מוצב גבול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוצב גבול בקו בר-לב במהלך מלחמת יום כיפור, 1973

מוצב גבול הוא מוצב צבאי המתוחזק על ידי מדינה ריבונית אשר ממוקם לאורך הגבול של אותה המדינה עם מדינה או טריטוריה שכנה, והינו בדרך כלל אחד מסדרת מוצבים הממוקמים בקרבת מקום ובמרחקים דומים זה מזה, שמטרתם להגן על האזור של אותה המדינה אשר מפני מעבר לא מורשה, פעילות בלתי חוקית ופלישות פוטנציאליות. מוצבי הגבול חיוניים לביטחון הלאומי של כל מדינה וממלאים תפקיד משמעותי בשמירה על הריבונות של כל מדינה.

לעיתים רבות מוצבי הגבול ברחבי העולם מאוישים על ידי כוחות משמר הגבולות אשר נמצאים בקשר זה עם זה באמצעות תקשורת רדיו ועורכים במקביל גם פטרולים באופן תדיר לאורך הגבול, מעבירים הלאה מידע מודיעיני למפקדה כאשר יש בכך צורך.

בהתאם לגבולות והגאוגרפיה של המדינה, מוצבי הגבול עשויים להיות ממוקמים במגוון רחב של מיקומים, כולל באזורים עם תנאים קשים - כמו מדבריות, הרים או אזורים ארקטיים - בהם כוחות הצבא שנמצאים בהם נאלצים להתמודד עם אתגרים לוגיסטיים שונים.

תיאור כללי

בדרך כלל מוצבי הגבול נבנו במיקומים אסטרטגיים אשר נמצאים במיקומים הגבוהים יותר, ובמידת האפשר על ראשי גבעות והרים לאורך הגבול.

בהתאם ליחסים הבין-לאומיים עם המדינה השכנה והצרכים האסטרטגיים של האוכלוסייה המקומית, מוצבי הגבול נבנים לעיתים רבות עם מגוון מבני מינהל ומגורים וכוללים לעיתים אף אוהלים, נשקייה, תעלות, בונקרים, מכשולי תיל, עמדות ירי מבוצרות, ומגדלי שמירה.

לרוב ישנו במוצב הגבול גם תורן בו מונף הדגל הלאומי של אותה המדינה, וכמו גם אנטנה המשמשת לתקשורת אלחוטית, ומנחת מסוקים.

שימוש בתקופות שלום

מוצבי הגבול ברחבי העולם מאוישים בדרך כלל בתקופות שלום על ידי כוחות משמר הגבולות אשר ממוקדים בעיקר בלוודא שאין הברחות או חדירה של מרגלים לשטחי המדינה מהמדינות השכנות, שאין פעילות של אנשים הנחושים להבריח לתחומי המדינה נשקים וחומרי נפץ לצורך ביצוע של מתקפות טרור ופעילויות חתרניות, שאין הגירה בלתי חוקית או סחר בבני אדם, ועוד. בדרך כלל במוצבי הגבול יש מגדלי שמירה בהם נמצאים שומרים יום ולילה במטרה לוודא שאין פעילויות בלתי חוקית כולשהן לאורך הגבול. באופן תדיר יוצאים פטרולים לאורך הגבול. במקרה בו מזוהה חדירה מצד גורמים זרים חייל משמר הגבולות צריכים לנסות לאתר בהקדם את אותם האנשים שחדרו לתחומי מדינתם ובמקביל להזהיר את הכפרים והעיירות הסמוכים וכמו גם את רשויות החוק על כך שהייתה חדירה.

שימוש בעת מלחמה

בתקופת של מלחמה כוחות משמר הגבולות שאחראים על השמירה של הגבול בתקופות שלום נסוגים לרוב ממוצבי הגבול בעוד שהצבא הסדיר של המדינה מאייש במקומם את כל מוצבי הגבול הממוקמים לאורך הגבול עם מדינת האויב השכנה. במהלך המלחמות אותם מוצבי הגבול הופכים לעיתים רבות לעמדות חפורות מבוצרות היטב מהן יכולות לפעול יחידות צבא סדיר במטרה להגן על השלמות הטריטוריאלית של המדינה.

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מוצב גבול39147892Q4944646