לבן (מאכל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לבן של תנובה מסוג גיל

לֶבֶּן הוא מוצר חלב ניגר על בסיס חלב מוחמץ על ידי חיידקי חומצת חלב. ללבן מרקם נוזלי עד קרוש והוא בעל טעם חמצמץ.

בשונה מן היוגורט ובדומה לשמנת החמוצה, הכנת הלבן מתבצעת על ידי התססת חלב באמצעות חיידקים מזופיליים בטמפרטורת החדר. ללבן ארומה שונה מן היוגורט אך דומה לשמנת החמוצה.

מוצרי לבן בישראל

בישראל הלבן נמכר בשלוש דרגות שומן: 1.5%, 3%, ו-4.5%. הלבן הוא מוצר הנמצא תחת פיקוח מחירים של משרד החקלאות. יצרניות הלבן בישראל הן תנובה, טרה ויטבתה. לבן 1.5% נמכר בקרטונים תחת השם "רוויון" אצל תנובה ו"לרוויה" אצל טרה. לבן 3% משווק בגביעי פלסטיק תחת השם "גיל" אצל תנובה ו"לבן" אצל טרה ויטבתה. לבן 4.5% משווק בגביעים תחת השם "אשל" אצל תנובה ו"לבן" אצל יטבתה. בעבר, "גיל" ו"אשל" בכשרות למהדרין נקראו "גילה" ו"אשד" בהתאמה, אך כיום השמות שונו לשמות של המוצרים בכשרות הרגילה, וצבע הגביע במוצרים בכשרות מהודרות שונה.

תנובה מייצרת גם "גיל" בטעמי וניל ותות שדה.

בישראל, עקב העובדה שתנובה היא היחידה מבין שלוש החברות, שממתגת את הלבן שלה ב-3% ו-4.5% שומן, וכן העובדה שבעבר הלבן הכי נפוץ היה 4.5% שומן, שממותג תחת השם אשל אצל תנובה ואיננו ממותג בכלל בקרב טרה ויטבתה (נקרא פשוט "לבן"), נפוץ לחשוב ש"אשל" איננו לבן, אלא מאכל שונה.

הלבן השתרש בתודעה כמאכל עממי וזול.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33994585לבן (מאכל)