ג'ויסטיק
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. למרות שתיאור הג'ויסטיק כרכיב ציוד היקפי הוא טוב, לא ייתכן שזהו עיקר הערך, ואילו ההתייחסות לשימושים בג'ויסטיק במטוסים, בהפעלת ציוד מכני כבד, בתפעול מערכות שונות, ועוד, הוא שולי ואגבי. זהו השימוש העיקרי בג'ויסטיק, והשימוש בו במחשב הוא חיקוי של שימוש זה. וחוץ מזה, יש שם עברי - מוט היגוי..
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. למרות שתיאור הג'ויסטיק כרכיב ציוד היקפי הוא טוב, לא ייתכן שזהו עיקר הערך, ואילו ההתייחסות לשימושים בג'ויסטיק במטוסים, בהפעלת ציוד מכני כבד, בתפעול מערכות שונות, ועוד, הוא שולי ואגבי. זהו השימוש העיקרי בג'ויסטיק, והשימוש בו במחשב הוא חיקוי של שימוש זה. וחוץ מזה, יש שם עברי - מוט היגוי.. |
ג'ויסטיק (באנגלית: Joystick; בעברית: בקר) הוא רכיב ציוד היקפי המשמש למתן קלט למחשב, לקונסולת משחקים או לכיסא גלגלים ממונע ובעזרתו ניתן לשלוט על פעולות ותנועות הנעשות במחשב. הג'ויסטיק מורכב מיחידת בסיס ומוט הניתן להזזה לכיוונים שונים. הזזתו של המוט משדרת למחשב את כיוון ההזזה. לעיתים כולל הג'ויסטיק גם כפתור, שלחיצה עליו שולחת סיגנל (אות) למחשב.
השימוש המרכזי בג'ויסטיק נעשה במשחקי מחשב.
כרכיבי ציוד היקפי נוספים היה הג'ויסטיק בעל חיבור טורי, אך החל משנת 2003 הוחלף בממשק USB.
סוגי ג'ויסטיקים
ג'ויסטיק אנלוגי
הג'ויסטיק האנלוגי נפוץ במחשבים אישיים. בג'ויסטיק האנלוגי המוט מחובר לזוג נגדים משתנים (פוטנציומטר), אחד בכל ציר, המחשב שולח זרם חשמלי אל קבל, והנגד קובע את זמן הפריקה של הקבל. כלומר, תנועת המוט משנה את התנגדות הנגד ושינוי ההתנגדות משפיע על עוצמת הזרם. הדרייבר מתזמן את התגובה על פי הזרם שקיבל ומתרגמהּ למיקום של המוט, בכל ציר. באופן זה, תנועת המוט מתורגמת לזרם חשמלי המתקבל במחשב. ג'ויסטיקים דורשים לעיתים כיול מוקדם.
ג'ויסטיק ספרתי
ברוב המחשבים האישיים של שנות השמונים הותקן ג'ויסטיק ספרתי. הסטנדרט הפופולרי היה של מחשבי אטארי, אשר נתמך גם במכונות מתחרות. לעומת ג'ויסטיק אנלוגי, אשר נותן מידע לגבי מיקום המוט, בג'ויסטיק ספרתי המוט רק לוחץ על כפתורים המייצגים את הכיוונים.
שימושים נוספים
- ניהוג מטוסים נעשה גם הוא באמצעות סטיק. משיכה אחורה תרים את אף המטוס למעלה, דחיפה קדימה תגרום להורדת אף המטוס והטיה ימינה ושמאלה תגרום לגלגול המטוס ימינה או שמאלה.
- הכוונת תותח הטנק נעשית באמצעות הכוונת ג'ויסטיק לכיוון הרצוי. על הג'ויסטיק מורכב גם הדק הירי.
- הכוונת מנופים, כדוגמת משאבות בטון נעשית בעזרת שלט רחוק עליו יש ג'ויסטיקים.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: ג'ויסטיק |
ערך מילוני בוויקימילון: סטיק |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ג'ויסטיק |
- עידו גנדל, איך זה עובד: הג'ויסטיק של בקר המשחקים, באתר ynet, 21 בינואר 2012
22194357ג'ויסטיק