לוחמה היברידית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לוחמה היברידיתאנגלית: Hybrid warfare) היא אסטרטגיה המשלבת טקטיקות צבאיות קונבנציונליות(אנ'), יחד עם טקטיקות לא קונבנציונליות - כמו מתקפות סייבר[1][2], קמפיינים של דיסאינפורמציה[3], ומלחמות פרוקסי - לצורך השגת יעדים אסטרטגיים. מטרה מרכזית של לוחמה היברידית היא לבלבל ולהחליש את האויב תוך הסתרת זהות התוקף, ובאופן זה להקשות על המדינה המותקפת להגיב ביעילות.

במאה ה-21, לוחמה היברידית הפכה נפוצה יותר ויותר בשל ההתקדמות הטכנולוגית והקשרים שמתאפשרים בזכות הגלובליזציה. הטכנולוגיות הדיגיטליות מאפשרות למדינות ולארגונים לא מדינתיים לבצע מתקפות מתואמות שונות, כולל מתקפות סייבר, מתקפות כטב"מים, והפצת תעמולה ודיסאינפורמציה באמצעות המדיה החברתית, על מנת לגרום לאויביהן נזק משמעותי ללא עימות צבאי ישיר. אחת מהדוגמאות הבולטות שממחישה את היעילות של הלוחמה ההיברידית במאה ה-21 כאשר מדינה משתמשת באסטרטגיה זו היא הפלישה הרוסית לחצי האי קרים ב-2014[4]. על מנת להשתלט על חצי האי קרים רוסיה בחרה לשלב שימוש בכוחות צבא קונבנציונליים, הסתייעה בפעילות של מליציות מקומיות, ובנוסף לכך ערכה קמפיינים של דיסאינפורמציה, ובאופן זה היא גרמה לבלבול אשר החליש את יכולתה של אוקראינה להגיב ביעילות ולזכות בתמיכה בינלאומית.

בנוסף לכך במאה ה-21 גם גורמים לא-מדינתיים, בהם ארגוני טרור, אימצו טקטיקות של לוחמה היברידית. אחת מהדוגמאות הבולטות ביותר הוא ארגון חזבאללה, אשר נתמך על ידי איראן, ומשלב לוחמת גרילה יחד עם ירי רקטות, ירי טילי נ"ט, מתקפות כטב"מים, פועל בתוך האוכלוסייה המקומית באופן המקשה על כוחות צה"ל להילחם בהם, ועוסק גם בהפצת תעמולה במדיה החברתית. גורם לא מדינתי בולט נוסף שעוסק בלוחמה היברידית במאה ה-21 הוא ארגון הטרור חמאס[5], אשר נתמך גם הוא על ידי איראן, ומשתמש בטקטיקות היברידיות דומות, כולל שיגור רקטות מלב אוכלוסייה אזרחית, לוחמת מנהרות, ביצוע מתקפות סייבר, והפצת תעמולה במדיה החברתית במטרה להשפיע על דעת העולם ולאתגר את העליונות הצבאית הישראלית בשטח. דוגמה בולטת נוספת לגורם לא מדינתי בולט נוסף שעוסק בלוחמה היברידית במאה ה-21 הוא ארגון דאעש[6] אשר משלב לחימה קרקעית קונבנציונלית יחד עם מתקפות טרור ושימוש נרחב ברשתות החברתיות על מנת להפיץ את האידאולוגיה הקיצונית של הארגון ברחבי העולם, ולגייס לוחמים מכל העולם שיבצעו פיגועי טרור במדינות מרוחקות. הגישה ההיברידית של ארגונים לא-מדינתיים כמו דאעש מקשה במיוחד על סיכול האיום שלהן אחת ולתמיד בשיטות הקונבנציונליות.

המונח לוחמה היברידית נטבע בשנת 2007 על ידי ד"ר. פרנק הופמן מהמכון האמריקאי לחקר מדיניות חוץ.[7]

ראו גם

  • לוחמה אסימטרית - מלחמה בין יריבים שכוחם הצבאי או הכלכלי היחסי שונה באופן משמעותי
  • לוחמה כלכלית - שימוש באמצעים כלכליים במטרה להחליש את כלכלתה של המדינה האויבת, ועל ידי כך לפגוע בכוחה הצבאי והפוליטי ולהשפיע על מדיניותה.
  • ערפל קרב – חוסר הוודאות הקיים לגבי יכולת הכוחות בשטח, יכולת כוחות היריב, וכוונת היריב במהלך קרב או מלחמה.
  • לוחמה פסיכולוגית - צורת לוחמה המתנהלת בדרך כלל באמצעות תעמולה, שימוש צבאי רב היקף בכלים פסיכולוגים וסוציולוגים, ותמרון כלי תקשורת וזרימת מידע
  • לוחמה לא קונבנציונלית - פעולת סיוע לתנועות מחתרת כדי להביא להחלפת השלטון או למלחמה בכוח כובש, והיא נשענת על כוחות מקומיים חתרניים ומלחמת גרילה
  • יחידה 29155 - יחידת סמך של המודיעין הצבאי הרוסי, האחראית על התנקשויות במדינות זרות ופעילויות אחרות שמטרתן לערער את יציבותן של מדינות אירופה

הערות שוליים

  1. ^ Nyagudi, Nyagudi (31 במרץ 2022). "Election Shenanigans Kenya Hybrid Warfare". Figshare. נבדק ב-31 במרץ 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Menacing Malware Shows the Dangers of Industrial System Sabotage", Wired, ארכיון מ-2018-08-28, נבדק ב-2018-03-24
  3. ^ "It's the (Democracy-Poisoning) Golden Age of Free Speech", Wired, ארכיון מ-2018-09-23, נבדק ב-2018-03-24
  4. ^ Hybrid Warfare: Who Is Ready? in Munich Security Report 2015, pages 34-35
  5. ^ John T. Psaropoulos, ‘Extremely challenging’: Israel’s Gaza ground assault faces stumbles, Al Jazeera (באנגלית)
  6. ^ Jasper, Scott; Moreland, Scott (2014-12-02). "The Islamic State is a Hybrid Threat: Why Does That Matter?". Small Wars Journal. Small Wars Foundation. ארכיון מ-2023-12-02. נבדק ב-2015-08-05.
  7. ^ Hoffman, Frank (2007). Conflict in the 21st Century: The Rise of Hybrid Wars (PDF). Arlington, Virginia: Potomac Institute for Policy Studies.
ערך זה הוא קצרמר בנושא צבא. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

לוחמה היברידית40116686Q5953349