מחו"ה אלון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
תג הבסיס

מרכז חינוך והשכלה ע"ש יגאל אלון (מחו"ה אלון, ראשי תיבות: "מרכז חינוך והשכלה") הוא בסיס צבאי השייך לחיל החינוך והנוער, ושוכן על הר לבנים שברכס הרי שגור בגבולו הצפוני של הגליל התחתון. עד שנות השמונים שימש הבסיס את חטיבת ביסלמ"ח, טרם המעבר לאזור ירוחם. הבסיס שם לו למטרה להכשיר חיילים מאוכלוסיות ייחודיות תוך מתן כלים לשילובם בשירות מיטבי ומשמעותי בצה"ל וכאזרחים יצרניים ותורמים במדינת ישראל. מפקדת הבסיס היא סא"ל דורית מעוז.

מבנה הבסיס

הבסיס מחולק לשלוש מגמות עיקריות:

מגמת עולים

מגמת עולים היא מגמה המכשירה טירונים עולים לרמת רובאי 02', תוך שיפור רמת העברית והעמקת הקשר למדינת ישראל, מורשתה ותרבותה.

במגמה מספר פלוגות:

  • פלוגות הראל וכרמל - עולים חדשים בנים. בפלוגת הראל אשר המשפט שלה הוא "אין מקום אחר", החיילים הנמצאים בפלוגה הם בעלי רמת עברית נמוכה ואילו בפלוגת כרמל אשר המשפט שלה הוא "לתת בלי לרצות לקחת" נחשבת ברמת העברית גבוהה יותר. זוהי טירונות משולבת לימודי עברית במשך כ-12 שבועות. הקורס מיועד לעולים בגילאים 18 ומעלה אשר ממשיכים לשירות באורך שונה כתלות בגיל עלייתם לישראל. החיילים לומדים עברית ובנוסף לומדים שיעורי ציונות - מלחמות ישראל וידע בסיסי מטרם קום המדינה ועד ימים אילו. העולים החדשים מגיעים אחרי הקורס לכלל הבסיסים בצה"ל אך מרביתם מגיעים לשירות קרבי.

הפלוגות משלבות בתוכן עולים מכלל העולם והצוותים מחולקים לפי רמות העברית, כך יוצא שכל צוות הומוגני במיוחד ועשוי להכיל מגוון רחב של שפות.

  • פלוגת להבה - מיועדת לחיילות עולות ברמות העברית השונות. טירונות משולבת לימודי עברית במשך 12 שבועות.
  • פלוגות עוז ואייל - פלוגת עוז - דרוזים, פלוגת אייל - בדואים. החיילים המגיעים לקורס הם דרוזים או בדואים בעלי סימול עברית נמוך, אשר מגיעים אליו על מנת ללמוד עברית, ויחד עם זאת ללמוד ידע עולם. המטרה היא לשלב אותם בצורה טובה יותר בצבא ובעתיד גם בחברה הישראלית.
  • פלוגת לביא- קורס נתיב פלוגה שהייתה בעבר בבסיס אך עברה להיות בכפר הנוער הודיות ונמצאת תחת יחידת מחו"ה אלון במגמת נתיב - כאשר היו בבסיס היה הקורס כולל טירונות משולבת עם לימודי יהדות וציונות. ההמשך הישיר הוא קורס גיור שהוא קורס רשות. משך הקורס 6 שבועות. לחיילים המגיעים לקורס רמת עברית בינונית עד גבוהה מאד. את הקורס מעבירים המפקדים בשיתוף עם המורים מהמכון ללימודי יהדות. במהלך הקורס החיילים לומדים על ציונות, מורשת ותרבות יהודית תוך סיורים, שבתות בקהילה וכדומה כל שבוע הם יוצאים לסיור במקומות מיוחדים בארץ ומלמדים וחוויה זו מעלה אצלם את הזיקה לארץ ואת השאלות שלהם. לאחר סיום הפרק במחו"ה אלון (כיום הודיות) ממשיכים החיילים לסמינרי המשך עד סיום תהליך הגיור. החיילים יכלים לבחור להפסיק את הקורס במספר תחנות במהלך הקורס. חייל שהפסיק את הקורס יכול לחזור בהמשך השירות ולהמשיך את התהליך במקום בו הפסיק. ניתן בנוסף לקחת חלק בקורס בסוף השירות. אופי הקורס שונה מבחינת שלב הגעת החיילים לקורס, ובנוסף בסוף שירותם הם עוברים את הקורס כחוויות לימודים ולא כחלק מטירונות.

לכל צוות, מלבד קורס נתיב, ישנם שני מפקדים: מש"ק הוראה ומפק"צ (שניהם עברו הכשרה דומה בבה"ד חיל החינוך והנוער שכיום בעיר הבהדים). המפק"צ אחראי על העברת תוכני הרובאי והציונות (תלוי ברמת העברית) אחראי על התש יחד עם המשקית תש, על הרפואה, על מענה לכל בעיה שקיימת לחיילים ואחראי על המשמעת. תפקיד המש"ק להעביר שיעורי עברית המותאמים לרמת הצוות במטרה להעלות את רמת העברית של החיילים. בתום הקורס החיילים\ות עוברים\ות מבחן "אימותים", כמו בלשכת הגיוס, על ידי מאבחנות פסיכוטכניות, ויש באפשרותם להעלות את סימול העברית שלהם, המהווה תנאי קבלה לקורסים שונים.

קורס אמיר של צה"ל ליוצאי אתיופיה נסגר ב-2017. במקומו צפוי להיפתח קורס "כלים" לאוכלוסיות שונות לא רק יוצאי אתיופיה.

מגמה השכלה

במגמת השכלה מתקיים "קורס תג"ת", שמטרתו היא השלמת השכלה ל-12 שנות לימוד ברמה של תעודת גמר תיכון המאושרת על ידי משרד החינוך. הקורס הוא קורס חובה, בשל החובה על השלמת 12 שנות לימוד במהלך השירות הצבאי. הקורס מקנה לחייליו מיומנויות למידה שונות שתורמות ברכישת כלים להתמודדות מול קשיים לימודיים, מצבי לחץ וחרדת מבחנים.

ישנן 2 פלוגות הפועלות במגמת השכלה. פלוגת ״אפיק״ שמתקיימת בתוך הבסיס בתנאי בסיס סגור, ופלוגת ״ארז״ אשר מתקיימת בארבעה מרכזים פתוחים בארץ בתנאי יומיות.

הקורסים מועברים על ידי מש"קיות ומש"קי הוראה המקצועיים כל אחד במקצוע שאותו הוא מלמד (מתמטיקה, אנגלית, הבנת הנקרא, חיבור, גאוגרפיה ואזרחות). הליווי המקצועי נעשה על ידי קצינות הוראה ומדריכות פדגוגיות עובדות צה״ל. בקורס הסגור ניתן להשלים ל-3 יח״ל במתמטיקה ול- 3 או 5 יח״ל באנגלית.

המרכזים הפתוחים נמצאים בתל אביב, באר-שבע, חיפה וירושלים ופועלים בשיתוף של מורים אזרחיים ביחד עם משק״יות ההוראה.

אל הקורסים מגיעים חיילים וחיילות מכלל היחידות השונות בצה״ל הכוללות את מג״ב, שב״ס שח״ר ושח״מ.

מגמת הכנה לשירות

  • פלוגת סער - חמישה שבועות טירונות לחיילים בעלי קושי אישיותי\נפשי אשר עומד בבסיס קשיי ההסתגלות של חיילים אלו למערכת הצבאית. הטירונות עוזרת לחיילים בהתמודדות עם המערכת הצבאית ומאפשרת להם מסגרת תומכת ומכוונת, המעודדת אותם לשירות משמעותי בצבא.
  • קורס אמיר - קורס המיועד לבני העדה האתיופית ומועבר בין היתר על ידי מורים ממכון פוירשטיין בירושלים. הקורס נועד לשלב את בני העדה האתיופית בתפקידים איכותיים ומשמעותיים בצבא.

הקורס מפתח ומחזק מיומנויות חשיבה ואסטרטגיות למידה (העשרה, ניהול זמן, למידה לקראת מבחן, פיתוח יכולות הדרכה, התמודדות עם קשיים המלווים את השירות הצבאי ועוד). הקורס מוקדש, עם תחילתו, לתכני טירונות, מטווחים, שדאות והכרת צה"ל. בנוסף עוברים חיילי הקורס תוכני ציונות, מורשת והיסטוריה המועברים על ידי סגל המפקדות.-הקורס נסגר

פלוגת יהב(קורס חוסן) .

  • תצפית- יחידת ההסברה הצפונית של חיל החינוך. ביחידה זו מועברות סדרות חינוך קצרות של 3-5 ימים לחיילים מהצבא כולו. הסדרות מתמקדות בסיורים באזור הצפון בכלל ובצפת בפרט.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מחו"ה אלון23389209