מחולל חמצן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחולל חמצן ביתי של פיליפס.
הנפשה של טכנולוגיית פי.אס.אי, (1) ו- (2) תהליך הספיגה וספיחה.
I כניסת אוויר דחוס A סְפִיחָה
O יציאה של חמצן D שחרור
E פְּלִיטָה

מחולל חמצןאנגלית: Oxygen concentrator) הוא מכשיר שמרכז את כמות החמצן מתוך תרכובת הגז (בדרך כלל אוויר הסביבה). על ידי ברירה סלקטיבית של חנקן וסילוקו, מחולל חמצן מאפשר אספקת זרם גז המועשר בחמצן.

היסטוריה

מחוללי חמצן ביתיים הומצאו בתחילת שנות השבעים ותפוקת הייצור של מכשירים אלה גדלה לקראת סוף שנות השבעים. הירצנים הראשונים היו תאגיד יוניון קרביד ותאגיד בנדיקס. לפני עלייתם של מחוללי החמצן, טיפול חמצן רפואי ביתי דרש שימוש בגלילי חמצן כבדים ומגושמים אליהם נדחס האוויר בלחץ גבוה או במערכות חמצן נוזליות, אשר דרשו לקרר את החמצן עד לטמפרטורה של מינוס 297 מעלות צלזיוס. שתי השיטות הללו לאספקת חמצן דרשו ביקורים ביתיים של ספקים כדי לחדש את אספקת החמצן. בעקבות כך, מחוללי חמצן הפכו לאמצעי המועדף והנפוץ ביותר לאספקת חמצן ביתי[1]. בעקבות הפופלוריות שצברו מחוללי החמצן הביתיים, מספר היצרנים שנכנסו לשוק עלה באופן אקספוננציאלי והוביל להוזלת המחירים בעקבות התחרות שהתפתחה.

כיצד פועלים מחוללי חמצן

כיום, מחוללי חמצן המשתמשים בטכנולוגיה של ספיחה של לחץ סווינג (PSA), שכיחים יותר בקרב היישומים השונים לטיפול בחמצן. במיוחד מאחר שאספקת חמצן נוזלי או חמצן בלחץ גבוה, עלולים להיות מסוכנים מדי או פחות נוחים למטופל הביתי.

מחולל חמצן אוסף אוויר מהסביבה בעזרת מדחס ומסיר ממנו את חלקיקי החנקן. פעולה זו, של סינון החנקן מתוך תרכובת הגז, משאירה בסופה גז המועשר בחמצן לשימושם של אנשים הזקוקים לחמצן רפואי בגלל רמות חמצן נמוכות בדם. [2]

יישומים

מחוללי חמצן ניידים

מאז תחילת שנות האלפיים, נכנסו חברות רבות אל שוק מחוללי החמצן הניידים. בדרך כלל, מכשירים אלה מאפשרים זרימה רצופה של חמצן בתפוקה של אחד עד חמישה ליטרים לדקה. במחוללי החמצן הניידים קיים בדרך כלל ווסת אלקטרוני המזהה שאיפה של המשתמש על מנת לספק חמצן רק בשעת הצורך. בנוסף, המשתמש יכול לשלוט בדרגות הזרימה של אספקת החמצן באופן ידני על פי החלטתו.

מחוללי חמצן ניידים מתחברים לשקע חשמלי לפעילות על בסיס מקור חשמל ישיר ומאפשרים הפעלה רצופה. בנוסף לכך, יתרונם הגדול של מחוללי החמצן הניידים על המחוללים הבייתים, הוא יכולתם לעבוד על סוללת ליתיום-יון המאפשרת הפעלה מחוץ לבית ובמהלך הפסקות חשמל. בדרך כלל ניתן לחבר מחוללי חמצן ניידים לשקע טעינה ברכב ובכך מתאפשרת טעינה בדרכים.

ה- FAA אישר את השימוש במחוללי חמצן ניידים בחברות תעופה מסחריות. [3] עם זאת, על משתמשים במכשירים אלה לבדוק מראש אם המותג או הדגם המסוים מותרים בחברת תעופה מסוימת. [4]

בדרך כלל, מחוללי חמצן אינם משמשים את החולים בזמן שהם ישנים. זאת מאחר שנצפו מקרים בהם המחולל לא יכל לזהות מתי המשתמש שואף אוויר.

יישומים חלופיים

באמצעות הסבה מחדש, ניתן להשתמש במחוללי חמצן רפואיים למטרות חיתוך, ריתוך ועבודות ניפוח זכוכית.

בטיחות

למחוללי החמצן קיים יתרון בכך שהם אינם מסוכנים כמו בלוני חמצן, העלולים להגדיל מאוד את קצב הבעירה של שריפה במקרה של דליפת הבלון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחולל חמצן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מדוקס, אוקטובר 14, 2019., מחולל חמצן- כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול, באתר medox.co.il
  2. ^ נשימה ורמת חמצן נמוכה בדם: המדריך המלא – גורמים וכיצד מחולל חמצן יכול לעזור גם לכם. מתוך מדוקס, פברואר,4, 2020.
  3. ^ "FAA Approved Portable Oxygen Concentrators". FAA. נבדק ב-2012-03-09.
  4. ^ מדוקס, מחוללי חמצן מאושרים ע"י ה-FAA, באתר medox.co.il, ‏מרץ 10, 2020
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מחולל חמצן29485389