מטא-דאטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מטה דאטא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מֵטָא דָאטָה (באנגלית: Metadata), בעברית מֵטָא-נתונים[1], הוא "מידע אודות המידע". מקור הקידומת מטא בשפה היוונית, ומשמעותה עשויה להיות: "על", "אחרי", "מעבר". הקידומת Meta עשויה לתאר גם משהו שהוא מעל המושג העוקב את קידומת זו, למשל: "מטאפיזי" הוא משהו שמעל לפיזי. באופן דומה המטא דאטה הוא מעל לנתונים, כלומר: מתאר את התכונות של הנתונים ברמת הפשטה גבוהה יותר.

באמצעות המטא דאטה ניתן לאתר זהות מופעים שונים של נתונים המאוחסנים במקומות שונים (למשל: בסיסי נתונים מסוגים שונים, קבצים שונים). במקרים רבים מימוש סכימות של Metadata נעשה במערכות מחשוב מודרניות באמצעות XML. נעשה שימוש שכיח לייצוג מטא דאטה גם בשפות SGML מבוססות תגים אחרות. כמו כן קיימים מוצרי תוכנה ייעודיים לטיפול במטא דאטה הנקראים Metadata Repositories.

מידע על מידע מתייחס בדרך כלל למערכות מחשוב אבל יכול להתייחס גם לעולמות תוכן אחרים. השימוש הנפוץ במטא דאטה הוא לצורך חיפוש: באמצעות המטא דאטה מחפשים פריטים התואמים אותו, למשל: חיפוש דפים באינטרנט שהכותרת שלהם כוללת נושא מסוים, אבל קיימים שימושים רבים אחרים כגון: הדפסה של מדריכים לפי נושאים, הפקת סטטיסטיקות של שימוש בפריטים לפי מאפיינים. שימושים נוספים למטא דאטה הם במסגרת מימוש ארכיטקטורות כלל ארגוניות (Enterprise Architectures) כגון: SOA, תפיסות מתקדמות בניהול מידע בארגון, כגון: EII ומודלים מתקדמים של טכנולוגיות Web.

דוגמאות לשימוש במטא דאטה

  • סכמה של בסיס נתונים – מהווה מידע על המידע הנמצא בבסיס הנתונים ולכן הסכמה עצמה היא סוג של מטא דאטה.
  • ספר – מטא דאטה הוא שם הסופר, שם הספר, מספר ISBN, נושא הספר, סוגה (ז'אנר) של הספר, שם ההוצאה, שנת ההוצאה, מחיר. במימוש אפליקציה ממוחשבת של ספרייה עשוי להיעשות שימוש בנתוני המטא דאטה, למשל: לצורך חיפוש ספר.
  • צילום – נתונים כמו התאריך, מיקום GPS, זמן הצילום, צבעים, נתוני כוון המצלמה כגון: מרחק, הגדלת התמונה ועוד. במצלמות דיגיטליות כל זה עשוי להישמר כמטא דאטה הניתן להעברה לאמצעי ממוחשב.

המאמר של טים ברי מבהיר את המושג באמצעות דוגמאות מעולמות תוכן שונים להן מטא דאטה משותף.[2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מטא-דאטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מֵטָא-נְתוּנִים במילון טכנולוגיית המידע: מסדי נתונים (תשנ"ב), באתר האקדמיה ללשון העברית
  2. ^ במאמר של טים ברי, המופיע ברשימת הקישורים החיצוניים, מופיעה דוגמה בה לפריטים בספרייה, בספר טלפונים ובספרית וידאו עשויים להיות אותם מאפייני מטא דאטה.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35674721מטא-דאטה