הרב מוריס יעקב רפאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מוריס יעקב רפאל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

הרב מוריס יעקב רפאל (באנגלית: Morris Jacob Raphall,3 באוקטובר 1798 - 23 ביוני 1868) היה רב יהודי-אמריקני אורתודוקסי.

רפאל נולד בסטוקהולם שבשוודיה. אביו שימש כבנקאי של מלך שוודיה, ובגיל 9 לקח את יעקב לקופנהגן שבדנמרק, שם התחנך בבית ספר היהודי. בגיל 14 הוא עבר לאנגליה ולמד בישיבה, ולאחר מכן בגיל 23 עבר לגרמניה ולמד שפות באוניברסיטת ארלנגן. לימים קיבל דוקטורט מאוניברסיטת גייסן בעבור פרסום התרגום שלו לתרגום ה 18 של המשנה. בהמשך התחיל לתרגם גם את חמישה חומשי תורה אבל פרסם רק את הספר הראשון. בגיל 26 הוא שב לאנגליה והתחתן[1].

בשנת 1832 התחיל להרצות על שירה תנכ"ית. בשנת 1834 הוא הקים את ההיברו רביו (Hebrew Review)[2]. בשנת 1840 הרב רפאל נסע לסוריה על מנת לחקור את הפרעות ביהודים באותו אזור. בשליחותו חיבר כתב הגנה מפני עלילת הדם בדמשק. לאחר שחזר בשנת 1841 הוא התמנה לרב של בית הכנסת של ברמינגהם ושימש כרב במשך 8 שנים. הוא פעל נגד אפליית יהודים באנגליה ולקח חלק בהקמת בית הספר היהודי בברמיגנהם, Hebrew National School[3]. שימש כעוזר לרב הראשי ליהודי בריטניה, שלמה הירשל.

בשנת 1849 הפליג הרב רפאל לניו יורק ומונה לרב של בית הכנסת האנגלו-גרמני ברחוב גרין, ידוע בשם קהילת בני ישורון[4]. ושימש כרב בית הכנסת עד לשנת 1866.

רפאל הכניס שורה של שינויים להנהגות בית הכנסת שלו. בין השאר, אסר על מכירת כיבודים בבית הכנסת, הקים מקהלת גברים, וקבע קוד לבוש לחזן ולרב הקהילה, אך כל השינויים היו בתוך גדר ההלכה האורתודוקסית.

בתקופה שקדמה למלחמת האזרחים האמריקנית חיבר מסה בשם "Bible view of Slavery" אודות העבדות בראיית היהדות. במסה הוא מבקש לנתק בין השקפת כתבי הקודש על העבדות ובין השקפתו האישית על המתרחש במדינות הדרום. המסה כולה באה לדון רק בהיבט התאולוגי של הוויכוח, ובו הוא מכריע שהיהדות איננה אוסרת על העבדות.

רפאל היה היהודי הראשון שנשא תפילה בפתיחת ישיבת הקונגרס של ארצות הברית, ב-1 בפברואר 1860.

הערות שוליים

  1. ^ The Cambridge Dictionary of American Biography, by John S. Bowman. (1995). Retrieved October 2 2015 fromhttp://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Raphall%2c+Morris+Jacob
  2. ^ מגזין בריטי שעוסק בהלכה יהודית ובשירה יהודית. ראה נספח א מתוך הארכיון של אוניברסיטת טורונטו.
  3. ^ בית הספר היהודי הראשון בברמינגהם, אנגליה, הוקם בשנת 1843
  4. ^ בני ישורון הוקם בשנת 1825 על ידי קבוצה של יהודים גרמנים ופולנים. סידור התפילה הנהוג בבית הכנסת היה סידור אשכנזי. לאחר הקמת התנועה ליהדות מתקדמת, הרפורמית, הקהילה הייתה חלק מתנועה זו משנת 1878 לתקופה של 6 שנים אך לאחר מכן פרשו מן התנועה והכריזו על עצמאות. שנתיים לאחר מכן ב 1886 הקהילה הצטרפה לתנועה הקונסרבטיבית עד שנת 1990. החל משנה זו בית הכנסת מתקיים ללא השתייכות לאף זרם אלא פועל בצורה עצמאית. בשנים של הרב רפאל, בית הכנסת לא השתייך לתנועה הרפורמית ולכן הוא היה בעצם יותר מסורתי.


ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0