מארי ת'ארפ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. מארי ת'ארפאנגלית, Marie Tharp;‏ 30 ביולי 192023 באוגוסט 2006) הייתה גאולוגית אמריקאית ואוקיינוגרפית, שבשותפות עם ברוס היזן יצרה את המפה המדעית הראשונה של קרקעית האוקיינוס כולו. עבודתה של ת'ארפ חשפה את הרכס המרכז-אטלנטי, ותרמה להתקבלות תאוריות טקטוניקת הלוחות ונדידת היבשות.

ביוגרפיה

ת'ארפ נולדה באיפסילנטי, מישיגן. אמה הייתה מורה לגרמנית ולטינית ואביה שרטט מפות סקר קרקע עבור מחלקת החקלאות של ארצות הברית.

ת'ארפ קיבלה תואר ראשון באנגלית ומוזיקה מאוניברסיטת אוהיו בשנת 1943. לאחר מכן פנתה ללימודי תואר שני בגאולוגיה באוניברסיטת מישיגן, וכן קיבלה תואר במתמטיקה מאוניברסיטת טולסה, בזמן שכבר עבדה כגאולוגית בחברת Stanolind Oil.

בשנת 1948 עברה ת'ארפ לניו יורק, והועסקה על ידי מוריס אווינג במעבדה הגאולוגית לאמונט באוניברסיטת קולומביה. בהתחלה עבדה בשרטוט טכני, לאחר מכן פגשה את ברוס היזן והם החלו לעבוד יחד. בתחילה, הם עסקו באיתור מטוסים שהופלו במלחמת העולם השנייה בעזרת תצלומי אוויר. בהמשך, החלו למפות את הטופוגרפיה של קרקעית האוקיינוס.

כיון שלא נהוג היה באותה תקופה שנשים יצטרפו לצוותי ספינות, במשך 18 השנים הראשונות של עבודתם המשותפת, היה היזן אחראי על איסוף הנתונים מסיפון ספינת המצפה, ואילו ת'ארפ, מן המעבדה, עיבדה את הנתונים ושירטטה את מפות קרקעית האוקיינוס. ולמרות זאת, בשנת 1965 הצטרפה תארפ לראשונה למסע איסוף נתונים. בהמשך הקריירה ת'ארפ עסקה באיסוף נתונים באופן עצמאי מספינת החקר של המכון האוקיינוגרפי בוודס הול, וכן נתונים סייסמוגרפיים של רעידות אדמה מתחת לים.

בעזרת נתוני התצפיות ונתוני סונאר תת-ימי, שרטטה תארפ את קרקעית האוקיינוסים. אחת התגליות החשובות שלה ושל היזן היה הרכס המרכז-אטלנטי, המשתרע מדרום לצפון האוקיינוס. רכס זה התברר כחלק מתוך מערכת עולמית של רכסים תת-ימיים שנוצרו מתוך התרחקות הלוחות הטקטוניים. גילוי זה הוביל לאישוש תאוריית נדידת היבשות.

ת'ארפ והיזן פרסמו את המפה הפיזית הראשונה של האוקיינוס האטלנטי בשנת 1957. עבודתם הושלמה בשנת 1977, כאשר פרסמו את המפה של קרקעית האוקיינוס כולו, בשיתוף פעולה עם צייר הנוף האוסטרי היינריך ברנן.

ת'ארפ המשיכה להורות ולחקור באוניברסיטת קולומביה עד פרישתה בשנת 1983. לאחר מכן הפעילה עסק להוצאה לאור והפצת מפות. היא תרמה את אוסף המפות והארכיון שלה למחלקה למפות וגאוגרפיה בספריית הקונגרס בשנת 1995.

מארי ת'ארפ נפטרה ממחלת הסרטן ב-23 באוגוסט 2006.

הכרה לאחר המוות

בשנת 2001 ת'ארפ קיבלה את הפרס השנתי הראשון של Lamont-Doherty Heritage על מפעל חייה ועבודתה החלוצית בתחום האוקיינוגרפיה.

בשנת 2009 הוכנסה המפה ההיסטורית של האוקיינוס האטלנטי ששרטטה ת'ארפ לשירות המפות של גוגל, כדי שניתן יהיה לראות אותה בעת השימוש בממשק Google Earth.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מארי ת'ארפ בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31948581מארי ת'ארפ