מחלבת המאירי
מחלבת המאירי היא מחלבת גבינות קטנה הקיימת בצפת מאז שנת 1840 ומנוהלת על ידי משפחת המאירי.
תולדות המחלבה
בשנת 1837 פקדה את צפת רעידת אדמה קשה שהחריבה את רוב מבני העיר ושליחים יצאו למדינות רבות לאסוף כספים לבניית העיר מחדש. בעקבות שליחים אלו החליט מאיר ארזוני, שגר בפרס, לעבור לצפת ולעזור לשיקום העיר. ארזוני היה צורף במקצועו אך מכיוון שלא היה ביקוש למקצוע זה בעיר, הוא למד מערביי העיר את מלאכת הגיבון ופתח מחלבה[1]. ארזוני רכש בית גדול מעל לנביעת מעיין (ממנו מתמלא מקווה האר"י), חצב חדרים נוספים אל תוך הסלע, וכך הנכס שימש כבית המשפחה למעלה ומחלבה מתחת לאדמה.
ארזוני בצוואתו העמיד שני תנאים לבעלות הבית[2]:
- בכל דור הבית יהיה שייך רק לאחד מילדי המשפחה ולא בשותפות עם אחיו. הילד הנבחר הוא זה שישא את אחד השמות, מאיר או שלומי, כהמשך לשושלת המשפחתית.
- בן המשפחה חייב לגור בנכס ואינו רשאי למכרו או להשכירו.
לפני קום המדינה שכן במבנה גם מועדון של תנועת בית"ר ואשר שימש בשנים ה'ת"ש-ה'תש"ד (1940–1944), את מחתרת האצ"ל לשם אימונים בנשק וכמקום מסתור לאחסנתו.
כיום
המחלבה מתפעלת כיום כמחלבת בעלת מחזור קטן יחסית. היא אינה משווקת ברשתות המזון הגדולות אלא במעדניות ומסעדות. המחלבה מייצרת שני סוגי גבינות צאן: ברנז'י - המזכירה גבינה בולגרית, וגבינה צפתית שהומצאה על ידי משפחת המאירי.
לאחר פטירת מאיר המאירי (הדור החמישי)[3][4] בשנת 2019, עברה בעלות המתחם לבנו שלמה, כפי שדורשת הצוואה, אך מכיוון ששלמה הוא בעל מוגבלות פיזית, המחלבה מנוהלת על ידי אחיו יניב.
קישורים חיצוניים
- שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: אתר האינטרנט הרשמי של מחלבת המאירי
הערות שוליים
26221320מחלבת המאירי