת תכונות אנטי בקטריאליות או כתוסף תזונתי, אך אין הוכחה להשפעה חיובית שלהם בגוף האדם. עיכול כמויות גדולות של מי כסף ולפרק זמן ארוך עשוי לגרום למחלת הארגיריה, שבה העור הופך באופן בלתי-הפיך לכחול-אפור. ה-FDA קבע ב-1999 כי לא נמצאה כל עדות מדעית לאפקטיביות של תכשיר כלשהו המכיל כסף קולואידי כתרופה לכאורה.[1]
תהליך הייצור
ייצור כסף קולואידי נעשה באמצעות אלקטרוליזה, אלקטרודות עשויות כסף טהור טבולות במים מזוקקים שעובר ביניהן מתח חשמלי. בתהליך זה יוני כסף מתפרקים מהאלקטרודות והם בעלי מטען חשמלי חיובי קל. כך נוצר ריכוז כסף במים של מיליונית האחוז. למי כסף יש ריכוזים שונים והם נמדדים ב-ppm (חלקים למיליון - parts per million).
מאפיינים
מי כסף יכולים לשמר מי שתייה לפרק זמן ארוך. בעבר נהגו לשים מטבעות כסף בתוך כדים של חלב כדי להאריך את חיי המדף שלו. יש העושים במי כסף שימוש פנימי וחיצוני בטענה לסגולות רפואיות לכאורה.
נטען כי ביכולתם של מי כסף לקטול מיקרואורגניזמים שונים. שימוש במינון גבוה ולאורך זמן של מי כסף עלול לגרום למחלת הארגיריה שבה העור משנה את צבעו באופן בלתי הפיך.
אף על פי שריכוז גבוה של מי כסף ישמיד בוודאות סוגים רבים של חיידקים בתוך מבחנת מעבדה, אין הוכחה שיש לו השפעה דומה בשימוש פנימי בגוף האדם. המקום הראשון בגוף אליו יגיעו מי הכסף הנצרכים על ידי אדם היא הקיבה. בקיבה קיימת סביבה בעלת ריכוז גבוה של חומצה הידרוכלורית, ויוני הכלור ייצרו מיידית משקע בלתי מסיס של כסף כלורי ("תגובת שיקוע"). ריכוז יוני הכסף החופשיים ישאף לאפס, ולכן אין כל סבירות מדעית לפעולה כלשהי של יוני הכסף.
בשל טענות לא מוכחות ליכולות ריפוי (מאחר שלא עברו ניסויים ובדיקות של ארגונים בריאותיים ממשלתיים) ובשל איכות ירודה במוצרים בחנויות מזון לבריאות, אסר מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ב-1999 מכירת מוצרים אלו הטוענים לסגולות רפואיות, וגם פרסומות למוצרים הטוענים לסגולות רפואיות. עם זאת, תכשיר מי כסף שלא שווק כבעל סגולות רפואיות, אלא כתוסף מזון, מכירתו חוקית. בשנת 2002 מנהל הסחורות הרפואיות האוסטרלי (Australian Therapeutic Goods Administration) חוקק חוק דומה.
מחלוקת
משתמשים להוטים במי כסף טוענים שמי כסף הם תוסף מזון מאוד שימושי, המספק להם בריאות משופרת וגם (בין שאר הדברים) הופעה בתדירות מאוד נמוכה של נזלת ושפעת. נטען גם שבשימוש זהיר ובמוצרים טובים של מי הכסף למעשה בלתי אפשרי שמחלת הארגיריה תופיע. טענות אלה הן עדויות בלבד, לא הוכחו באמצעות מחקר מדעי, או הופרכו.
ראו גם
- מי זהב (זהב קולואידי)
קישורים חיצוניים
- רותי קדוש, מי כסף במקום אנטיביוטיקה, באתר nrg, 10 בפברואר 2003
- מי כסף - סקירת מחקרים, שימוש אנטי בקטריאלי במי כסף.
הערות שוליים
- ^ Over-the-counter drug products containing colloidal silver ingredients or silver salts. Department of Health and Human Services (HHS), Public Health Service (PHS), Food and Drug Administration (FDA). Final rule., באתר PubMed (Fed Regist. 1999 Aug 17;64(158):44653-8.)
מי כסף32352480Q40068310