מוזיאון זייץ לאמנות אפריקאית עכשווית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון זייץ לאמנות אפריקאית עכשווית
אולם הכניסה (האטריום)
אולם הכניסה (האטריום)

מוזיאון זייץ לאמנות אפריקאית עכשוויתאנגלית: Zeitz Museum of Contemporary Art Africa ; ובקיצור: Zeitz MOCAA) הוא מוזיאון לאמנות אפריקאית מודרנית הממוקם ברציף ויקטוריה ואלפרד בקייפטאון, שבדרום אפריקה, והוא המוזיאון הגדול ביותר של אמנות אפריקאית עכשווית בעולם[1].

המוזיאון נפתח ב-22 בספטמבר 2017[2]. המוזיאון ממוקם באזור הפנאי והנופש רציף ויקטוריה ואלברט - שהוא אזור נמל, שהפך לאתר תיירות ופנאי פופולרי, בו מבקרים למעלה מ-20 מיליון מבקרים בשנה[3], על גדת מפרץ השולחן של האוקיינוס האטלנטי. המוזיאון ממוקם באתר הממגורות של הנמל - אשר קודם להקמת המוזיאון טרם הפך לאזור פנאי ותיירות.

שטחו של המוזיאון 9,500 מ"ר[4], מהם 6,000 מ"ר הם שטחי תצוגה[3], והוא משתרע על תשע קומות[3].

היסטוריה

ההחלטה להקים את המוזיאון הייתה החלטה משותפת של ארגון רציף ויקטוריה ואלפרד, ואיש העסקים הגרמני יוכן זייץ (Jochen Zeitz), בשנת 2003[2], אשר הקימו שותפות ללא מטרת רווח לצורך זה[1]. ארגון רציף ויקטוריה ואלברט השקיע 500 מיליון רנד[3], וזייץ השאיל את אוסף האמנות הנרחב שלו לכל ימי חייו למוזיאון. האוסף (ובהתאם גם המוזיאון) נחשב על ידי רבים להיות אחד האוספים של אמנות אפריקאית מודרנית, המובילים בעולם. האוסף כולל עבודות של אמנים בולטים ובהם כריס אופילי, קודזאני צ'יוראי, קהונדי ויילי, גלן ליג'ון, מרלן דומאס, וונגצ'י מוטו, וג'ולי מהרטו

ארגון רציף ויקטוריה ואלברט שקל מספר אפשרויות שימוש בממגורה שהשימוש בו פסק בשנת 2001, והוא עמד נטוש באמצע האזור המסחרי של הרציף. ההחלטה הייתה לבנות מוזיאון חדש, ובכך "להפיח  חיים חדשים לאזור הממגורות הנטוש של הנמל".  המרת הממגורה למוזיאון ולמלון החלה בשנת 2014 על פי תוכניות האדריכל הלונדון תומאס הת'רוויק

הסבת המבנה

גובהה של הממגורה ההיסטורית, שנבנתה בשנת 1921[4][3] מבטון, ושימשה לאחסון תירס, היה 57 מטרים, והיא הייתה מורכבת מ-42 צילינדרי בטון צפופים[5]. המוזיאון נחצב מתוך הצילינדרים תוך חיתוך הבטון וגילופו ליצירת גלריות, ואטריום מרכזי רחב ידיים, המשמש אולם כניסה רחב ידיים המאפשר הצגת יצירות גדולות במיוחד[1]. גג הצילנדרים הוחלף בזכוכית מחוסמת המאפשרת כניסת אור לאולם המרכזי. בנוסף, הוסיפו לוחות זכוכית מנופחות אשר יצרו מרפסות לחדרי המלון בחלק העליון של הממגורה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26205774מוזיאון זייץ לאמנות אפריקאית עכשווית