מבקר אמנות
מבקר אמנות הוא אדם המתפרנס מפרסום דעותיו על יצירות אמנות ובידור. חלק ממבקרי האמנות הם גם חוקרי אמנות והגבול בין מקצועות אלה אינו תמיד ברור. רבים ממבקרי האמנות הם עיתונאים.
הרקע המקצועי של מבקרי האמנות מעבר להכשרתם כעיתונאים או כחוקרים הוא מגוון. לרובם עשוי להיות מקצוע שונה הקשור לאמנות כמו אוצר, מוציא לאור או עורך מוזיקלי. חלקם היו אמנים בעצמם לפני שהפכו למבקרים, אולם רק מעט מהמבקרים מתפרנסים כאמנים וכמבקרים בעת ובעונה אחת (לדוגמה אהד פישוף). מרבים מהמבקרים יש ציפיה להציג ידע מקצועי ולהכיר מגוון רחב של יצירות אמנות מהסוגה אותה הם מבקרים. אולם, יש מבקרים שהתמחותם היא הצגת זווית ראייתו של צרכן האמנות והבידור הפשוט.
חשיבות הביקורת
ישנם אמנים שלא מחשיבים את המבקרים. המפיק מיכאל שווילי, לדוגמה, טבע את הביטוי "הביקורת בוכה והקופה צוחקת". לעומתם ישנם אמנים רבים המחשיבים מאד את עבודתם של מבקרי האמנות ונוטים להיעלב מביקורות רעות ואפילו להגיב לביקורות אלה בחריפות. דוגמה לתגובה חריפה היא טביעת הפועל "לגמוז", על שם המבקר חיים גמזו שמתאר נתינת ביקורת קטלנית ביותר; מושג זה נטבע על ידי אפרים קישון. דוגמה אחרת היא תקיפה פיזית של המבקר מאיר שניצר בידי דודו טופז.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אריק גלסנר, על הביקורת כעמדה פסיכולוגית-אינטלקטואלית – מג'ונתן פראנזן למתיו ארנולד, מדניאל מנדלסון לחנוך לוין, באתר מבקר חופשי, 17 בנובמבר 2012
- יעל שוב, על מערכת היחסים הטעונה בין המבקר למבוקר, באתר Time Out תל אביב, 25 ביולי 2013
- פבלו אוטין, רגעים מופלאים ביחסים בין מבקרים ובמאים, אתר סריטה, 3 ביולי 2013
- אור ברנע, הא הא, המבקרים קטלו את אלבום השנה, באתר ynet, 31 באוגוסט 2013
- ג'קי וולשלגר, למה התכוון האמן?, אלכסון, 10 בדצמבר 2013
- מתן שירם, הנגישות החדשה: האם מבקרי הקולנוע בישראל מעניקים יחס מקל לסרטים ישראלים? שיחה עם שבעה מבקרי קולנוע, באתר "קולנוע", 30 ביולי 2017
23540575מבקר אמנות