מגנטוביולוגיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: לא ברור מהערך אילו ממצאים קיימים בתחום.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: לא ברור מהערך אילו ממצאים קיימים בתחום.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

מגנטוביולוגיה הוא תחום מדעי העוסק בהשפעת שדות מגנטיים חלשים על יצורים חיים, תחום זה החל כמעט עם תגלית התופעה האלקטרומגנטית עצמה. שנים רבות ישנו ניסיון להבין את הפיזיקה העומדת מאחורי השפעות אלה ששזור בהרבה סתירות. התחום כולל גם שדות אלקטרומגנטיים הנוצרים על ידי תהליכים בתוך מערכות ביולוגיות.

מחקר ואופן הניסוי

ענף זה עוד איננו בעל תוצאות המוכחות בתצפיות ניסיוניות ברורות, ופיזיקאים רבים מנסים לאמוד השפעות אלה של שדה מגנטי על מערכות ביולוגיות. מחקרים מוצלחים בתחום עדיין לא הוצגו באופן ברור. בעייתיות המחקר בתחום מתבטאת בריבוי משתני הבעיה וקיימות מספר תאוריות בתחום. שכן שדות בעוצמות של 1 גאוס ואו תדר הנמוך מ-100 הרץ אינם יכול לבצע פעולות חימום ואו למסור אנרגיה המתאימה להתרחשות תהליך כימי. חוקרים בתחום המגנטוביולוגיה אינם מסתירים את בעייתיות התצפיות הניסיוניות הסותרות בחלק מהמקרים ולא חזרתי במקרים אחרים. הסברים שנותנים לכך היא הסימולטניות הדרושה לקיומם של כל התנאים המגנטיים והפיזיולוגיים בו זמנית. גישה שונה להגעה למסקנות על תצפיות ניסיוניות שפותחה עקב הקושי בקבלת תוצאות מובהקות בסדרת ניסויים דומים, מסתכמת בהסתכלות על תוצאות ניסיוניות מסוגים שונים וניסיון למצוא דמיון בתצפיות שניתנות. לכן יימצאו יותר הסברים תאורטיים לכל תופעות אלה וניסויים אלה אך לא תוצאות חותכות. הבלבול הרב בתחום זה מתבטא בתחום הרפואי, שכן מצד אחד מוצעים מגוון שיטות של ריפוי תחת הכותרת מגנטותרפיה, אך מצד שני ידוע כי שדה מגנטי חזק ואו מעל תדר של 50 הרץ יכול להיות מעורב בתהליכים כימיים ואו תרמיים בסביבה ביולוגית ומכאן יכול להזיק ואף עלול להיות מעורב בהתפתחות סרטנית. מכאן שמדענים נוטים לא להתייחס בכובד ראש לתחום זה.

לקריאה נוספת

  • Binhi V N, Savin A V Usp. Fiz. Nauk 173 265 (2003) [Phys. Usp. 46 259 (2003)]
  • Park R L Voodoo Science: the Road from Foolishness to Fraud (Oxford: Oxford Univ. Press, 2002)
  • de Gennes P-G Scaling concepts in Polymer Physics (Ithaca, NY: Cornell Univ. Press, 1979) [Translated into Russian (Moscow: Mir, 1982)]
  • Blyumenfel'd L A Problemy Biologichesko|¯ Fiziki (Problems of Biological Physics) 2nd ed. (Moscow: Nauka, 1977) [Translated into English (Berlin: Springer-Verlag, 1981)] 5. Kapitsa S P (Compiler) Zhizn' Nauki: Antologiya Vstupleni|¯ k Klassike Estestvoznaniya (Life of Science: Anthology of Preambles in Classical Natural Sciences) (Moscow: Nauka, 1973)