ידין דודאי
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. ידין דוּדאי (נולד ב-8 בדצמבר 1944) הוא חוקר מוח וזיכרון, פרופסור אמריטוס במכון ויצמן למדע ופרופסור גלובלי מצטיין בקתדרה ע"ש משפחת וילנר באוניברסיטת ניו-יורק. הוא היה דיקן הפקולטה לביולוגיה וראש המחלקה לנוירוביולוגיה והמרכזים לחקר המוח במכון ויצמן. מחקריו עוסקים בפעולתם של תאי-עצב, מערכות מוח ומנגנוני למידה וזיכרון, ומתמקדים בתהליכים של יצירת זיכרון של אירועים חד-פעמיים וביציבותם של זיכרונות אלה, וכן בתפקידיו של הזיכרון בפנים שונות של התנהגות הפרט והחברה ושל התרבות האנושית.
אודות
דודאי, יליד תל אביב, החל דרכו המקצועית כנער, כעיתונאי ועורך חדשות; לאחר שנים, גם לאחר שעבר לעולם האקדמי, המשיך לפרסם טורים בעיתונות, כולל ב״הארץ״. הוא בוגר המחזור הראשון של בית הספר התיכון כי"ח (אליאנס) בתל אביב. לפני שירותו הצבאי למד פילוסופיה ולימודי המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב. לאחר השירות הצבאי עבר לתחום מדעי החיים וקיבל תואר בוגר למדעים בביוכימיה וגנטיקה בהצטיינות; הוא השתלם במקביל בהיסטוריה בת-זמננו באוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1974 סיים דוקטורט בביופיזיקה במכון ויצמן למדע. בהמשך עשה השתלמות פוסט דוקטורט במכון הטכנולוגי של קליפורניה בפסדנה, שם היה ממניחי היסוד לתחום מחקר הזיכרון באמצעות הפרעות גנטיות (נוירוגנטיקה).
במהלך השנים היה פרופסור אורח באוניברסיטת קולומביה, אוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת ייל, אוניברסיטת אדינבורו, מכוני הבריאות הלאומיים של ארצות הברית, קולז' דה פראנס בפריז ואוניברסיטת בוסטון. משנת 2004 מכהן כ-Global Distinguished Professor במרכז למדעי העצב של אוניברסיטת ניו יורק. הוא מכהן כמנהל המדעי של מרכז המצוינות בחקר הקוגניציה של תוכנית מרכזי המצוינות בישראל (I-CORE). בקבוצת המחקר שלו במכון ויצמן הוכשרו עשרות תלמידי מוסמך, דוקטורט ובתר-דוקטורט, ובהם כאלה המכהנים בתפקידים בכירים באוניברסיטאות ומכוני מחקר בישראל, ארצות הברית, צרפת וארצות נוספות.
דודאי מילא תפקידים בכירים באקדמיה בישראל ומחוצה לה וכן בגופים ממלכתיים וציבוריים בישראל. בין השאר היה חבר הוועדה לתיקצוב ותכנון (ות״ת) של המועצה להשכלה גבוהה, ומילא תפקידים בכירים אחרים בתחומים של מחקר ופיתוח ואסטרטגיה לאומית. פרסם מאמרים רבים בעיתונות המדעית בנושאי מנגנוני זיכרון ותאוריות של זיכרון. בין השאר גילה תהליכים ומנגנונים מולקולריים ומערכתיים במוח המאפשרים לזיכרון להתהוות ולהישמר מיד לאחר רכישתו (מנגנוני קונסולידציה של זיכרון) ותנאים המאפשרים לזיכרון להשתנות במהלך רכישתו, מיד לאחריה, אך גם זמן רב לאחר מכן. דודאי זכה בפרס ׳איפסן׳ הצרפתי בשנת 2013 יחד עם פרופ׳ ריצ׳רד מוריס ופרופ׳ טים בליס על הישגים יוצאי דופן בחקר הזיכרון. הוא נבחר כעמית בארגונים אקדמיים בארצות הברית בתחומי מדעי המוח וההתנהגות, וכחבר בארגון האירופאי לביולוגיה מולקולרית ב-2014. הוא חבר האקדמיה הישראלית למדעים (2014).
מספריו
- ביולוגיה של זיכרונות: פרקים במחקרן של למידות פשוטות-יותר ופשוטות-פחות, סדרת אוניברסיטה משודרת, בהוצאת משרד הביטחון – ההוצאה לאור
- Dudai Y., The Neurobiology of Memory (Oxford University Press, 1989)
- Dudai Y., Memory from A to Z. Keywords, Concepts and Beyond (Oxford University Press, 2002)
- Kandel E.R., Dudai Y., Mayford M.R. (eds.), Learning and Memory (Cold Spring Harbor, NY 2016)
קישורים חיצוניים
- ידין דודאי באתר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים
- קורות חיים (באנגלית)
- אתר קבוצת מחקר באתר מכון ויצמן
- דף אישי באתר אוניברסיטת ניו יורק
- איתי להט, חוקר הזיכרון המוביל בעולם ממליץ: לשכוח, באתר כלכליסט, 10 ביוני 2010
- ידין דודאי, מוחות קטנים וזכרונותיהם, מדע כ"ז 5, ספטמבר 1983
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ידין דודאי24846692