ישיבת בית מדרש עליון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סניף ישיבת בית מדרש עליון בישראל
מבנה בית המדרש הישן של הישיבה שבישראל
מבנה בית המדרש הישן של הישיבה שבישראל
ישיבה
השתייכות זרם ליטאי
תקופת הפעילות תשנ"ח–הווה
מייסדים הרב דן אונגרישר
בעלי תפקידים
ראש הישיבה הרב ירחמיאל אונגרישר
משגיח הרב שמואל שולמן
תלמידים
כ-630
מיקום
מיקום בני ברק

ישיבת בית מדרש עליון היא ישיבה גבוהה ליטאית בישראל שהוקמה במקור במונסי שבניו יורק.

היסטוריה

הישיבה הוקמה על ידי הרב שרגא פייבל מנדלוביץ' ראש ישיבת תורה ודעת, ששילבה לימודי חול ותלמידיה היו מודרניים. הרב מנדלוביץ' שאף להקים ישיבה בסגנון מחמיר יותר, ולכן פתח את ישיבת בית מדרש עליון. הוא שאף לשלב בישיבה את הלמדנות הליטאית יחד עם החמימות החסידית ולשם כך הוא הביא את ראשי ישיבת תורה ודעת, הרב ראובן גרוזובסקי הליטאי והרב גדליה שור החסיד. בהמשך מונה כראש ישיבה הרב דן אונגרישר, חתנו של הרב גרוזובסקי. משגיח הישיבה היה רבי ישראל חיים קפלן[1] חתנו של רבי ירוחם ליבוביץ.

הישיבה נפתחה במונסי, כדי להתרחק מהעיר הגדולה. בהמשך השנים החלו להתגורר סביב הישיבה בוגרים שלה, והם היוו את תשתית הקהילה החרדית במונסי.

הישיבה הקימה את הכולל הראשון בארצות הברית. בראשו עמד הרב שמחה שוסטל.

שיא פעילותה היה בין השנים 1950–1960. בשנת 1970 נסגרה, וכעבור מספר שנים נפתחה מחדש על ידי הרב דן אונגרישר. לאחר פטירתו מונה חתנו הרב ישראל מרדכי פאלק סוויאטיצקי לראש הישיבה.

בוגרים בולטים

הישיבה בישראל

בשנת תשנ"ח הוקמה הישיבה עם קיבוץ של 22 בחורים מישיבות פוניבז', תפרח, וחדרה, בראשה העמיד רבי דן אונגרישר את בנו, הרב ירחמיאל אונגרישר. הישיבה הוקמה בסיועו של רבי מיכל יהודה ליפקוביץ, ששימש כנשיא הישיבה עד לפטירתו, אז מונה לתפקיד הרב גרשון אדלשטיין, שאף היה מוסר שיעורים כלליים בישיבה, וכשהוצרך להפסיק החל למסור שיעור בביתו לבני הישיבה מדי שבוע.

המשגיח בישיבה הוא הרב שמואל שולמן[2]. הר"מים הם: הרב אברהם יצחק ליפקוביץ[3], הרב ישראל אדלשטין[4], הרב נפתלי קופשיץ[5] , הרב ישראל סוקל, הרב יואל מקלב[6], הרב טוביה שפירא[7], והרב אהרן ולדמן. ראשי הקיבוץ בישיבה הם הרב ישראל חיים ינקלביץ והרב יצחק שניידר[8]. הרב יוסף שלמה קורלנסקי [9] משמש כמשגיח קטן והינו אחד מאנשי הצוות הבולטים בישיבה.

נכון לאלול תשפ"ב לומדים בישיבה למעלה מ-630 בחורים[10]. בעבר שכנה הישיבה ברחוב קושניר. כיום נמצא בניין הישיבה הכולל בית מדרש עם כ-1000 מקומות וחדרי השיעורים וחדר אוכל וחדרי פנימייה ברחוב עוזיאל[11]. מלבד הפנימייה בבניין בית המדרש יש פנימייה נוספת ברחוב אורליאן, בניין בית המדרש הישן משמש כיום ככולל וכבית כנסת לבוגרי הישיבה ולתושבי האזור בראשות הרב יוסף אריה קלרמן.

נכון לשנת 2022 מחזור הכספים השנתי של הישיבה 28,580,355 ש"ח[12]   הישיבה נחשבת לישיבה לבחורים מרקע שמרני.

ישיבת שכר שכיר

לאחר פטירתו של רבי יששכר מאיר נזנחה ישיבת הנגב. באדר ה'תשע"ב, לאחר שנעשו מספר ניסיונות להחיותה, אומצה הישיבה על ידי ישיבת בית מדרש עליון ונקראה ישיבת שכר שכיר על שם ספרו של הרב מאיר. ראשי הישיבה הם הרב אריה לוי והרב אפרים זאב גרבוז[13], בעבר עמד בראשות הישיבה גם רבי צבי יהודה גרשנוביץ[14] (עד לפטירתו בחודש אייר תשפ"ב). בין הר"מים: הרב דב לב, הרב ישראל חיים ינקלביץ, הרב יצחק שניידר, והרב מאיר שמחה ויספיש. בישיבה כ-250 בחורים. חלק מהרמי"ם מכהנים מחצית השנה כרמי"ם בישיבת שכר שכיר, ומחצית השנה כראשי קיבוץ או כמשיבים בישיבת בית מדרש עליון.

לאחר כשנתיים הפכה ישיבת שכר שכיר לישיבה עצמאית, עם זיקה לישיבת בית מדרש עליון, כשמדי פעם מגיעים רבני ישיבת בית מדרש עליון למסור שיעורים בישיבה[15].

ישיבת נחלת דן

בקיץ ה'תשע"ו הוקמה בבני ברק ישיבת בת לבני עדות המזרח, הישיבה קרויה "נחלת דן" על שמו של מייסד הישיבה הרב דן אונגרישר. בראשות הישיבה עומדים הרב ירחמיאל אונגרישר, הרב יששכר ליבוביץ והרב איתמר נויפלד, המשגיחים בישיבה הם: הרב דוד משען, שהיה חברותא של הרב אונגרישר[15], והרב יוסף חיים שינקר. מידי מספר חודשים נוהגים הרמי''ם בישיבת בית מדרש עליון, לעבור למסור שיעורים בישיבה ולאחר תקופה לחזור למסור שיעורים בישיבת בית מדרש עליון. משגיח קטן בישיבה הוא הרב נח מישקובסקי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ חמיו של הרב ברוך דוב פוברסקי
  2. ^ אחיינו של רבי מרדכי שולמן
  3. ^ בנו של רבי מיכל יהודה ליפקוביץ
  4. ^ בנו של רבי גרשון אדלשטיין
  5. ^ רב קהילת חניכי הישיבות רוממה
  6. ^ רב קהילת אילת השחר בפרדס כץ, נכדו של רבי מיכל יהודה ליפקוביץ ואחיו של חבר-הכנסת אורי מקלב
  7. ^ חתנו של ראש הישיבה הרב אונגרישר, ובנו של הרב זאב שפירא ר"מ בישיבת בית מאיר
  8. ^ בנו של הרב דוד מנחם שניידר.
  9. ^ חבר ועדת הרבנים לענייני תקשורת
  10. ^ לפי האלפון הרשמי לשנת תשפ"ג
  11. ^ התרגשות ב'בית מדרש עליון': תפילות הימים הנוראים בבניין החדש, 24 בספטמבר 2019, באתר JDN
    משה ויסברג, תיעוד: ב'בית מדרש עליון' סיימו ששה סדרי משנה, 2 ביולי 2019, באתר בחדרי חרדים
    ישראל כהן, הישיבה ניצחה: אור ירוק לבניית 'בית מדרש עליון' בבני ברק, 21 בנובמבר 2017, באתר כיכר השבת
  12. ^ בית מדרש עליון, באתר גיידסטאר
  13. ^ בנו של הרב אברהם נח גרבוז, חתנו של ראש הישיבה רבי ראובן יוסף גרשונוביץ, וגיסו של ראש הישיבה הרב ירחמיאל אונגרישר.
  14. ^ בנו של ראש הישיבה רבי ראובן יוסף גרשונוביץ, וגיסו של ראש הישיבה הרב ירחמיאל אונגרישר.
  15. ^ 15.0 15.1 משה ויסברג, הכירו: הגירסה הספרדית של 'בית מדרש עליון', 9 באוגוסט 2016, באתר בחדרי חרדים
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0