מאונטבאטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מאונטבטן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מאונטבאטן (Mountbatten) הוא השם שאומץ על ידי הענף הבריטי של משפחת האצולה הגרמנית פון באטנברג, בשל רגשות אנטי-גרמניים שגאו בקרב הציבור הבריטי בעת מלחמת העולם הראשונה. השם "מאונטבאטן" הוא תרגום אנגלי (אינגלוז) של השם הגרמני "באטנברג" (Battenberg) (שמשמעותו "הר באטן").

זה היה שם משפחתו של הנסיך פיליפ, בעלה של אליזבת מלכת בריטניה. שם משפחתם של צאצאיהם שאין להם תואר מלכותי הוא מאונטבאטן-וינדזור (Mountbatten-Windsor). אף שהשם מאונטבאטן הוא חלק משם המשפחה, שינוי עתידי של שם בית המלוכה, בית וינדזור, כך שיכיל את השם מאונטבאטן אינו אוטומטי ונתון להחלטתו של המלך שיעלה לכס המלוכה.[1][2]

העומד בראש המשפחה מאז 1970 הוא הלורד ג'ורג' מאונטבאטן (יליד 1961), המרקיז הרביעי ממילפורד-הייבן, שהוא נינו של לודוויג.

רקע

לודוויג פון באטנברג, או לואי מאונטבאטן, המרקיז ממילפורד הייבן

הנסיך הגרמני לודוויג פון באטנברג התגייס לצי המלכותי הבריטי בשנת 1868, בעקבות הכרותו עם הנסיכה אליס, בתה השלישית של ויקטוריה, מלכת בריטניה. בשנת 1884 הנסיך נשא לאישה את הנסיכה ויקטוריה, נכדתה של המלכה ויקטוריה ובתם של אליס ושל בעלה לודוויג, בן דודו של פון באטנברג.

לזוג נולדו ארבעה ילדים:

לודוויג פון באטנברג הגיע לדרגה הרמה ביותר בצי המלכותי הבריטי, אך אולץ לפרוש ב-1914 בגלל מוצאו הגרמני, בעקבות פרוץ מלחמת העולם הראשונה.

שינוי השם

ב-1917, בעקבות רגשות אנטי-גרמניים שגאו בציבור הבריטי עקב מלחמת העולם הראשונה, שינה המלך ג'ורג' החמישי, את שמו של בית המלוכה הבריטי מהשם הגרמני בית סקסה-קובורג-גותה לבית וינדזור. חילופי השמות לא פסחו על משפחת פון באטנברג, וב-14 ביולי 1917 שינה גם הנסיך לודוויג, בעידוד המלך, את שם משפחתו למאונטבאטן, ונקרא מאז לורד לואי מאונטבאטן, המרקיז ממילפורד-הייבן. הנסיך בחר בשם זה ולא באפשרות אחרת – באטנהיל. שינוי שם המשפחה היה כרוך בוויתור על התואר "נסיך באטנברג", אך הנסיך פוצה בקבלת התואר מרקיז. וכך כתב בספר האורחים בעת ביקורו אצל בנו ג'ורג':

"הגעתי כנסיך הייד, חזרתי כלורד ג'קיל"

[3]

אחיו של לודוויג, הנסיך היינריך פון באטנברג, נשא לאישה את בתה של המלכה ויקטוריה, הנסיכה ביאטריס. בנם, הנסיך אלכסנדר פון באטנברג, שינה את שמו לאלכסנדר מאונטבאטן, וקיבל את התואר מרקיז קאריסברוק. בן אחר, לאופולד, שינה שמו ללאופולד מאונטבאטן. אחותם, הנסיכה ויקטוריה פון באטנברג, או בשמה הספרדי ויקטוריה אֵאוּחניה, לא שינתה את שמה, כיוון שכבר הייתה נשואה למלך ספרד, אלפונסו השלושה עשר. חואן קרלוס הראשון, מלך ספרד הוא נכדהּ.[4]

משפחת המלוכה הבריטית

בעת שינוי שם המשפחה הייתה בתו של לודוויג, הנסיכה אליס פון באטנברג, נשואה לנסיך היווני אנדראס, בנו של מלך יוון, ולא שינתה את שם משפחתה למאונטבאטן. דווקא בנה, הנסיך פיליפ, שהתגורר מילדותו בלונדון אצל דודיו לואי וג'ורג', החליט בשנת 1947, עם נישואיו למלכה אליזבת, לוותר על תאריו הדנים והיוונים מצד אביו אנדראס, ולאמץ כשם משפחתו את שמה האנגלי של אימו, מאונטבאטן. כך הפך השם להיות גם שם משפחתם העתידי של המלך צ'ארלס השלישי ושל ילדיו, ויליאם והארי (יחד עם השם וינדזור).

לאחר עליית המלכה אליזבת לכס המלוכה, ביקש דודו של פיליפ, הלורד לואי מאונטבאטן, לשנות את שם בית המלוכה לבית מאונטבאטן. הדבר נודע לווינסטון צ'רצ'יל, שיעץ למלכה לשמור על השם בית וינדזור.

שם משפחתו של פיליפ היה נשאר גרמני גם אילולא שינה את שמו למאונטבאטן, הואיל ומוצאו של סבו גאורגיוס הראשון, מלך היוונים, הוא מבית האצולה הגרמני שלזוויג-הולשטיין-זונדרבורג-גליקסבורג (Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg).

הערות שוליים

  1. ^ מקור
  2. ^ הלונדון גאזט, מספר 41948, עמוד 1003, 8 בפברואר 1960
  3. ^ Kerr, Mark (1934), Prince Louis of Battenberg, London: Longmans, Green and Co, pp. 289
  4. ^ מכאן שקיים קשר בין משפחות המלוכה הבריטית והספרדית - המלך צ'ארלס השלישי והמלך חואן קרלוס הם דודנים מדרגה רביעית.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35615861מאונטבאטן