טמפה (יוון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמק טמפה שבתסאליה, יוון

טמפהיוונית Τέμπη; ביוונית עתיקה נהגה tempe, ביוונית מודרנית Témbi) הוא עמק בצפון תסאליה שביוון, בין הר אולימפוס בצפון והר אוסה בדרום. אורכו 10 קילומטרים, רוחבו בכמה מקומות מצטמק עד כדי 25 מטרים לערך, ולו מצוקים המתנשאים לגובה של 500 מטרים בקירוב. נהר פיניוס זורם דרכו אל הים האגאי. העמק התפרסם על ידי משוררי יוון העתיקה כמקום משכנם של אפולון והמוזות.

בגדה הימנית של הנהר ניצב מקדש לאפולון, שסמוך לו לוקטו עלי הדפנה מהם נשזרו זרי המנצחים במשחקים הפיתיים. עמק טמפה היה לפנים גם משכנו של אריסטאיוס, בנם של אפולון וקירנה; כאן רדף אחר אורידיקה, אשת אורפיאוס, אשר במנוסתה הוכשה על ידי סרפנט ומתה. במאה ה-13 הוקמה בעמק כנסייה לכבוד פאראסקווי הקדושה.

למעבר טמפה חשיבות אסטרטגית רבה, מאחר שהוא הנתיב הראשי מלאריסה דרך ההרים אל חוף הים, ועל כן היה זירה לקרבות רבים במהלך תולדותיה של יוון. ניתן לעוקפו דרך מעבר סרנטופורו הארוך יותר. ב-480 לפנה"ס ניסו 10,000 הופליטים יוונים לבלום את פלישת חשיארש הראשון, אך הפרסים עקפו את הכוח היווני בעוברם דרך סרנטופורו. ב-169 לפנה"ס, במהלך המלחמה המקדונית השלישית, פרצו הרומאים את קווי ההגנה של פרסאוס מלך מוקדון במקום, ואחר כך ניצחו אותו בקרב פידנה. במהלך מרד אנדריסקוס ב-148 לפנה"ס, היה המעבר אחת מזירות הלחימה. במקום זה ניטשו קרבות גם בעת פלישות הברברים, שהביאו לקץ השלטון הרומי ביוון, ובתקופות בהן היה האזור בשליטת האימפריה הביזנטית והאימפריה העות'מאנית. כיום מוכר מעבר טמפה ליוונים בעיקר בשל הכביש הגרוע העובר דרכו ובשל תאונות הדרכים המחרידות שנגרמו עקב כך, כמו התאונה ב-2003, בה קיפחו את חייהם תלמידי כיתה שלמה מבית ספר באימתיה.

הערים טמפי באריזונה וטמפי בניו סאות' ויילס נקראות על שמו של העמק. זהו גם שמה של חווה בכף המזרחי של דרום אפריקה, שסמוך לה מצויות חוות נוספות הנקראות "אולימפוס" ו"אוסה".


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טמפה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29478039טמפה (יוון)