טיוטה:רטינופתיה סוכרתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רטינופתיה סוכרתית היא מחלה הפוגעת ברטינה - רשתית העין, כתוצאה מהתגברות לחץ זרימת הדם ברשתית. המחלה המאפיינת חולי סוכרת סוג 1 או 2, ומביאה בשלבים הראשונים לטשטוש ואובדן חלקי של הראייה ובשלבים מתקדמים לעיוורון. באמצעות אבחון מוקדם ובדיקות שגרתיות ניתן לגלות את קיומה של המחלה בזמן ולהאט את התפתחותה.

גורמי סיכון להתפרצות המחלה

סוכרת

חולי סוכרת הסובלים מסוכרת במשך שנים ארוכות נמצאים בסיכון גבוה ללקות ברטינופתיה סוכרתית, שכן היא יוצרת נזק מצטבר לכלי הדם הקטנים הנמצאים בשפע ברשתית העין.

הריון

נשים בהריון הסובלות מסוכרת או שסבלו מרטינופתיה סוכרתית טרם ההריון, עלולות ללקות במחלה או לחוות החמרה שלה, ומומלץ כי ייבדקו במהלך הטרימסטר הראשון להריון, יימצאו במעקב במהלכו וכשנה לאחר הלידה.

סוכר לא מאוזן

חולי סוכרת בעלי רמות גבוהות וקבועות של סוכר בדם הינם קבוצת סיכון גם כן. שמירה על רמות סוכר תקינות מקטינה את הסיכוי ללקות ברטינופתיה סוכרתית ומאטה את התקדמות המחלה עבור הלוקים בה.

לחץ דם גבוה

חולי סוכרת הסובלים מלחץ דם גבוה נוטים יותר לסיבוכים המשפיעים על כלי הדם ככלל ועל כלי הדם בעין בפרט.

עישון

מכיוון שעישון נמצא בקורלציה עם מחלות הקשורות לכלי דם קטנים, קיימת אסכולה הטוענת כי עישון מגביר את הסיכוי ללקות ברטינופתיה סוכרתית בקרב חולי סוכרת.

רוזיגליטזון

נטילת רוזיגליטזון בקרב חולי סוכרת סוג 2, מעלה אף היא את הסיכון לרטינופתיה סוכרתית במקולה, החלק המרכזי של הרשתית.

אבחנה

אבחון רטינופתיה סוכרתית נעשה אצל רופא עיניים, בעזרת צילום OCT של הרשתית. במסגרת צילום OCT (דימות אופטית קוהרנטית או Optical coherence tomography) נשלחים גלי אור אל שכבות הרשתית, ונעשית הדמיה שמטרתה לבדוק את כמות הנוזל המצטבר בין השכבות בדיוק של מיקרונים בודדים. בדיקה זו מגלה את קיומה של בצקת ברשתית וכיצד הרשתית מגיבה לטיפול. מדובר בתהליך פשוט וקצר שאינו כואב או מלווה בתופעות לוואי, וניתן לחזור עליו שוב לפי הצורך. [1]

רטינופתיה סוכרתית - מניעה וטיפול

מניעה

חשוב להקפיד על מעקב רפואי אחר מצב הרשתית, אצל רופא עיניים או אופתלמולוג, הן במסגרת בדיקות שגרתיות והן כאשר חשים שינויים בראייה כדוגמת ראייה כפולה, אובדן ראייה, לחץ או כאב, שיכולים להעיד על נזק אפשרי לרשתית. אבחון וטיפול מהיר יכול למנוע ירידה חמורה יותר בכושר הראייה ואף במקרים מסויימים לאפשר שיקום של ראייה שנפגעה. שליטה ברמות הסוכר בטווח המטרה וויסות לחץ הדם מסייעות אף הן להפחתת הסיכויים להחמרת המחלה או התפרצותה.

טיפול

הטיפול הנפוץ ביותר לרטינופתיה סוכרתית הוא הזרקה של תרופות נוגדות פעילות לחלבון VEGF, המעודד צמיחה של כלי דם לא תקינים. קיימות 3 תרופות נפוצות לטיפול ברטינופתיה סוכרתית: אייליה, אווסטין ולוסנטיס. בישראל, התרופה הנפוצה ביותר היא האייליה, הכלולה בסל המשלים של קופות החולים. [2]

השילוב של טיפול תרופתי וטיפול טבעי באמצעות צמחי מרפא ודיקור סיני (אקופונקטורה) נמצא יעיל[3] לעיכוב השלבים הראשונים של המחלה ובטוח לשימוש. הטיפול הטבעי מעודד יצירת אספקת דם לרשתית וברשתית עצמה, ומסייע במניעת איסכמיה (מחסור של חמצן ברקמה), ההגורמים לפגיעה חמורה ברשתית ובראייה.

לקריאה נוספת

[1] טיפול טבעי משולב ברטינופתיה סוכרתית באתר איתי שרף

הערות שוליים